Την καθιέρωση του προγράμματος ακμαιοκτονίας από αέρος ζήτησε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Ο κ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο και τα στελέχη της ΝΑΘ, τονίζοντας ότι «δεν ήταν μια συνηθισμένη...
προσπάθεια. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τις όποιες οικολογικές ευαισθησίες. Το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε και κάποιοι το διέκοψαν πρέπει να συνεχιστεί».
Παρόντες στη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν το λόγο, ήταν ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης Αρ. Μπουσουλέγκας, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης κ. Σύρρος, η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ασ. Οικονομοπούλου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Χρ. Τιτής, ο πρόεδρος της ΑΝΕΘ και δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Αρ. Αραμπατζής, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ κ. Παρασκευαΐδης, εκπρόσωπος της εταιρίας που υλοποιεί τις κωνωποκτονίες και άλλα στελέχη υπηρεσιών και φορέων δημόσιας υγείας.
Μιλώντας από το βήμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η εισηγήτρια του θέματος, Αντινομάρχης Υγείας Αθηνά Αηδονά υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «Το έργο της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα καταπολέμησης στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το οικονομικό και στην πράξη μας αναγκάζει να περιορίζουμε τη συνολική διάρκεια των ψεκαστικών παρεμβάσεων. Παρ’ όλ’ αυτά το έργο έχει μειώσει αισθητά την όχληση. Και φέτος από το Μάιο έγινε καταπολέμηση κουνουπιών με προνυμφοκτονία και αεροψεκασμό στη δυτική ύπαιθρο και με προνυμφοκτονία στην ανατολική ύπαιθρο». Αφού αναφέρθηκε αναλυτική στις ενέργειες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης κατά το μήνα Αύγουστο, αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε ότι «χρειάζεται και η βοήθεια όλων των Δήμων προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Πρέπει να καμφθούν τα εμπόδια και να υλοποιηθεί η μέθοδος της εναέριας ακμαιοκτονίας που ήδη εγκρίθηκε νόμιμα» κατέληξε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μιχάλης Τζόλλας, ο οποίος αναρωτήθηκε «ποιοι και γιατί δεν επιτρέπουν την υλοποίηση ενός πλήρους προγράμματος προνυμφοκτονιών και ακμαιοκτονιών που θα λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που ταλανίζει τόσα χρόνια τους πολίτες της Θεσσαλονίκης;» και τάχθηκε υπέρ της καθολικής επέκτασης του προγράμματος ακμαιοκτονίας από αέρος.
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βασίλης Κανάκας υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ρίψεις από αέρος, γιατί έδωσαν αποτελέσματα χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.