«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολό της, θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους (…) Θα έρθουν ωστόσο πολλά δύσκολα χρόνια για τις χώρες που ζούσαν δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους και χρειάζεται να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», δήλωσε ο Ackermann.
Ακόμη, έκανε λόγο για ...το ενδεχόμενο υποχώρησης των κερδών του χρηματοοικονομικού κλάδου εξαιτίας της πληθώρας των κανονισμών αλλά και της έλλειψης συντονισμού παγκοσμίως σχετικά με αυτούς (τους κανόνες).
«Συνολικά όλες αυτές οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος που θα έχει περισσότερους κανόνες, θα είναι λιγότερο διεθνές και λιγότερο κερδοφόρο. Αλλά, ελπίζω, πιο σταθερό και ακόμη ανοιχτό και ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει στις τράπεζες να υπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους», σχολίασε σε ομιλία του σήμερα από τη Νότια Κορέα.
Ο Ackermann, σχολιάζει ότι υπάρχει κάποια βάσιμη ανησυχία ότι το σύστημα θα βομβαρδιστεί με κανόνες, ενώ προβλέπει ακόμη αλλαγές, που θα μεταμορφώσουν τις αγορές.
Πρόσθεσε δε πως το σύστημα μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο διεθνές, καθώς οι τράπεζες φεύγουν από τις ξένες αγορές εν μέσω υψηλού κόστους και οι χώρες εφαρμόζουν νέους κανόνες, χωρίς διεθνή συντονισμό.
«Αν και οι κυβερνήσεις της G20 έχουν υποσχεθεί να αναζητήσουν μια κοινή παγκόσμια προσέγγιση στό χρηματοοικονομικό κανονιστικό πλαίσιο, στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι αυξάνονται οι αποκλίσεις στη διαμόρφωση κανονισμών και στην υλοποίησή τους», τόνισε ο επικεφαλής της Deutsche Bank.
http://www.capital.gr/