9 Ιουλ 2010

Κάρτα Φορολογούμενου: Εξυπηρέτηση ή ανελέητο φακέλωμα;


Με βάση τον ισχύοντα νόμο, κάθε φορολογούμενος, προκειμένου να πετύχει απαλλαγή φορολογίας από ένα μέρος των εισοδημάτων του, καλείται να προσκομίσει ανάλογες αποδείξεις εξόδων του. Καθιερώθηκε αυτό, για να αναγκασθούν οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους και έτσι ....
να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους και να παύσουν να φοροδιαφεύγουν.

Τώρα το Υπουργείο Οικονομικών σκεφτεται, προς εξυπηρέτηση των πολιτών, να καθιερώσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των αποδείξεων.

Προτείνεται λοιπόν "η εισαγωγή ενός μοναδικού κωδικού πελάτη, που θα μπορεί να τυπωθει σε μορφή γραμμωτού κωδικού. Η κωδικοποίηση θα ακολουθεί το πρότυπο ΕΑΝ-13".

Οι φορολογούμενοι δηλαδή θα εκτυπώσουν από το συστημα ΤΑΧΙS μια ειδική κάρτα η οποία θα φέρει ειδική διαγράμμιση γραμμωτού κωδικα (barcode) και θα τη χρησιμοποιούν κάθε φορά που θα αγοράζουν προϊόντα από επιχειρήσεις που έχουν το σύστημα τιμολόγησης με “barcode” (π.χ. σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα κ.τ.λ.).

Σε κάθε αγορά που θα πραγματοποιούν οι πολίτες θα επιδεικνύουν αυτή την κάρτα στο ταμείο και ο υπάλληλος του καταστήματος θα τη σκανάρει με ένα ειδικό μηχάνημα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ενημερώνονται μεσω ηλεκτρονικού δικτύου τα αρχεία του συστήματος ΤΑΧΙS για το ύψος της συναλλαγής και τα στοιχεία του συναλλασσόμενου.

Όμως λόγω του ότι δεν διαθέτουν όλα τα καταστήματα σύστημα barcode στα ταμεία τους όλες οι αποδείξεις που εκδίδονται από επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα φερουν ειδική διαγράμμιση γραμμωτού κώδικα (barcode). Σ αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι, όταν αγοράζουν ένα προϊόν η καταφεύγουν σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία, θα πρέπει να «σκανάρουν» την απόδειξη με το κινητό τους τηλέφωνο, προκειμένου να καταχωρισθούν τα δεδομένα σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η διαδικασία αυτή, αν και ακούγεται πολύπλοκη, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικων ότι θα διευκολύνει μακροπρόθεσμα τους φορολογούμενους να καταγράφουν όλες τις συναλλαγές τους με μεγάλη ακρίβεια και να μη χρειάζεται στο τέλος του έτους να περνάνε μία - μία τις αποδείξεις στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά να συνδέεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με το ΤΑΧΙS και να γίνεται άμεση μεταφορά των δεδομένων στους κεντρικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη