Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου στον Real fm 97,8 και στις δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Μαριάννα Πυργιώτη
Κ. Μακρή: Κάθε φορά που διαβάζουμε και περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Βουλή είναι λογικό να μεγαλώνει και ο θυμός μας. Και το λέω, γιατί τελικά η Βουλή φαίνεται ότι όλοι οι υπάλληλοι ή οι περισσότεροι υπάλληλοι οι οποίοι απασχολεί είναι ή συγγενείς ή ανίψια, φίλοι, υπάλληλοι βουλευτικών γραφείων, θεωρώ πως αυτό είναι... εξόχως προκλητικό.
ΠτΒ: Έπρεπε να μπει ένα τέλος σε τέτοιες πρακτικές που δημιουργούν πάρα πολλά ερωτηματικά και πολλές φορές δικαιολογημένα και την οργή του κόσμου. Σας θυμίζω ότι από τον περασμένο Νοέμβριο λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχα πει ότι πρακτικές του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν τουλάχιστον όσο θα είμαι Πρόεδρος της Βουλής. Είναι ένα άγος που έρχεται από το παρελθόν σε σχέση με αποφάσεις, με διατάξεις που περνούσαν και έδιναν τη δυνατότητα της μονιμοποίησης, είτε σε μετακλητούς υπαλλήλους είτε σε αποσπασμένους να μονιμοποιούνται στη Βουλή ή να μετατάσσονται αντίστοιχα στη Βουλή. Και τη δέσμευσή μου αυτή την τήρησα, γιατί ήταν μια ηθική δέσμευση βεβαίως, όταν έκανα αυτές τις ανακοινώσεις και έπρεπε να μετατραπεί και σε νομικής ισχύος δέσμευση. Αυτό κάναμε όταν στις 16 Ιουλίου, την προπερασμένη δηλαδή εβδομάδα, πρότεινα στις αλλαγές του κανονισμού και αυτή τη φορά ομόφωνα πρέπει να πω όλα τα κόμματα ψήφισαν τη διάταξη με την οποία απαγορεύεται η μονιμοποίηση στη Βουλή των μετακλητών υπαλλήλων, όπως επίσης θα απαγορεύεται στο μέλλον η μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων σε αυτή δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών.
Κ. Μακρή: Και για τις προσλήψεις κ. Πρόεδρε από εδώ και πέρα όλες μέσω ΑΣΕΠ ή θα υπάρχουν παραθυράκια;
ΠτΒ: Και οι προσλήψεις που θα γίνονται, θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αυτό είχα πει ήδη από το φθινόπωρο και γι΄ αυτό όταν και αν χρειαστεί να προσλάβουμε υπαλλήλους σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Έχουμε ανάγκη για στενογράφους γιατί λόγω της ανασφάλειας που είχε προκληθεί με το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και λοιπά και από τη Βουλή έφυγαν αρκετοί με σύνταξη και ανάμεσα σ’ αυτούς και σημαντικός αριθμός στενογράφων. Στενογράφοι δεν υπάρχουν στον άλλο δημόσιο τομέα για να μπορούμε από εκεί να αποσπάσουμε άρα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό γιατί έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε ότι αφορά στενογράφους και με τη λειτουργία πολλών εξεταστικών επιτροπών και με την αύξηση γενικώς του έργου στη Βουλή, είναι τα νομοσχέδια, είναι οι ολομέλειες, οι επιτροπές κλπ.
Μ. Πυργιώτη: Κύριε Πρόεδρε είναι ίσως άσχετη η ερώτηση αλλά με τόσο προηγμένα μέσα τεχνολογίας, η έννοια της στενογραφίας που ξέρετε από ένα σημείο και πέρα, στην εποχή μας όλα γίνονται ηλεκτρονικά, γι’ αυτό σας ρώτησα.
ΠτΒ: Σχεδόν όλα.
Μ. Πυργιώτη: Το συγκεκριμένο δηλαδή σημείο ανταποκρίνεται στην ανάγκη να είναι επί λέξει τα όσα λέγονται ή τα μηχανήματα δεν μπορούν να το κάνουν;
ΠτΒ: Η τεχνολογία μέχρι και τη σημερινή της ανάπτυξη δεν έχει επιτύχει να αντικαταστήσει την αναγκαιότητα της ακριβούς μεταφοράς του προφορικού λόγου σε γραπτό κείμενο, παρά μόνο διά στενογράφων κι αυτό, εάν έχετε προσέξει, γίνεται και σε όλα τα άλλα Κοινοβούλια. Δοκιμάσαμε τη δυνατότητα ηχογράφησης και αυτόματης μεταφοράς αλλά δεν βγαίνουν όπως πρέπει.
Μ. Πυργιώτη: Όχι απλώς είναι μια τυπική ερώτηση γιατί ο στενογράφος όπως το είπατε και μόνος σας όχι έχει καταργηθεί στα υπόλοιπα λέω μήπως υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα στη Βουλή…
ΠτΒ: Όχι δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά επαναλαμβάνω επειδή οι συζητήσεις γίνονται σε αίθουσα. Η μεταφορά μπορεί να γίνει μόνο όταν μιλάει κάποιος σε ένα μικρόφωνο και δεν γίνεται οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Θα κάνουμε μια προκήρυξη για τα κενά των 20 περίπου στενογράφων. Είναι πολύ απαιτητικός ο διαγωνισμός, θα είναι μέσω ΑΣΕΠ και πολύ απαιτητικός. Είναι πιθανό να μην καλυφθούν όλα τα κενά εκτός εάν πράγματι προσέλθουν πολύ καλά προετοιμασμένοι και καθόλα έτοιμοι και εξειδικευμένοι στενογράφοι. Αλλά επαναλαμβάνω εάν και όταν η Βουλή χρειαστεί στο μέλλον προσωπικό εξειδικευμένο θα γίνεται μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Θέλω όμως να κάνω μια διόρθωση γιατί την Κυριακή κυκλοφόρησε σε εφημερίδα που εγώ τη θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρή και έγκριτη…
Μ. Πυργιώτη: Τη Real News.
ΠτΒ: Ο πίνακας στον οποίο φέρεται να έχω αυξήσει το προσωπικό της Βουλής κατά 286.
Μ. Πυργιώτη: Ναι, φαίνεται επί των ημερών σας να έχουν προσληφθεί 286.
ΠτΒ: Διαβάζοντας λοιπόν την εφημερίδα στο σπίτι μου το Σαββατοκύριακο ξαφνιάστηκα κι εγώ γιατί με αυτόν τον τρόπο θεωρούσα ότι θα ήμουν ένας ας το πω «ρουσφετολόγος», απαράδεκτος μάλιστα εφόσον θα αύξανα κατά 286 τους υπαλλήλους. Όχι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Οι υπάλληλοι της Βουλής δεν είναι 1800 όπως λέει το σχετικό δημοσίευμα. Οι υπάλληλοι της Βουλής είναι 1340 και για να έχουμε μια σύγκριση, τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 1369, δηλαδή έχουμε μια βαθμιαία μείωση των υπαλλήλων, γιατί όπως είχα δεσμευτεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου…..
Κ. Μακρή: Λόγω της συνταξιοδότησης λέτε…
ΠτΒ: Ακριβώς, επειδή όσοι συνταξιοδοτούνται δεν θα αναπληρώνονται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Άρα λοιπόν δεν έχουμε αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων και επαναλαμβάνω θεωρώ ότι η Βουλή γύρισε πραγματικά σελίδα όπως είχα προαναγγείλει, πριν από μήνες όπως είπα. Γύρισε σελίδα με την αλλαγή του κανονισμού και με την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Μ. Πυργιώτη: Η ψήφιση έγινε τώρα κ. Πρόεδρε. Υπάρχει η αίσθηση ότι αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί κατά την προηγούμενη περίοδο θέλοντας και μη μεν αλλά τις εκτελέσατε δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι άλλο.
ΠτΒ: Δεν μπορούσα να μην εκτελέσω τις αποφάσεις, αφού είχαν ήδη κάνει χρήση του δικαιώματος με βάση τη διάταξη του 2008.
Μ. Πυργιώτη: Έτσι τυπικά επί των ημερών σας έγινε, άσχετα αν είναι χρωστούμενα του παρελθόντος.
ΠτΒ: Μισό λεπτό, όχι δεν είναι άσχετα…να εξηγήσουμε για να καταλάβει και ο κόσμος. Η απόφαση που είχε περάσει το 2008 κατά πλειοψηφία από τη Βουλή έδιδε το δικαίωμα σε όλους τους μετακλητούς ή αποσπασμένους που υπηρετούσαν από τον Απρίλιου του 2004 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του 2009 τους έδιδε τη δυνατότητα της μονιμοποίησης και έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος που είχε νομοθετηθεί επαναλαμβάνω το 2008. Αυτή την κατάσταση βρήκα εδώ γι’ αυτό είχα μιλήσει ότι δεν πρόκειται να επαναλάβω τέτοιου είδους ούτε προτάσεις ούτε ρυθμίσεις. Είχα δεσμευτεί ότι θα μπει ένα τέλος και αυτό το τέλος το επιτυγχάνουμε σε αυτές τις πρακτικές. Δηλαδή με την νομοθέτηση πλέον, με την αλλαγή του κανονισμού.
Κ. Μακρή: Αν δεν κάνω λάθος 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η κ. Μερεντίτη, η κ. Αράπογλου και ο κ. Μπαντουβάς έχουν καταθέσει μια ερώτηση για τις προσλήψεις που έγιναν κληρονομημένες από το παρελθόν, καινούριο, το τελευταίο οκτάμηνο.
ΠτΒ: Μα μη μου λέτε πάλι καινούριες σας εξήγησα…
Κ. Μακρή: Εσείς έχετε δίκιο να το εξηγείτε αλλά και εμείς έχουμε δίκιο να το ρωτάμε εφόσον είναι αυτής της περιόδου. Εγώ θέλω να ρωτήσω θα τους απαντήσετε, έχετε δώσει την απάντηση με τα ακριβή στοιχεία για να τα δούμε.
ΠτΒ: Μα κοιτάξτε τα στοιχεία δεν είναι κρυφά. Ποιοι είναι υπάλληλοι στη Βουλή δεν είναι κάτι μυστικό. Ο κατάλογος των υπαλλήλων της Βουλής είναι επίσημος. Μπορεί ο καθένας να λαμβάνει γνώση σε σχέση με το ποιοι αποτελούν το στελεχιακό δυναμικό της Βουλής. Αλλά επαναλαμβάνω όταν δεν υπάρχουν διαφανείς κανόνες - και αυτούς τους κανόνες τους επιβάλουμε τώρα- δικαιολογημένα όχι μόνο ερωτηματικά θα δημιουργούνται αλλά και παράπονα. Και οποιοσδήποτε μετακλητός, έστω και αν έχει αυξημένα προσόντα υπάρχουν και μετακλητοί από το παρελθόν που έχουν ιδιαίτερα καλά πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι όταν δεν υπάρχει διαφάνεια δημιουργούνται διάφορα προβλήματα ειδικών σχέσεων και ο κόσμος δικαιολογημένα διαμαρτύρεται και ασκεί κριτική.
Κ. Μακρή: Γιατί δικαιολογημένα μπορεί κάποιος να σας πει κ. Πρόεδρε ότι παιδιά με μεταπτυχιακά και πολύ καλές σπουδές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά αν δεν έχουν ξάδερφο ή αν δεν είναι σε κομματικό γραφείο δεν μπορούσαν μέχρι τώρα τουλάχιστον να διοριστούν στη Βουλή.
ΠτΒ: Ή αν δεν έχουν χρηματίσει συνεργάτες στις κοινοβουλευτικές ομάδες ή στους αρχηγούς των κομμάτων ή στα μέλη του Προεδρείου της Βουλής είτε σε άλλες περιπτώσεις τότε δεν έχουν τη δυνατότητα της μονιμοποίησης, έχετε απόλυτα δίκιο.
Αυτή ήταν η δέσμευση μου και τη δέσμευση μου επαναλαμβάνω την είπα αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου. Και τώρα που κάναμε τις αλλαγές του κανονισμού, γιατί ο κανονισμός άλλαξε και σε διάφορα άλλα θέματα, γύρισε σελίδα η Βουλή γιατί πλέον θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και θα σταματήσουν τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος.
Κ. Μακρή: Κ. Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία.