Με επικεφαλής τον Καθηγητή Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη αναχωρεί την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010 από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» η ελληνική αποστολή, η οποία θα συμμετάσχει σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις, που θα διεξαχθούν σε μια από τις πιο απόμακρες για τη χώρα μας περιοχές του πλανήτη μας.
Οι παρατηρήσεις θα διεξαχθούν στο Νησί του Πάσχα (ανήκει διοικητικά στη Χιλή και οι ντόπιοι το λένε Ράπα Νούι) κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου 2010.
Στην αποστολή, εκτός από τον κ. Σειραδάκη, συμμετέχει ο Θεσσαλονικιός ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Ήλιου.
Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή στην αποστολή του Γρεβενιώτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει διαστημικές συσκευές για πολλές απoστολές της NASA.
Για την εκτέλεση των παρατηρήσεων και πειραμάτων η ελληνική αποστολή θα συνεργαστεί με τον «Κυνηγό εκλείψεων» Jay Pasachoff, από τη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α., με τον οποίο είχε ευδόκιμη συνεργασία κατά τις ολικές εκλείψεις Ηλίου στο Καστελόριζο το Μάρτιο του 2006, στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας το 2008 και στη Σαγκάη της Κίνας το 2009.
Οι ολικές εκλείψεις Ηλίου παρατηρούνται σπάνια από έναν τόπο. Η έκλειψη στο Νησί του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου 2010 και Ώρα Ελλάδας 23:10 και δε θα είναι ορατή από τη χώρα μας. Την ολική έκλειψη θα έχουν τη δυνατότητα να δουν λιγότεροι από 5000 άνθρωποι, γιατί το ίχνος της, καθώς διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό, διέρχεται μόνο από μερικά μικρά νησάκια και ατόλες.
Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι παρεμβάλλεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης, εμποδίζοντας το φως του Ήλιου να φτάσει μέχρι τη Γη. Το ίχνος της ολικότητας κατά την έκλειψη της 11ης Ιουλίου 2010 θα ξεκινήσει βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, θα διέλθει καταρχήν από μερικά μικρά νησάκια (με λιγότερους από 300 κατοίκους) στο σύμπλεγμα Κουκ, θα περάσει από το Νησί του Πάσχα με τα περίφημα λαξευτά τεράστια αγάλματα (και πληθυσμό περίπου 3500 κατοίκους) και θα καταλήξει στις ακτές της Παταγονίας.
Η έκλειψη είναι η πρώτη ολική έκλειψη που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου, πέρυσι το 2009 και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα καθώς εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί ελαφρά η ένταση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και η θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος.
Η αποστολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θα επικεντρωθεί σε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στο στέμμα του Ήλιου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα τους, διαβάστε την εργασία που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Solar Physics: http://arxiv.org/abs/0911.0325v2