Eνας δεσμευτικός οδηγός για εμάς που θέλουμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της δημοσιογραφίας.από τον Μανώλη Ανδριωτάκη
Ευθύνη
1. Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων δημοσιοποιώ. Όποιος θίγεται απ’ τις Δέκα (+1) δεσμεύσεις του πολίτη δημοσιογράφουδημοσιεύσεις μου γνωρίζει σε ποιόν να απευθυνθεί.
Εμπιστοσύνη
2. Επιθυμώ να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης των άλλων. Όσοι με διαβάζουν να είναι σε ισότιμη θέση απέναντί μου.
Διαφάνεια
3. Επιλέγω τη διαφάνεια. Κανείς δε μου υπαγορεύει το περιεχόμενό μου. Ακόμα κι αν δέχομαι διαφήμιση ή χορηγείες το κάνω γνωστό.
Διαύγεια
4. Δε θέλω να συμβάλω στη γενικευμένη σύγχιση, θολώνοντας τα νερά. Δημοσιεύω καθαρά κι έντιμα τη γνώμη ή τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, με μόνο στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας, χωρίς να αφήνω την ελάχιστη υποψία ότι το κάνω για ύποπτους λόγους.
Κρίση
5. Επιζητώ να κριθώ απ’ τους αναγνώστες μου. Αλλάζοντας ταυτότητες δεν επιτρέπω στους άλλους να με κρίνουν.
Συνέπεια
6. Θέλω να είμαι συνεπής. Μεταξύ των λόγων και των πράξεών μου θέλω να υπάρχει αντιστοιχία. Διασταυρώνω συνεχώς.
Σεβασμός
7. Διεκδικώ να με σέβονται γι’ αυτό και αποφεύγω τις προσωπικές επιθέσεις.
Αξιοπιστία
8. Μ’ ενδιαφέρει να είμαι αξιόπιστος στη συνείδηση των αναγνωστών μου. Θέλω όταν με διαβάζουν να γνωρίζουν ότι τους μιλάει ένας ευσυνείδητος πολίτης.
Δικαιοσύνη
9. Θέλω να είμαι δίκαιος. Να είμαι σε θέση δημόσια να παραδεχτώ το λάθος μου.
Παρρησία
10. Θέλω να είμαι ελεύθερος κι ελευθερόστομος. Να μπορώ να υποστηρίζω τη γνώμη ή τις έρευνές μου με το πρόσωπό μου αντιμετωπίζοντας τις όποιες προκλήσεις. Αν το πράξουμε όλοι, μια δημοσιογραφία πιο δίκαιη κι ανθρώπινη θα δημιουργηθεί.
Δικαίωμα
+1 Υποστηρίζω το δικαίωμα του καθενός στην ανωνυμία όταν οι δημοσιεύσεις, οι έρευνες ή οι απόψεις του, τον εκθέτουν σε κίνδυνο για τη ζωή ή τη δουλειά του.