18 Αυγ 2010

Γερασμένο και ελλειμματικό, το ασφαλιστικό σύστημα

Ελλείμματα παρουσιάζουν 30 ταμεία και κλάδοι, κυρίως επικουρικής ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας σύμφωνα με τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού του 2009, που έστω και καθυστερημένα εκπονήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την ίδια ώρα που το σύστημα γερνάει, αφού ολοένα και λιγότεροι ασφαλισμένοι καλούνται να καλύψουν ανάγκες για συνεχώς αυξανόμενους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συγκεκριμένοι φορείς
παρουσίασαν την περασμένη χρονιά, ταμειακά ελλείμματα που άγγιξαν τα 2,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά το 1982, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα εμφανίστηκε ελλειμματικό, με άνοιγμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,6 δισ. ευρώ το 2008. Δραματική είναι και η επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, καθώς όσον αφορά την κύρια ασφάλιση, για κάθε έναν συνταξιούχο αντιστοιχεί κάτι λιγότερο από 2 ασφαλισμένους (1,70 έναντι 1,73 το 2008 και 1,78 το 2007). Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία και όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία, αφού από 2,71 ασφαλισμένους κάθε 1 συνταξιούχο, έχουμε 2,64:1.

Και μπορεί τα... απολογιστικά στοιχεία που περιέχει ο καθυστερημένος κοινωνικός προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους, να θεωρούνται στην πλειοψηφία τους έωλα, κυρίως λόγω της μεταρρύθμισης που ακολούθησε, όμως είναι ενδεικτικά της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει κυρίως τα επικουρικά ταμεία οι κλάδοι υγείας καθώς και τα ταμεία πρόνοιας. Και αυτό, παρά τις παρεμβάσεις του νόμου Πετραλιά που προηγήθηκε. Είναι δε, ενδεικτικότερα, για το είδος και το μέγεθος νέων αλλαγών που θα ακολουθήσουν, αφού ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, εκτός από τις παραμετρικές παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων ασχολήθηκε περισσότερο με τις δομικές αλλαγές στις κύριες συντάξεις. Τις αλλαγές στα επικουρικά ταμεία αλλά και τους δεκάδες κλάδους πρόνοιας και αλληλοβοήθειας που παρουσιάζουν ήδη τρέχοντα ελλείμματα, τις παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα βέβαια, άνοιξε το δρόμο για εξίσου σημαντικές αλλαγές στους κλάδους υγείας, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια μία από τις μόνιμα ανοικτές πληγές του ασφαλιστικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας.

Βάσει των στοιχείων, άκρως ελλειμματικός παραμένει ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ, με έλλειμμα που ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η «τρύπα» στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Άλλο τόσο, είναι και το «άνοιγμα» του ΟΑΕΕ, όχι όμως μόνο για τον κλάδο ασθένειας όσο κυρίως για τον κλάδο κύριας ασφάλισης. Έλλειμμα παρουσιάζουν οι κλάδοι υγείας των Δικηγόρων σε Αθήνα και Πειραιά, ο κλάδος υγείας του προσωπικού στον ΟΤΕ καθώς και οι τομείς υγείας προσωπικού ΕΤΒΑ και Εμπορικής Τράπεζας.

Στον τομέα των επικουρικών - πρόνοιας, σημαντικά ελλείμματα παρουσιάζουν πολλοί από τους κλάδους που εντάχθηκαν υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), όπως ο τομέας επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ΟΤΕ (30,9 εκατ. ευρώ), ο αντίστοιχος τομέας των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ, της ΕΤΒΑ, ο τομέας πρόνοιας των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας καθώς και της πρώην Ιονικής Λαϊκής. Στο κόκκινο βρίσκονται και οι τομείς πρόνοιας του προσωπικού του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των εργαζόμενων σε ΟΛΘ και ΟΥΘ, των αστυνομικών, των πυροσβεστών αλλά και όσων εργάζονται στον ιππόδρομο.

Όσον αφορά τα ταμεία εκτός εποπτείας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συνολικά 5 κλάδοι είναι ελλειμματικοί, με σημαντικότερους αυτούς του ΝΑΤ, που με τη νέα μεταρρύθμιση εντάσσεται στο ΙΚΑ. Το έλλειμμα του ταμείου, για το 2009 ήταν κοντά στα 65 εκατ. ευρώ. Άλλα 11 εκατ. ευρώ έλλειμμα είχε το Κεφάλαιο ανεργίας και ασθένειας των ναυτικών.

http://www.capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη