29 Αυγ 2010

Αναστάσιος Πολυζωΐδης - Γεώργιος Τερτσέτης

Ο Πολυζωίδης τότε μαζί με τον Τερτσέτη γνωρίζοντας πολύ καλά την αθωότητα των κατηγορουμένων αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης τους για εσχάτη προδοσία. Η κίνησή του προκάλεσε την φυλάκιση και την άγρια κακοποίηση του. Αναμφίβολα η άρνησή του να αποδεχτεί την κρατική παρέμβαση στα της δικαιοσύνης ήταν ενδεικτική της ακεραιότητας του Πολυζωίδη.
Με την ενηλικίωση του Όθωνα, αποκαταστάθηκε και διορίστηκε αντιπρόεδρος του Αρείου...

Πάγου και σύμβουλος επικρατείας. Το 1837 διορίστηκε υπουργός παιδείας και εσωτερικών. Ως υπουργός παιδείας συνέβαλε καταλυτικά στη θεμελίωση του Εθνικού πανεπιστημίου ενώ από τη θέση του υπουργού εσωτερικών αγωνίστηκε για την ελευθερία του λόγου. Το 1862 διορίστηκε νομάρχης Αττικοβοιωτίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολυζωίδης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε, σε ομιλία του στο Ναύπλιο, τον όρο Ιερή πόλη για το Μεσολόγγι, που από τότε καθιερώθηκε. Έργα του ήταν η διακήρυξη της Επιδαύρου, το καταστατικό του Προσωρινού πολιτεύματος (1824), τα Ελληνικά (1870, 2 τόμοι), η Γενική Ιστορία (1880-1890, 3 τόμοι), τα Νεοελληνικά (1874) κ.ά.Πέθανε το 1873 στην Αθήνα.


Πηγή
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη