Διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δικαστικούς λειτουργούς, με επίκεντρο τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στον Πόρο, τόνισε ότι «η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει», ενώ οι δικαστικοί απείλησαν ευθέως με κύμα παραιτήσεων σε περίπτωση που δεν αρθεί η ένταξή τους στο ΙΚΑ. Παραλλήλως, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, διατύπωσε αιχμές για δικαστική διαφθορά.
Στην πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών διατυπώθηκαν ευθέως απειλές για ομαδικές παραιτήσεις και κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση εμμείνει στην υπαγωγή των δικαστικών στο ΙΚΑ, ενώ τα δικαστήρια θα νεκρώσουν από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι εξήγγειλαν από τώρα τρίωρες στάσεις και κατάληψη του Ειρηνοδικείου. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους συγκέντρωση παραβρέθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου (o πρόεδρος Γ. Καλαμίδας και ο εισαγγελέας Ιω. Τέντες) και πλήθος ανωτάτων δικαστικών, πλην του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Από τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου επισημάνθηκε ότι οι δικαστές δεν εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή σχέση εξηρτημένης εργασίας ώστε να μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Κατά συνέπεια, ανέφερε «η ρύθμιση για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική και η πολιτεία πρέπει να μας αντιμετωπίζει όπως μας αρμόζει, καθώς το ζήτημα είναι θεσμικό».Στη λογική αυτή, οι δικαστές ζητούν να υπαχθούν σε ενιαίο Ταμείο, στο οποίο θα υπάγονται οι φορείς των τριών εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική).
«H υπαλληλοποίηση των δικαστικών είναι ό,τι το χειρότερο, αλλά είναι και δείγμα περιφρόνησης των δικαστών από την πολιτεία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Γ. Φαλτσέτος, αφήνοντας αιχμές ότι οι δικαστές δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ούτε κοινοτικά προγράμματα, ούτε έχουν σπίτια με πισίνες, αλλά ούτε πετάνε λουλούδια στα ξενυχτάδικα.
Μεταφέροντας τη ζοφερή εικόνα των δικαστηρίων, ο κ. Φαλτσέτος ανέφερε ότι στα διοικητικά εκκρεμούν 450.000 υποθέσεις και παρ' όλα αυτά θα μεταφερθούν σε αυτά και άλλες υποθέσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρακιντζής, παρουσιάζοντας στη Βουλή την έκθεσή του για το 2009 περί «βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης». «Η Δικαιοσύνη είναι μεν ανεξάρτητη ως πυλώνας, αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για να συμπληρώσει: «το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της».
Περί ειδικής μεταχείρισης επωνύμων
Κατά την ακρόασή του στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο κ. Ρακιντζής δέχθηκε ερωτήσεις από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδη σχετικά με αναφορές που υπάρχουν στην έκθεσή του περί «διακριτής μεταχείρισης των επωνύμων, οι οποίοι απαλλάσσονται με έκδοση βουλευμάτων» και «έκδοσης, καθημερινά, αποφάσεων που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες». Ως προς το πρώτο απάντησε, διατυπώνοντας με τη σειρά του ένα ερώτημα: «Εχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών; Μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν». Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σημείο, αφού ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν δικαστής, ο ίδιος υπήρξε επί 38 χρόνια και ο γιος του είναι επίσης δικαστικός, πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρ' όλη την πείρα μας».
Πηγή:http://news.kathimerini.gr