8 Ιουλ 2010

Σπιτικός τραχανάς


ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά γιαούρτι αγελαδινό
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
2-3 κουταλιές της σούπας αλάτι
Αλεύρι όσο πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


Από το πρωί βγάζουμε τα γιαούρτια εκτός ψυγείου, έτσι για να πάρει ο τραχανάς μια ξινή γεύση. Αν θέλουμε να γίνει πιο ξινός αφήνουμε τα γιαούρτια μια μέρα και μια νύχτα εκτός ψυγείου.


Το βράδυ ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα γιαούρτια, το αλάτι και το σιμιγδάλι. Αλεύρι ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη. Περίπου 2.5 με 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα όλη νύχτα .

Το πρωί στρώνουμε ένα τραπεζομάντιλο σε ένα τραπέζι που δεν θα το χρειαστούμε για 1-2 μέρες και κόβουμε την ζύμη σε πολύ μικρά κομματάκια. Όταν θα αρχίσει να ξεραίνεται , ώρα δεν μπορώ να πω , εξαρτάται από την θερμοκρασία, περνάμε τα ζυμαράκια από κόσκινο για τραχανά. Το κόσκινο αυτό είναι με μεταλλικό πλέγμα. Βάζουμε σε ένα ταψί το κόσκινο ανάποδα , το κάτω μέρος επάνω και τρίβουμε τα ζυμαράκια . Το κόσκινο το βάζουμε ανάποδα, επειδή είναι πιο άγριο και βολεύει παραπάνω . Κάθε μία ώρα περίπου ξαναπερνάμε τα ζυμαράκια από το κόσκινο μέχρι να τελειώσουμε. Δεν τα αφήνουμε να ξεραθούν πολύ γιατί δεν τρίβονται μετά και θα τα πετάξουμε. Τα τρίμματα που βγάζουμε τα απλώνουμε στο τραπεζομάντιλο για να στεγνώσουν καλά, αλλιώς μπορεί να μας μουχλιάσει ο τραχανάς. Αν μας πάρει το βράδυ και δεν τελειώσουμε τα ζυμαράκια που μένουν άτριφτα τα τυλίγουμε στο τραπεζομάντιλο ή σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε στο κόσκινο το πρωί. Τυλιγμένα έτσι δεν θα μας στεγνώσουν.

Όταν στεγνώσει ο τραχανάς καλά , τον ανακατεύουμε που και που μετά από μια εβδομάδα τον μαζεύουμε σε μια μαξιλαροθήκη όπως παλιά ή σε γυάλινα βάζα.

ΚΑΛΟ ....ΧΕΙΜΩΝΑ.

Γιαννούλα Παρασχοπούλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη