14 Ιουλ 2010

Προς συζήτηση στη Βουλή το ασφαλιστικό του Δημοσίου

Εν μέσω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχώρησε σε οριακές διορθωτικές παρεμβάσεις για τις μητέρες ανηλίκων.

Την ίδια ώρα διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι ζήτησε την πρόταση της ΑΔΕΔΥ για διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου και ειδικότερα, στο καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών. Για επικοινωνιακά παιχνίδια κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ και επιμένει στο αίτημά της για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Βέβαιη, πάντως, θεωρείται η τροποποίηση διατάξεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα, αλλαγές αναμένονται στις διατάξεις που αφορούν στη μείωση των συντάξεων στις χήρες, εφόσον η σύζυγος είχε πλέον των δέκα ετών διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο και στην απαγόρευση στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Αντισυνταγματική κρίθηκε και η διάταξη που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Βάσει του νομοσχεδίου, μητέρες ανηλίκων που μέχρι τις 31/12/2010 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό έτος εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011 και σε ορίζοντα τριετίας με τους άνδρες, οι οποίοι έχουν ως όριο συνταξιοδότησης τα 65 έτη. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν θίγουν όσες και όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου φέτος. Επίσης, δεν αλλάζει τίποτα για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, για τους οποίους ισχύει το 65ο έτος ηλικίας ως ενιαίο όριο συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, δεν θίγονται ασφαλισμένοι μετά το 1983 σε επαγγέλματα με όριο την 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, αλλά και:

- Μητέρες με 15-17 έτη, μητέρες ανηλίκων με 25 έτη και τρίτεκνοι με 20, καθώς θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010.

- Ασφαλισμένες και ασφαλισμένοι πριν το 1983 με ειδικές μεταβατικές διατάξεις (εξάμηνα και έτη υπηρεσίας).

- Έγγαμες πριν το 1983 με 24 έτη που έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, τα οποία επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, οι ανατροπές στα έως τώρα ισχύοντα έχουν συνοπτικά ως εξής:

- Η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών βάσει του συνόλου του εργασιακού βίο οδηγούν τις συντάξεις σε μείωση έως και 50%.

- «Αφαίμαξη» των συντάξεων πάνω από 1.400 μέσω της νέας εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ.

- Το κράτος περιορίζει και σταδιακά καταργεί τη συμμετοχή του στην κοινωνική ασφάλιση.

- Η 13η και 14η σύνταξη καταργούνται, ενώ τα χρόνια εργασίας για πλήρη συνταξιοδότηση αυξάνονται από 35 σε 40.

- Η αύξηση των ορίων ηλικίας αγγίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες - ειδικά οι μητέρες ανηλίκων επιβαρύνονται ακόμη και 15 έτη περαιτέρω παραμονής στην εργασία.

- Οι μέχρι τώρα καταβληθείσες από τους εργαζόμενους εισφορές στα ελλειμματικά επικουρικά Ταμεία είναι στον αέρα, καθώς το κράτος δεν καλύπτει τα ελλείμματα κι έτσι η επικουρική Ασφάλιση, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, οδηγείται σε διάλυση.

- Εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από το 2011 εντάσσονται στο ΙΚΑ.

- Το εισόδημα των συνταξιούχων, αλλά και όσων έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μειώνεται δραματικά, εξαιτίας του συνδυασμού του ΛΑΦΚΑ, της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης και το πάγωμα/μείωση της επικουρικής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη