20 Ιουλ 2010

Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

"Φρένο" με νομοθετική παρέμβαση βάζει η κυβέρνηση στις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, πέραν των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο, μέσω του θεσμού της διαιτησίας, όπως...

προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος .
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση την επόμενη εβδομάδα, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, αυτό τον καιρό υπάρχουν αποφάσεις της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μαϊου - οπότε ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα - 1,5% και μάλιστα σε μία περίπτωση, «η οποία αποτελεί και το κραυγαλέο παράδειγμα», δεύτερη αύξηση για το 2010 στο 3%.
Ο κ.Λοβέρδος εξέφρασε και την ικανοποίηση του για την υπογραφή της νέας Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Δηλώσεις σχετικά με το θέμα, έκαναν το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αγανάκτηση και οργή καταγγέλλει και καταδικάζει τη σημερινή δήλωση του υπουργού εργασίας στη βουλή, με την οποία καταφέρεται ενάντια σε όσους παραβαίνουν την κατάπτυστη ΕΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους, τον ΣΕΒ και υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις με μεγαλύτερες αυξήσεις από ό,τι προβλέπει αυτή η ΕΣΣΕ. Και μάλιστα ο υπουργός δεν αρκείται μόνον σ’ αυτό, αλλά, εκφράζοντας όλη την κυβέρνηση, με περισσό θράσος δηλώνει ότι την επόμενη βδομάδα θα προβεί σε νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα καταργεί τέτοιες κλαδικές συμβάσεις.

Ο υπουργός προφανώς αναπολεί τις αλήστου μνήμης πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το γνωστό άρθρο 4, για να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά ότι η άλλη όψη των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών είναι ο αυταρχισμός, τα «αποφασίζομεν και διατάζομεν», η καταστολή.

Θα πρέπει όμως ο υπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ξέρουν ότι η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι θα τους δώσουν την πρέπουσα απάντηση, καταργώντας στην πράξη τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παραμερίσουν αυτές τις πολιτικές του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλλουν δυναμικά τα δικαιώματα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τη σημερινή δήλωση στη βουλή του Υπουργού Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδου, ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει νομοθετικά Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Αποφάσεις Διαιτησίας, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής:

Η δήλωση του Υπουργού Εργασίας ότι προωθεί νομοθετική πρωτοβουλία για να καταργήσει τις ΣΣΕ και ΑΔ, που δίνουν σε εργαζόμενους κλάδων ή και επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα αυξήσεις στους μισθούς ελάχιστα μεγαλύτερες από όσα προβλέπει ο μνημόνιο για το 2010, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα (άρθρο 22) για ένα και μόνο λόγο: Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδραστικό μέτρο σε βάρος των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα ουδεμία συμβολή έχει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας - το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται - αλλά αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσω της λεηλασίας των εργατικών εισοδημάτων.

Το νέο Ιουλιανό κυβερνητικό νομοθετικό πραξικόπημα της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη