27 Ιουλ 2010

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλά στη Haaretz: Θα μπορούσαμε να μεσολαβήσουμε για τη σύναψη ειρηνευτικών συμφωνιών στη Μέση Ανατολή

Haaretz 23.07.10

Της Avirama Golan
Ο Παπανδρέου προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο Ben-Gurion μετά από ένα σύντομο σταθμό στην Κύπρο και απορρίπτει τον υπαινιγμό ενός εκ των οικοδεσποτών του ότι η

επίσκεψή του συνδέεται άμεσα με την Ισραηλινο-Τουρκική κρίση.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μεσολαβήσει για τη σύναψη ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή στη Haaretz.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα προσφερόταν να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε: "Ο πατέρας μου [ένας πρώην Πρωθυπουργός] κι εγώ είχαμε παραδοσιακά στενές σχέσεις με πολλούς Άραβες ηγέτες στην περιοχή. Ναι, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Δεν θα επιβάλαμε την παρουσία μας αλλά, ναι, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε καθώς κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον τόσο το δικό μας όσο και της Μέσης Ανατολής".

Ο 58χρονος Παπανδρέου - πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Παιδείας, αρχηγός κόμματος και εμπειρογνώμονας στην κοινωνιολογία - μεγάλωσε στην καρδιά της Ελληνικής πολιτικής ζωής. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Παπανδρέου προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Ben-Gurion μετά από ένα σύντομο σταθμό στην Κύπρο αλλά απέρριψε τον υπαινιγμό που έγινε από έναν από τους οικοδεσπότες του ότι η επίσκεψή του συνδέεται άμεσα με την Ισραηλινο-Τουρκική κρίση.

"Η επίσκεψή μου είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό. Για περίπου δύο χρόνια σκέφτομαι να συσφίξω τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Αυτή δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη χώρα. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ [του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του] είχα στενές σχέσεις με τα Ισραηλινά αδελφά κόμματα – το Εργατικό και το Meretz - καθώς και με τα Παλαιστινιακά – την PLO και το κόμμα του Barghouti", τόνισε.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες αλλά Έλληνες σχολιαστές επισημαίνουν ότι, εκτός από την αλλαγή της Ελληνικής κοινής γνώμης αναφορικά με την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων πριν και κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, κεντρώοι και αριστεροί ενθαρρύνουν σήμερα την Ελλάδα να επεκτείνει τις σχέσεις της στη Μέση Ανατολή.

Όμως ο Παπανδρέου επιλέγει προσεκτικά τα λόγια του. Πρώτον, γιατί ονομάζεται "ο Αμερικανός" έχοντας γεννηθεί από Αμερικανίδα μητέρα κι έχοντας περάσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

Δεύτερον, γιατί δεν θέλει να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ακόμα περισσότερο, δεν θέλει να κάνει τίποτα που θα καταστρέψει τη μικρή πρόοδο που πέτυχε στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο.

Τρίτον, επειδή η λέξη "κατοχή" αποτελεί το κόκκινο πανί για τους ψηφοφόρους του και, όσο το Ισραήλ δεν αποσύρεται από τα κατεχόμενα εδάφη, θ’ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να το δουν ως σύμμαχο.

Την παραμονή του ταξιδιού του στην Κύπρο, η οποία συμπληρώνει 36 χρόνια Τουρκικής κατοχής, ο Παπανδρέου δήλωσε στα Ελληνικά ΜΜΕ ότι "είναι καιρός να κλείσει η πληγή της κατοχής". Κάλεσε, εξάλλου, την Τουρκία να επιδείξει πολιτική καλή θέληση για μια δίκαιη ρύθμιση αναφορικά με το διαιρεμένο νησί.

Όσο για την Ισραηλινή κατοχή, ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη. "Θέλουμε να δούμε το τέλος του καθεστώτος κατοχής και τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, ενός σταθερού και βιώσιμου κράτους που θα ζει σε πλήρη συνεργασία και ειρήνη με το Ισραήλ", ανέφερε. "Τελικά, αυτή θα είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ".

Όταν τελικά συναφθεί μια συμφωνία στην Κύπρο, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, επισήμανε.

Πολλοί Έλληνες αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι πραγματικά πρόθυμη ή ικανή ν’ αποκοπεί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προσχωρήσει στο Μουσουλμανικό κόσμο. Βλέπουν όμως την Ισραηλινο-Τουρκική κρίση ως μια εξαιρετική στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να εδραιώσει οικονομικές, πολιτιστικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η οικονομική συνεργασία θα περιλαμβάνει και τον τουρισμό.

Παρά τις συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και την καλή θέληση που επέδειξε ο Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου στην Ελλάδα, η Κύπρος δεν αποτελεί παρά ένα μόνο από τα σημεία τριβής μεταξύ τους.

Ερωτηθείς γιατί επισκέπτεται τώρα το Ισραήλ - στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού εδώ και 30 χρόνια - ο κ. Παπανδρέου χαμογέλασε και είπε "αυτή είναι η γειτονιά μας. Ζω στην περιοχή και προσπαθώ να φανώ ένας καλός γείτονας και να βοηθήσω".

Όταν ρωτήθηκε για τη Συρία, απάντησε: "Εξαρτιόμαστε ο ένας απ’ τον άλλον, όλες οι χώρες εξαρτώνται η μία απ’ την άλλη. Αν δεν συνεργαστούμε και δεν βρούμε μια δημοκρατική, ειρηνική και δίκαιη λύση για τα προβλήματά μας, οι κοινωνίες μας θα μείνουν εκτεθειμένες στο λαϊκισμό, την ξενοφοβία, την πόλωση, τη βία, την απογοήτευση και την απόρριψη της δημοκρατίας".

Από την αρχή της κρίσης, ο κ. Παπανδρέου είχε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι στο χείλος της αβύσσου. Από την άλλη μεριά, αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Οι Έλληνες αισθάνονται ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κρίση αλλά οι πολιτικοί που καταχράστηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων", τόνισε εξηγώντας γιατί δεν θα επιβάλλει σκληρότερα μέτρα και περικοπές.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά απαρίθμησε και μερικές επιτυχίες. Υποστήριξε ότι βλέπει κάθε κρίση ως "μια ευκαιρία προκειμένου οι προοδευτικοί άνθρωποι να σώσουν τον πολιτισμό από τους κινδύνους που ελλοχεύουν".

http://www.haaretz.com/print-edition/news/greek-pm-tells-haaretz-we-could-help-mediate-middle-east-peace-agreements-1.303504

http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1263:-haaretz-&catid=34:middle-east&Itemid=60

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη