23 Ιουλ 2010

Τι γίνεται ρε αδερφια, με τα πανηγύρια?


Θα αναφερθώ σ' ένα θέμα, που έχει απασχολήσει συχνά και τα ΜΜΕ αλλά κυρίως τα ιστολόγια και τους διαφόρους διαδικτυακούς τόπους συζητήσεων.
Τα "πανηγύρια". Κι εννοώ τα αμφιλεγόμενα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, καλοκαίρι κατά κύριο λόγο, στη Μακεδονία και ειδικά κάποια από αυτά όπως το πανηγύρι της Μελίτης.
Τα πανηγύρια αυτά συνοδεύονται από μουσικές εκδηλώσεις και γλέντια, με τοπικά παραδοσιακά μουσικά σχήματα αλλά και καλεσμένους από γειτονικές χώρες, συνήθως από την ΠΓΔΜ.
Τα πανηγύρια αυτά λοιπόν, στα οποία παίζονται τραγούδια στη σλαβομακεδονική γλώσσα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, τόσο από τα ΜΜΕ της γείτονος ΠΓΔΜ όσο και από τους εγχώριους κύκλους που προσπαθούν να αναδείξουν μειονοτικό θέμα.
Πολλοί θα θυμάστε πέρισυ, τον πάταγο που έγινε στα Ελληνικά ΜΜΕ, με το πανηγύρι της Μελίτης, με όλα τα κανάλια να παραβρίσκονται, τη Χρυσή Αυγή να απειλεί τους επισκέπτες που θα ερχόταν από την ΠΓΔΜ στο πανηγύρι, τον κάθε άσχετο δημοσιογραφίσκο, να λέει ότι του κατέβαζε η γκλάβα του (κι αυτήν τη λέξη από αυτούς την πήραμε).
Πλήρη αντίθεση με τη φετινή μούγγα. Κι αν όμως επικρατεί μούγγα στα Ελληνικά μέσα, δε συμβαίνει το ίδιο στα ΜΜΕ της γείτονος καθώς και στα γνωστά ιστολόγια.
Περνάει σαφώς η άποψη πως το πανηγύρι αυτό όπως και άλλα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν http://tv-sonce.com/panagjuri.htm και διαδόθηκαν είναι μία σαφή εκδήλωση εθνικης πολιτιστικής ταυτότητας μη Ελληνικής.

Ενδεικτικά, πέρυσι το KANAL 5, της ΠΓΔΜ και ο δημοσιογράφος Goran Momirovski που ασχολείται πάντα με το θέμα αυτό και παραβρίσκεται στα πανηγύρια αυτά (όπου γάμος και χαρά...) έλεγε στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του:
"Ορίστε η απόδειξη στους Έλληνες που λένε ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες στην Ελλάδα" κι έδειχνε κόσμο να χορεύει υπό τη μουσική που παίζανε με λόγια στη σλαβομακεδονική.
Για να δούμε τι λέει φέτος, παίρνοντας αποσπάσματα από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του σταθμού:
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=62926
"Στο φετινό πανηγύρι του Οφτσάρανι (σσ εννοούν τη Μελίτη) παρουσιάστηκε το συγκρότημα Synthesis που αν και όχι τόσο γνωστό εκεί προκάλεσε έντονα συναισθήματα και χειροκροτήματα στους μακεδόνες που ήρθαν όχι μπονο από τη Φλώρινα και την Έδεσσα αλλά κι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου ζουν και δεν μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν, Μακεδόνες."
"Μετά τους Synthesis ακολούθησε λαϊκό γλέντι με μακεδονική μουσική, που περιλάμβανε και πατριωτικά τραγούδια όπως το "biser balkanski" και το "zemjo makedonska".
"Σε αντίθεση με άλλες χρονιές δεν παίχθηκαν καθόλου Ελληνικά τραγούδια"

Ανάλογα σχόλια γίνανε και από άλλα μέσα και ιστολόγια.

Στο σημείο αυτό και με αφορμή όλα τα παραπάνω θα ήθελα να προσκαλέσω τους κατοίκους της Μελίτης αλλά και άλλων χωριών της Μακεδονίας, να πάρουν θέση.
Αγαπητοί συμπολίτες της Μελίτης. Ωφείλετε μια απάντηση. Νιώθετε πως είστε "Μακεδόνες" ομοεθνείς με τους βόρειους γείτονες μας ή είστε Έλληνες? Τιμάτε απλά την παράδοση σας, τραγουδώντας παραδοσιακά σας τραγούδια στη γλώσσα των παπούδων σας ή θέλετε να δώσετε ένα μήνυμα?
Φυσικά το biser balkanski που είναι ένα καθαρά εθνικιστικό, αλυτρωτικό τραγούδι, δεν είναι παραδοσιακό μιας και είναι νεώτερο κι από κάποια τραγούδια του Ρουβά!
Μήπως τα ρεπορτάζ αυτά είναι ψεύτικα και αλλοιώνουν την αλήθεια? Πείτε το.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΕΣΗ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΕΣΗ!

Για taxalia - Stefanos
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη