13 Ιουλ 2010

Κρίσιμη συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Τριετές πάγωμα μισθών ζητεί ο ΣΕΒ
Κρίσιμη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι. Η σύναψη της σύμβασης εξαρτάται από τη στάση του ΣΕΒ, καθώς έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις.Η σύναψη της σύμβασης εξαρτάται πλέον από τη στάση που θα κρατήσει στις συζητήσεις ο ΣΕΒ, καθώς έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις.

Επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δείχνουν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε αυξήσεις 1,5% καθώς και στην ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων στον μισθό, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ ο οποίος επικαλείται το Μνημόνιο, το οποίο προβλέπει τριετές πάγωμα των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΓΣΕΕ ζητεί να ενσωματωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στους υπόλοιπους δώδεκα -με αναλογική προσαύξηση των μηνιαίων απολαβών- ώστε να μην μπορούν να καταργηθούν μελλοντικά με νόμο.

Επίσης, φέρεται έτοιμη να συμφωνήσει σε αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημαντικό θέμα των διαπραγματεύσεων είναι αυτό της διαιτησίας. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο θα περιγράφει τον μελλοντικό ρόλο της διαιτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τόσο η Κομισιόν, όσο και το Eurogroup ζήτησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στο εργασιακό πεδίο και την ολοκλήρωση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.
Newsroom ΔΟΛ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη