7 Ιουλ 2010

Κομισιόν: Σε καλό δρόμο το πρόγραμμα, όμως υπάρχουν κίνδυνοι

Ναι μεν…αλλά, λέει η Κομισιόν για τη πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για την πορεία του προγράμματος, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα και βασίζεται στην ...τριήμερη επίσκεψη της Τρόικας στα μέσα Ιουνίου, αναγνωρίζει πως  «η εφαρμογή του προγράμματος γενικά φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο,» προειδοποιεί όμως πως υπάρχουν σημεία, όπως οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, που απαιτείται περεταίρω πρόοδος.

Η Επιτροπή  εκτιμά πως οι μακροοικονομικές εξελίξεις πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα εκτυλίσσονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση σε γενικές γραμμές συνεχίζεται. Αναφέρεται πως αν και τα δημόσια έσοδα παρεκκλίνουν από τον στόχο, υπήρξε μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη μείωση των δαπανών.

«Όμως, δεν υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα για τομείς εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων τομέων που παλαιότερα οδηγούσαν σε εκτροχιασμό των δαπανών, όπως η υγειονομική περίθαλψη,» προειδοποιούν οι ελεγκτές, ενώ υπογραμμίζουν πως η πρόοδος εκεί φαίνεται να είναι αργή.

Εκφράζονται προβληματισμοί και για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μπορεί να χρειαστούν περεταίρω κυβερνητική χρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις και για τη συσσώρευση εκπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους τη δημοσίου κατά τους πέντε πρώτους μήνες, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν τα δημόσια έξοδα. Την ίδια στιγμή, πηγή ανησυχίας είναι και οι κρατικές εγγυήσεις για δημόσιες επιχειρήσεις εκτός της κεντρικής κυβέρνησης.

Παράλληλα ζητούν καλύτερους μηχανισμούς παρακολούθησης και εξονυχιστικούς ελέγχους για τις δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ ‘δείχνουν’ τις προβληματικές δομές της ελληνικής οικονομίας ως υπεύθυνες για την άνοδο των τιμών.

«Το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των έμμεσων φόρων ‘πέρασε’ στις στις τελικές τιμές των προϊόντων παρά τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, είναι ενδεικτικό της έλλειψης ανταγωνισμού και της επικράτησης ολιγοπωλιακών δομών» στην ελληνική αγορά, αναφέρει η έκθεση.

Οι ελεγκτές αναφέρουν τέλος πως η κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικούς συστήματος βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ όσον αφορά τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διακρίνουν πρόβλημα συντονισμού ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη