22 Ιουλ 2010

Καμιά φροντίδα για τα αδέσποτα από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Πάσχει η φροντίδα των αδέσποτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πολλούς (αληθινούς) φιλόζωους.
Να τα πάρουμε από την αρχή:
Υπάρχει πολύς κόσμος, ευαισθητοποιημένος που αγαπάει πραγματικά τα ζώα (κυρίως γάτες και σκυλιά, αφού αυτά είναι αδέσποτα).
Το κακό είναι όμως ότι τα ζώα δεν είναι σαν τους ανθρώπους και δεν ξέρουν από ...αντισύλληψη, με αποτέλεσμα να... γεννάνε ανεξέλεγκτα.
Έτσι, δημιουργούνται δύο προβλήματα:
-Το πρώτο και πολύ δυσάρεστο είναι αυτό το άθλιο και φρικτό θέαμα των σκοτωμένων, δηλαδή πατημένων από αυτοκίνητα, ζώων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα ζωάκια αναγκάζονται να διασχίζουν δρόμους, να ψάχνουν κάδους και κρυψώνες, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στο δρόμο και να αναγκάζονται, άθελά τους οι οδηγοί, να γίνονται δολοφόνοι.
-Το δεύτερο είναι λιγότερο δυσάρεστο, αλλά εξίσου οδυνηρό: τα πολλά αδέσποτα θέλουν και πολλή τροφή. Και τέτοια δεν υπάρχει. Χιλιάδες άνθρωποι ταϊζουν με δικά τους έξοδα, στο δρόμο, σε αυλές, σε πυλωτές αδέσποτα ζωάκια. Όμως αυτό κοστίζει. Κοστίζει πάρα πολύ και κάποια στιγμή, όσο φιλόζωος κι αν είσαι, "γονατίζεις" από τα έξοδα.
Έτσι, μετά από δεκαετίες εμπειρίας και αγώνα οι φιλόζωοι κατανόησαν ότι υπάρχει μόνο μια διέξοδος, μόνο μια λύση: η στείρωση.
Η στείρωση όμως δεν γίνεται με τα μάτια. Γίνεται με επέμβαση σε κτηνιατρείο και αυτό κοστίζει. Χιλιάδες ζωάκια στειρώνουν κάθε χρόνο οι φιλόζωοι και βάζουν από την τσέπη τους για το καθένα από αυτ, από 30 μέχρι 150 ευρώ.
Όμως, μια πολιτισμένη κοινωνία, δεν μπορεί να στηρίζεται στην αγάπη κάποιας συνταξιούχου ή άλλου φιλόζωου.
Πρέπει να υπάρχει και πολιτική φροντίδας των αδέσποτων ζώων.
Οι λύσεις είναι γνωστές και είναι απαύγασμα της πείρας και της γνώσης που έχουν αποκτήσει οι φιλόζωοι, σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους.
Οι φιλόζωοι προτείνουμε κάτι απλό: Να διαθέτει ο Δήμος κονδύλια, όχι ιδιαιτέρως μεγάλα -στην ουσία, ασήμαντα, μπροστά σε άλλα έξοδα- απευθείας σε κτηνιάτρους με αποδεδειγμένη αγάπη και φροντίδα των αδέσποτων (ενδεικτικά αναφέρω τον κ. Νίκο Δασκαλόπουλο, που έχει στειρώσει χιλιάδες αδέσποτα αν και ..απλήρωτος), οι οποίοι θα αποδίδουν λογαριασμό στο δήμο. Θα έχουν δηλαδή ένα όριο πίστωσης, το οποίο θα επανεξετάζεται σε περίπτωση εξάντλησης. Ένα πλαφόν με άλλα λόγια.
Οι φιλόζωοι θα ξέρουν ότι ο τάδε κτηνίατρος είναι συμβεβλημένος κι έτσι όταν πέσει στην αντίληψή τους ένα αστείρωτο γατάκι ή σκυλάκι, θα το πηγαίνουν στον συμβεβλημένο κτηνίατρο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται, μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα.
Σήμερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είναι πίσω στην φροντίδα των αδέσποτων, σε σχέση με άλλους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα μάθαμε ότι δόθηκαν κάποια χρήματα για στειρώσεις στην υπεύθυνη του Δήμου, αλλά πέραν τούτου ουδέν! Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα!
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τον Δήμαρχο, που ξέρουμε ότι έχει και ευαισθησίες και μεράκι να βλέπει τη Θεσσαλονίκη, κάθε μέρα και καλύτερη, να πάρει το θέμα πιό ζεστά και να βρεί τρόπο, ώστε να "ανοίξει" η διαδικασία και να φτάσει πρακτικά στους "φιλόζωους της γειτονιάς". Με διαφάνεια, οργάνωση και τάξη, για να απαλλαγεί η πόλη μας από τους σωρούς αδικοσκοτωμένων ζώων πάνω στην άσφαλτο.
Μ.Παπαδοπούλου
...
σημείωση taxalia: Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί ξανά και θα περιμένουμε την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου. Συμφωνούμε απόλυτα με τις απόψεις των "φιλόζωων της γειτονιάς". Αυτοί τραβάνε το κουπί κι αυτοί θα πρέπει να έχουν τη βοήθεια του Δήμου και κυρίως να έχουν λύσεις. Η εικόνα των σκοτωμένων γατιών και σκυλιών σε κάθε δρόμο δεν τιμά κανέναν μας και αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι στην ατζέντα όλων των υποψηφίων, σε περίοπτη θέση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη