Το ανθρώπινο σώμα παράγει σπάνια αντισώματα που είναι αποτελεσματικά κατά όλων των ιών της γρίπης και αυτά μπορούν να ενισχυθούν ώστε να παραχθεί μια καλύτερη θεραπεία κατά της γρίπης.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν και της εταιρείας Theraclone Sciences, έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση των περισσοτέρων ανθρώπων που θα έχουν εκτεθεί σε μια θανατηφόρο δόση του ιού της γρίπης.
«Η ικανότητα των αντισωμάτων αυτών στην προστασία των ποντικιών από πολύ θανατηφόρα στελέχη του ιού της γρίπης είναι ενθαρρυντική. Τα αντισώματα αυτά θα βοηθήσουν σε περιόδους μια νέας πανδημίας γρίπης από νέους, εξαιρετικά παθογόνους ιούς της γρίπης», εξηγεί ο Δρ Γιοσιχίρο Καβαόκα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο που πήρε μέρος στην έρευνα.
Ο ιός Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, έχοντας προκαλέσει επισήμως την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα. Ενώ πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο στέλεχος, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων παιδιών και νεαρών ενηλίκων απ’ ότι συνήθως προκαλεί η γρίπη και μπορεί να μεταλλαχθεί εύκολα σε πιο επιθετική μορφή.
Οι συνηθισμένοι ιοί της εποχικής γρίπης προκαλούν επίσης ανθρώπινα θύματα, οδηγώντας στον θάνατο 250.000 με 500.000 άτομα κατά μέσο όρο τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα νέα στελέχη της γρίπης μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβανομένου του Η5Ν1 που προκάλεσε την γρίπη των πτηνών, που προκάλεσε τον θάνατο 259 από τα 499 άτομα που μολύνθηκαν από το 2003.
Η εταιρεία Theraclone Sciences εντόπισε τα αντισώματα με την χρήση τεχνολογίας απεικόνισης σπάνιων αλλά χρήσιμων αντισωμάτων. Στην συνέχεια επικοινώνησε με την επιστημονική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου για να μπορέσει να παράγει μεγάλες ποσότητες των αντισωμάτων και να τα δοκιμάσει σε πειραματόζωα.
Τα αντισώματα επιτέθηκαν σε ένα τμήμα του ιού της γρίπης που όλες ή σχεδόν τα περισσότερα στελέχη έχουν, χωρίς όμως πολλές μεταλλάξεις.
Όταν τα μολυσμένα ποντίκια με θανατηφόρες δόσεις των ιών Η1Ν1 και Η5Ν1 πήραν αντισώματα κατάφεραν να αναρρώσουν σε ποσοστό 60% και 80% αντίστοιχα, και συγκριτικά πάντα με το 10% της ομάδας ελέγχου.
Ενδεχομένως να είναι εφικτή η δημιουργία καλύτερων εκδοχών των αντισωμάτων σε εργαστηριακό περιβάλλον (μονοκλωνικά αντισώματα) ώστε να δημιουργηθούν καλές εναλλακτικές θεραπείες για τους επικίνδυνους ιούς της γρίπης.
Επί του παρόντος κυκλοφορούν τέσσερα φάρμακα κατά της γρίπης αλλά οι ιοί έχουν ήδη αναπτύξει ανθεκτικότητα στα παλαιότερα σκευάσματα και αρκετά στελέχη της εποχικής γρίπης έχουν μεταλλαχθεί σε μορφές που τα νεότερα αντιϊικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν η χορήγηση των αντιγριπικών δεν γίνει εντός 48 ωρών από την λοίμωξη.