16 Ιουλ 2010

Συνάντηση Μεντβέντεφ - Μέρκελ και συμφωνίες

«Στρατηγικό εταίρο-κλειδί» της Ρωσίας χαρακτήρισε τη Γερµανία ο ρώσος πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επέβλεψε χθες µε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την υπογραφή πολλών συµφωνιών αξίας δισεκατοµµυρίων δολαρίων µεταξύ εταιρειών των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Γιεκατερινµπούρκ, στα Ουράλια, όπου έφτασε η Μέρκελ στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγµατοποιεί επικεφαλής µιας αντιπροσωπείας γερµανών επιχειρηµατιών στη Ρωσία, την Κίνα και το Καζαχστάν. «Η Γερµανία είναι στρατηγικός εταίρος - κλειδί για µας» δήλωσε ο Μεντβέντεφ µετά τη συνάντησή του µε την καγκελάριο και κάλεσε τη χώρα να επενδύσει στη Ρωσία και να βοηθήσει στον εκσυγχρονισµό της οικονοµίας της.
Μεταξύ των επιχειρηµατιών που συνοδεύουν τη Μέρκελ είναι οι επικεφαλής της Siemens, της Volkswagen, της Αirbus, του οµίλου χηµικών ΒΑSF, της Μetro, της Commerzbank. Κατά την επίσκεψη υπογράφηκαν συµφωνίες πολλών δισεκατοµµυρίων ευρώ. Ανάµεσά τους ήταν µια συµφωνία ύψους 2,2 δισ. ευρώ µε τη Siemens, η οποία θα προµηθεύσει µε τρένα την εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόµων.

Η εταιρεία είχε εµπλακεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα σκάνδαλο δωροδοκιών στη Ρωσία, όµως φαίνεται πως η διαφθορά δεν έβλαψε τις συναλλαγές της στη χώρα αυτή. Η Siemens συµφώνησε επίσης σε µια κοινή επιχείρηση ύψους 1 δισ. ευρώ µε τις ρωσικές εταιρείες αιολικής ενέργειας Rosteknologii και Rusgrido, ενώ συµφωνήθηκε η συµµετοχή της στο συγκρότηµα Σκόλκοβο, ένα κρατικό πρόγραµµα που αποσκοπεί στο να δηµιουργηθεί ένα ρωσικό ανάλογο της Σίλικον Βάλεϊ σ’ ένα προάστιο της Μόσχας. Η Αirbus πήρε παραγγελία άνω των 2 δισ. ευρώ για να παραδώσει αεροπλάνα Α330 στην Αeroflot, ενώ η τράπεζα Gazprom θα αγοράσει µερίδιο 30% στη ρωσογερµανική υπηρεσία ενέργειας Rudea.

Η Γερµανία ήταν το 2009 ο µεγαλύτερος εµπορικός εταίρος της Ρωσίας. Η Μέρκελ η οποία όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2005, ήταν πιο επιφυλακτική έναντι της χώρας αυτής απ’ ό,τι ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ, άρχισε σταδιακά να βλέπει µε καλό µάτι τη Μόσχα – χθες συναντήθηκε µε τον Μεντβέντεφ για δεύτερη φορά µέσα σε λίγες µόλις εβδοµάδες.

Οµως κατά τη χθεσινή συνάντηση πίεσε τον Μεντβέντεφ στο θέµα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στη Ρωσία. Χθες ήταν η πρώτη επέτειος του φόνου της ρωσίδας ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωµάτων Νατάλια Εστεµίροβα. Αντιπρόσωπος της οργάνωσης Μemorial, η Εστεµίροβα είχε απαχθεί στην Τσετσενία και βρέθηκε νεκρή από σφαίρα στη γειτονική Ινγκουσετία. «Είναι σηµαντικό να συνεχίσει η Ρωσία να ερευνά αυτό τον φόνο», δήλωσε η Μέρκελ.

Και ο Μεντβέντεφ απάντησε πως οι ρώσοι ερευνητές έχουν εντοπίσει την ταυτότητα του δολοφόνου της ακτιβίστριας και αναζητούν τους εντολείς του. Πάντως πρώην συνάδελφοι της Εστεµίροβα στη Μemorial είπαν πως οι ρώσοι ερευνητές αποδίδουν τον φόνο στον ισλαµιστή Αλχαζούρ Μπασάγιεφ, ο οποίος σκοτώθηκε τέσσερις µήνες µετά τον φόνο της Εστεµίροβα, επειδή βρήκαν µια φωτογραφία της σ’ ένα κρησφύγετό του. Ο πρόεδρος της Μemorial Ολεγκ Ορλόφ είχε δηλώσει την περασµένη εβδοµάδα ότι για τον φόνο της Εστεµίροβα ευθύνεται ο φιλορώσος πρόεδρος της Τσετσενίας Ραµζάν Καντίροφ.
http://www.madata.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη