27 Ιουλ 2010

Τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμη θα κρατήσουν κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού οι ξένες τράπεζες.

Δέσμιες της ΕΚΤ παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες
Της Νένας Μαλλιάρα

Τουλάχιστον για ένα εξάμηνο θα παραμείνει ακόμη κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες η διατραπεζική αγορά, με τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test –αν και κρίνονται θετικά για τις ελληνικές τράπεζες– να μην αίρουν την επιφυλακτικότητα των ξένων τραπεζών.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν τραπεζίτες μιλώντας στο Capital.gr, επισημαίνοντας ότι η διατραπεζική αγορά παρέμεινε απαθής στα αποτελέσματα των stress tests, με μοναδική αντίδραση την ελαφρά υποχώρηση, κατά 30 – 40 μονάδες βάσης, των spreads στα ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας (ενδεικτικά το spread του πενταετούς CDS υποχώρησε στις 710 μονάδες).


Οπως επισημαίνουν, από τις αρχές του 2010, οι τράπεζες ανά τον κόσμο έδειχναν ολοένα και μεγαλύτερη διστακτικότητα στο να δανείσουν σε τράπεζες της αδύναμης περιφέρειας της ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες, εν προκειμένω, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη ρευστότητά τους αποκλειστικά στις παροχές της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο δανεισμός προς τις τέσσερις χώρες PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) μειώθηκε κατά 110 δισ. δολ. το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ άλλα 81 δισ. δολ. αποσύρθηκαν από την Ιταλία.

Ο κώδωνας του κινδύνου, πάντως, άρχισε να κρούει από τον Μάιο, όταν η ΕΚΤ κλήθηκε να «καλμάρει» την αναταραχή στις ομολογιακές αγορές της νότιας Ευρώπης και προχώρησε σε αγορές κρατικών χρεών δεκάδων δισ. ευρώ.

Έκτοτε, η χονδρική αγορά χρήματος, το πεδίο δηλαδή όπου οι τράπεζες αντισταθμίζουν τη διαφορά μεταξύ των δανείων που χορηγούν στους πελάτες από τη μία και των καταθέσεων και αποθεμάτων κεφαλαίων από την άλλη, παρέμεινε κλειστή για πολλές τράπεζες της νότιας Ευρώπης και της Ιρλανδίας.

Αμεσο αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν οι χορηγήσεις της ΕΚΤ προς τα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας να αυξηθούν κατά 126 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του έτους, ποσό που αναλογεί στο σύνολο σχεδόν της συνολικής αύξησης των 141 δισ. ευρώ στο σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης.

Ο όγκος δανεισμού της ΕΚΤ έχει μειωθεί από τον Ιούνιο μετά και την επιστροφή 442 δισ. ευρώ από δωδεκάμηνα repos.

Ωστόσο, έως τα τέλη Ιουνίου, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία απορρόφησαν το 42% του συνολικού δανεισμού της ΕΚΤ, ύψους 870 δισ. ευρώ, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 33% στις αρχές του έτους.

Στον αντίποδα, σημειώνεται ότι οι χώρες αυτές συνεισφέρουν μόνο κατά 13% στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Όπως εξηγούν στελέχη τραπεζών, η εξέλιξη αυτή αντανακλά μέχρι ενός σημείου το φόβο μιας «επικίνδυνης» χώρας (π.χ. η δυναμική του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία έχει πείσει πολλούς για το αναπόφευκτο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης), παρά συγκεκριμένων τραπεζικών κινδύνων.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, για φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν εισέλθει οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα αργήσουν πολύ να ξαναβρούν ανοιχτές διόδους για δανεισμό τους στη διατραπεζική αγορά.
http://capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη