20 Ιουλ 2010

"Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό"

«Ημέρα δεινών», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τη σημερινή, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, υποδεχόμενος σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «μαύρη επέτειο» και σημείωσε ότι «δυστυχώς, 36 χρόνια μετά, ακόμη συζητούμε τα αποτελέσματα και το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα ανατρέψουμε». Ενημέρωσε δε τον κ. Παπούλια ότι το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στην Κύπρο, στο Άλσος Στρατού και πρόσθεσε ότι όλοι θυμούνται «τα τραγικά γεγονότα, τα οποία ζούμε, δυστυχώς, καθημερινά».
«Εσείς κι εμείς μαζί σας», παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να επισημάνει ο κ. Κυπριανού ότι το Κυπριακό παραμένει επί 36 χρόνια ανοικτό και στην κορυφή των συζητήσεων χάρη στη βοήθεια της Ελλάδας. «Δεν είναι λίγο πράγμα και χωρίς την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού δεν θα μπορούσαμε να κρατάμε 36 χρόνια ανοικτό ένα τέτοιο πρόβλημα», σχολίασε ο κύπριος υπουργός.

Σχολιάζοντας ο κ. Παπούλιας τόνισε τη σημασία της αντίστασης του λαού της Κύπρου, γιατί, όπως είπε, «αν είχε υποκύψει ο λαός και μοιρολατρικά δεχόταν τα τετελεσμένα, δεν θα υπήρχε σήμερα δυνατότητα για την Ελλάδα να στηρίξει, μαζί σας, αυτό ακριβώς, το να δίνετε τη μάχη, μια σκληρή μάχη». Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη στάση πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα. «Κανένας δεν μιλάει για στρατιωτική κατοχή», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θα τους θυμίζουμε ότι (σσ. το Κυπριακό) δεν είναι διμερές πρόβλημα, για την επίλυση μιας συνοριακής διαφοράς, αλλά είναι παραβίαση διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα», ανταπάντησε ο κ. Κυπριανού.

Γ.Παπανδρέου: "Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη"

"Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια", δήλωσε, σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή την Κύπρο.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία "να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μια δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος".

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι "για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα".

*Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, κατευθυνόμενος προς Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Μηνύματα πολιτικών κομμάτων

Σε δήλωση για τη σημερινή επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, προέβη ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς:

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Η σημερινή θλιβερή επέτειος φέρνει στις μνήμες ολόκληρου του Ελληνισμού τις δραματικές ώρες της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας στη νεότερη ιστορία μας. Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και θυμίζει σε ολόκληρο τον Κόσμο την πραγματική διάσταση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εισβολή του Αττίλα και αφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, την εθνοκάθαρση, που έγινε από τα στρατεύματα κατοχής και τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών.

Τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στην άνιση μάχη του 1974 και συμπαρατασσόμαστε με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για μια δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση που να δίνει τέλος στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να οδηγεί σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής».

Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και άλλα λάθη που θα εγκαθιδρύσουν καθεστώς επικυριαρχίας των Τούρκων στο νησί, τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Το να λέμε «δεν ξεχνούμε» δεν αρκεί. Απαιτείται ένταση των αγώνων για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γι' αυτό στηρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη