15 Ιουλ 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΙΤΑΝ

Σχετικά με τις καταγγελίες της μείζονος αντιπολίτευσης για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο τσιμεντοποιίας ΤΙΤΑΝ, από την Αντινομαρχία Ανάπτυξης ανακοινώνονται τα εξής:
  • Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας δημοσιοποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του θέματος ούτε ο Δήμος Ευκαρπίας ούτε ο Δήμος Σταυρούπολης εξέφρασαν αντίρρηση για την λειτουργία της μονάδας. Άλλες απόψεις δεν εκφράστηκαν εγγράφως, είτε ενδιαφερόμενων πολιτών είτε φορέων.
  • Ακολουθήθηκε πιστά τόσο η Εθνική όσο και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
  • Στόχος του προτεινόμενου έργου, σε αντίθεση με όλα αυτά που δηλώνουν κάποιοι σήμερα, είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της χρήσης Εναλλακτικών Καυσίμων, που θα αντικαταστήσουν ένα μέρος των χρησιμοποιούμενων συμβατικών στερεών καυσίμων (άνθρακα, pet-coke).
  • Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων αποτελεί μια καλά αποδεδειγμένη και εδραιωμένη τεχνολογία για την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τσιμέντου, πράγμα που ισχύει πάνω από 15 χρόνια. Το 2006 περίπου 18% της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας στην τσιμεντοβιομηχανία της Ευρώπης προερχόταν από εναλλακτικά καύσιμα. Αυτό αντιστοιχούσε σε 2,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα. Τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν συνεχώς και ήδη ορισμένες μονάδες έχουν καταφέρει να καλύψουν πάνω από το 50% των αναγκών τους.

  • Επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα

Οι αέριες εκπομπές κατά την καύση των εναλλακτικών καυσίμων δεν επιβαρύνονται, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον τσιμεντοκλίβανο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και συνεχής παρακολούθηση των συνθηκών λειτουργίας της καύσης όπως και της αέριας ρύπανσης. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι, έχουν μπει αυστηρά πρόστιμα και θα παρακολουθείται και το συγκεκριμένο έργο από την Υπηρεσία της Νομαρχίας μας.

Επίσης να σημειωθεί ότι η ίδια η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρότερα όρια αερίων εκπομπών τα οποία έχει υιοθετήσει η ελληνική Νομοθεσία και έχουν ενσωματωθεί στην εισήγηση και τους Περιβαλλοντικούς όρους.

Συνολικά θα υπάρξει για το περιβάλλον μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου.

  • Κοινωνικές – Οικονομικές επιπτώσεις

Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Επιγραμματικά τα κυριότερα οφέλη θα είναι τα εξής:

  1. Μείωση των εκπομπών CO2, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόσο για το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης όσο και συνολικά για τη χώρα
  2. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων, όπως τα ορυκτά μη ανανεώσιμα καύσιμα καθώς και μείωση των επιπτώσεων που προκύπτουν από την εξόρυξη και επεξεργασία τους
  3. Αξιοποίηση ενέργειας που άλλως θα απορριπτόταν.
  4. Ασφαλής τελική διάθεση αποβλήτων, εξοικονομώντας χώρο στους ΧΥΤΑ.
  • Επιπτώσεις λόγω ατυχήματος ή έκτακτων καταστάσεων

Σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης κατάστασης ή μη κανονικής λειτουργίας του κλιβάνου, αυτόματα διακόπτεται η μεταφορά από το σιλό των στερεών εναλλακτικών καυσίμων και την ημερήσια δεξαμενή υγρών εναλλακτικών καυσίμων προς τον περιστροφικό κλίβανο, έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα από την καύση σε μη κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

  • Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Απαντώντας στις σημερινές καταγγελίες της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς, η αντιπολίτευση συνεχίζει να μη θέλει να γίνονται επενδύσεις και εκσυγχρονισμοί στα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια τα οποία λειτουργούν με τους τελευταίους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους ενσωμάτωσε από τις πρώτες χώρες και η Ελλάδα. Όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση δεν είναι παρά αστειότητες. Δυστυχώς, οι θέσεις που παίρνουν δεν έχουν να κάνουν με το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών αλλά με της προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Οι χθεσινές δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού κ. Τ. Μπιρμπίλη και της κυβέρνησης, δικαιώνουν τις θέσεις μας. Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, στηρίζουμε και κάθε νόμιμη επένδυση με σεβασμό στο περιβάλλον».

Από την πλευρά της η αντινομάρχης Ανάπτυξης Γιάννα Τζάκη τόνισε ότι «Επιχειρήθηκε παραπλάνηση προς δημιουργία κινδυνολογίας και σύγχυσης από την ταύτιση της καύσης των εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία με το εργοστάσιο αποτέφρωσης σκουπιδιών πράγμα που είναι έξω από κάθε πραγματικότητα γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στον κλίβανο της τσιμεντοβιομηχανίας καθώς και η ενσωμάτωση επικινδύνων αερίων ρύπων και της τέφρας στον προϊόν διαφοροποιούν τελείως την πραγματικότητα».

Τέλος, ο συντονιστής νομαρχιακού έργου Γιώργος Τσαμασλής έκανε ειδική αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, οι οποίες δικαιώνουν την απόφαση της Νομαρχίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, αειφόρος διαχείριση των υλικών σχετίζεται με την κοινοτική πρωτοβουλία της στρατηγικής 2020 για την αποτελεσματικότητα των πόρων, η οποία ως ευρωπαϊκή πολιτική επιδιώκει οι φυσικοί πόροι, οι πρώτες ύλες, τα προϊόντα και τα απόβλητα να χρησιμοποιούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική ευθύνη, υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά όρια ανάμεσα στις πολιτικές περιβάλλοντος, ενέργειας, οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη