2 Αυγ 2010

Πότε θα σηκώσουμε κεφάλι από τη λιτότητα;

Συνέντευξη του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Και πότε θα σηκώσουμε κεφάλι; Γιατί ο κόσμος τι σκέφτεται αυτό το ερώτημα. Έχουμε παύσει το τελευταίο διάστημα να σας το θέτουμε, μας απασχολούν άλλα και πιο συγκεκριμένα. Αλλά όταν οι ακροατές μας πηγαίνουν λιγότερες μέρες διακοπές, γιατί έχουν λιγότερα χρήματα. Όταν ακούν για μισθούς και συντάξεις που πέφτουν, γιατί αυτό θα βοηθήσει έναν αποπληθωρισμό, αλλά ....

οι τιμές δεν πέφτουν, το ερώτημα είναι εκεί και περιμένει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι το ερώτημα είναι εύλογο και το δεχόμαστε και εμείς, όχι όμως τόσο στενά για διακοπές ή για μισθούς και συντάξεις. Καταλαβαίνω ότι είναι σημειολογικό αυτό που λέτε, αλλά το να σηκώσουμε κεφάλι είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για όλους μας, για την ελληνική κοινωνία. Και το κεφάλι μπορούμε να το σηκώσουμε όταν πραγματικά βγούμε από αυτό το δύσκολο δρόμο που βαδίζουμε. Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, και με πλήρη βεβαιότητα, είναι ότι πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε, όχι απλώς να σηκώσουμε κεφάλι, αλλά να έχουμε και μία διαφορετική οπτική πλέον των πραγμάτων, να στρέψουμε αλλού το βλέμμα μας απ’ όπου το είχαμε γυρισμένο μέχρι τώρα, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που περάσαμε και να γίνουν εκείνες οι μεγάλες αλλαγές, στην κοινωνία, στην πολιτική, στην οικονομία, που πραγματικά θα μας φέρουν δεκαετίες μπροστά, γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους μας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτό χρειάζεται χρόνο, βεβαίως και κόπο. …όπως έχει ξεκινήσει και από τους πολίτες, οι οποίοι επιβαρύνονται κυρίως και σηκώνουν στην πλάτη τους όλες αυτές τις αλλαγές, οι οποίες έχουν έρθει και φαντάζονται ο χρόνος είναι κάτι περισσότερο απ’ ότι το μνημόνιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μνημόνιο είναι ένα μέσο, ένα κείμενο που περιλαμβάνει κάποιες δεσμεύσεις μας έναντι των δανειστών μας. Βάλαμε, όμως, μέσα στο μνημόνιο και σημαντικές παραμέτρους της πολιτικής μας, για να αλλάξει η Πολιτεία, για να αλλάξει η ζωή μας. Αναφερόμαστε στο μνημόνιο λες και είναι ένα κείμενο καταραμένο. Είναι ένας δρόμος, όμως, που μπορεί να μας κάνει να ξεπεράσουμε την κρίση και να βάλουμε τις βάσεις για κάτι διαφορετικό. Εμείς ως κυβέρνηση, ως ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώσαμε, και το κάνει ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία, ότι το θέμα δεν είναι να ξεπεράσουμε την κρίση. Το θέμα είναι να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες αλλαγές. Και εμείς, σαν κυβέρνηση, μέσα στους 10 μήνες της πολύ δύσκολης διακυβέρνησης και πρωτόγνωρης κρίσης, βάλαμε ήδη τις βάσεις για να κάνουμε ένα κράτος διαφορετικό, για να κάνουμε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα. Ήδη καταθέτουμε τον αναπτυξιακό νόμο με διαφορετική αξιολόγηση, που δείχνει και τη φιλοσοφία μας, τι σημαίνει για μας ανάπτυξη. Και έχουμε φυσικά να κάνουμε πάρα πολλά ακόμη, έτσι ώστε να δείξουμε ότι αυτό που ονομάζουμε αλλαγή της ζωής μας εμείς το εννοούμε. Και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι μια ευκαιρία να βάλουμε αυτές τις βάσεις.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αναφερθήκατε και εσείς στο μνημόνιο και ούτε λίγο ούτε πολύ είπατε ότι το έχουμε λίγο δαιμονοποιήσει. Βεβαίως, πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Λοβέρδος έχει πει, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι 9 στα 10 πράγματα, τα οποία προβλέπει το μνημόνιο, αυτά θα τα έκανε, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση. Δε χρειαζόταν να τα αναφέρει το μνημόνιο. Ωστόσο, υπάρχει μια θολούρα, σχετικά με το τι ζητά η τρόικα, τι λέει το μνημόνιο ή τι κάνουμε επειδή το λέει το μνημόνιο ή τι θα κάναμε από μόνοι μας, τι θέλει η κυβέρνηση, τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Γιατί υπάρχει αυτή η θολούρα; Γιατί δεν έχουμε ακούσει: αυτό το απαιτούμε εμείς, δεν μας το ζητάει κανένας άλλος. Γιατί δεν έχουμε ακούσει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου μπορούμε και όποτε τίθεται ζήτημα, σαφώς και το οριοθετούμε, σαφώς και το εννοούμε. Ακόμη και τώρα για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, σε σχέση με τα φορτηγά, έχουμε πει επανειλημμένως ότι είναι πολιτική μας, είναι κυβερνητική επιλογή να δώσουμε τη δυνατότητα ο ανταγωνισμός επιτέλους να λειτουργήσει ελευθέρα, έτσι ώστε να υπάρχει όφελος στην ελληνική οικονομία. Είναι μέσα στην πολιτική μας το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αφού με πήγατε εκεί, κύριε υπουργέ, εκτιμάτε, τουλάχιστον εκ των υστέρων, έτσι όπως είδατε ότι κύλησαν τα πράγματα, με αυτή τη δύσκολη εβδομάδα που προηγήθηκε και με αυτή τη μαύρη εικόνα που βγήκε για τη χώρα μας στο εξωτερικό, εκτιμάτε ότι έγιναν κάποιοι λάθος χειρισμοί, είτε σε επίπεδο πολιτικών χειρισμών είτε σε επίπεδο χρόνου, ο οποίος επελέγη για να ανακοινωθεί αυτή η απόφαση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή ακούω πολλά περί χρόνου και ότι θα έπρεπε να περιμένουμε, κανείς δεν μας λέει τι θα έπρεπε να περιμένουμε.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Το καλοκαίρι, να περάσει το καλοκαίρι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λέτε το καλοκαίρι, μα σε λίγο θα υπάρχει χειμώνας και σε λίγο θα ήμασταν έρμαιο των εκβιασμών για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανοίξαμε το θέμα στον πιο κατάλληλο χρόνο, κινηθήκαμε ως κυβέρνηση με άκρα αποφασιστικότητα. Από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των φορτηγών, μέσα από τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την πολλή μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας μας και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εμείς αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε την απόφαση να προστατέψουμε την κοινωνία. Να βγάλουμε από την ομηρία τη χώρα μας και αυτό έγινε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με πολύ σοβαρή προσέγγιση και ήδη φρονούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει ξεπεραστεί.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε υπουργέ, οι πολίτες πρέπει σίγουρα να είναι στο ύψος των περιστάσεων και να αντιλαμβάνονται πια είναι η κατάσταση της χώρας και πια η χρονική συγκυρία και να βάζουν λίγο το εγώ τους πίσω, αφού έτσι είναι δύσκολα τα πράγματα. Ωστόσο και η κυβέρνηση δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, να εκτιμά, να υπολογίζει, αν θέλετε να βλέπει μπροστά, να είναι πιο διορατική, να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μία της απόφαση και να χειρίζεται διαφορετικά κάποια θέματα, τα οποία είναι ευαίσθητα. Ούτως ή άλλως, φαντάζομαι θα συμφωνείτε και εσείς ότι οι οδηγοί των φορτηγών καλούνται να αντιμετωπίσουν πιο βίαια μια πραγματικότητα και την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ήδη καλέσαμε σε διάλογο από την πρώτη στιγμή. Ήδη είχαμε ξεκινήσει διάλογο, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι αυτός ο νόμος θα ίσχυε, γιατί η απελευθέρωση των επαγγελμάτων ήταν μία ειλημμένη απόφαση. Το αν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δεν ήθελαν να φτάσουμε στο πέρας αυτού του διαλόγου, πάνω σε αυτή τη βάση, αυτό ήταν δικό τους θέμα. Εμείς και τις συνέπειες τις συνυπολογίσαμε και οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες, ως προς το θετικό τους, από την αναστάτωση μιας εβδομάδας. Με προσεγμένα βήματα και με τη σωστή προσέγγιση και το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων θα το φέρουμε σε πέρας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτές τις συνέπειες τώρα ποιος τις πληρώνει, γιατί ακούμε σε πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ ότι υπάρχουν χιλιάδες ακυρώσεις, ακούγονται χιλιάδες ακυρώσεις και καταλαβαίνουμε εμείς ότι και το εισόδημα των Ελλήνων συμπολιτών μας θα είναι μικρότερο και τα έσοδα για τον κρατικό κορβανά θα είναι λιγότερα, καθώς δεν θα έρθουν τουρίστες τόσοι ώστε να ξοδέψουν χρήματα, να εισπράξει το Κράτος από το ΦΠΑ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι’ αυτό ακριβώς προχωρήσαμε και στην επίταξη. Δεν θα μπορούσαμε να συγχωρήσουμε, μέσα σε μια τουριστική περίοδο, να εκβιάζεται η κατάσταση με την μη προμήθεια βενζίνης και πετρελαίου, έτσι ώστε να έχουμε τέτοιες συνέπειες. Το ότι δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα οφείλεται στο ότι οι ηγεσίες των ιδιοκτητών δεν μπόρεσαν να πιάσουν τον ρυθμό και τον παλμό των εξελίξεων, που ήδη τις έχουμε προσπεράσει. Από κει και πέρα το ευχάριστο και το παρήγορο είναι ότι πλέον συνεχίζεται ο διάλογος πάνω σε μία σωστή βάση.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Πολύ γρήγορα, να σας ρωτήσω κ. υπουργέ, έρχεται απελευθέρωση και σε άλλους κλάδους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει ανάλογες αντιδράσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη ότι με σωστή προσέγγιση - γιατί σε κάθε κλάδο υπάρχουν ιδιαιτερότητες, συνυπολογίζοντας και μελετώντας τις ιδιαιτερότητες - προχωράει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Κάθε ένα απ’ αυτά τα επαγγέλματα έχει τις ιδιαιτερότητές του και τις ιδιομορφίες του. Σε συνεργασία και με διάλογο με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, με τους φορείς μέσα από τους οποίους εκπροσωπούνται οι επαγγελματίες αυτοί, εμείς θα φέρουμε σε πέρας αυτό το πολύ μεγάλο ζήτημα, έτσι ώστε αυτός ο μεσαίωνας των κλειστών επαγγελμάτων, που μας παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, να σταματήσει και αυτό θα έχει άμεσο όφελος σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Τα κλειστά επαγγέλματα ήταν μια ελληνική πραγματικότητα, ωστόσο θα βρουν κι άλλα μπροστά τους οι πολίτες. Έρχονται μετατάξεις στο Δημόσιο, ακούμε για απολύσεις, ακούσαμε τον κ. Κακλαμάνη να λέει ότι είναι αιτία πολέμου οι απολύσεις αν γίνουν στους ΟΤΑ. Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό το κλίμα δεν είναι πάρα πολύ θετικό και φαντάζομαι ότι υπολογίζεται να το βρείτε μπροστά σας τους επόμενους μήνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπολογίζουμε ότι θα βρούμε μπροστά μας πράγματα, που όμως δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε. Το πολιτικό κόστος δεν μας ενδιαφέρει. Όποιος ενδιαφέρεται να μείνει αυτή η παθογένεια των δεκαετιών και στους ΟΤΑ και οπουδήποτε, μπορεί να βγει και να το πει. Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε ένα κράτος σύγχρονο, εξορθολογισμένο, με μετατάξεις όπου πραγματικά θα καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των ΟΤΑ και όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Σταματάμε αυτό το ξεχαρβάλωμα του Κράτους, που υπήρχε μέχρι τώρα και δεν ασκούμε πολιτική σύμφωνα με “το τι θα βρούμε μπροστά μας”. Προσεγγίζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με ευαισθησία όλες τις επαγγελματικές ομάδες, μας ενδιαφέρουν, μπορούμε να τις προστατεύσουμε, αλλά επειδή και τα συμφέροντα είναι παγιωμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εμείς μ’ αυτά τα συμφέροντα τα βάζουμε, γιατί μοναδικός μας γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον. Να σας πω μόνο κύριε Λασκαράτο, ότι από το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών η ελληνική οικογένεια, είναι ήδη υπολογισμένο, ότι θα έχει μία σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά της κάθε χρόνο. Αυτό δεν μπορούμε να μην το συνυπολογίσουμε, δεν μπορούμε να μην το θέτουμε ως προτεραιότητα. Και θα το κάνουμε.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Θα το δούμε. Με μικρότερο μισθό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο το κέρδος που θα έχουμε απ’ αυτό το άνοιγμα για να νιώσουμε και την ελάφρυνση. Επειδή μιλούσαμε για μετατάξεις, θα λάβουν χαρτί μετάταξης και υπουργοί της κυβέρνησης, κ. Πεταλωτή; Γιατί φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το ακούμε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Τώρα το ακούμε πιο δυνατά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση εργάζεται πολύ σκληρά, εργάζεται σε όλα τα επίπεδα. Οι υπουργοί έχουν ανοιγμένα μέτωπα σκληρής δουλειάς σε όλα τα Υπουργεία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φέρουμε σε πέρας το έργο μας. Ούτως ή άλλως οι υπουργοί δεν είναι μόνιμοι σε καμία θέση, γνωρίζουμε ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι προσφέρουμε και οι υπουργοί ειδικά αυτής της κυβέρνησης το αποδεικνύουν, μακριά από συμπεριφορές της προηγούμενης ειδικά κυβέρνησης, που απέχουμε πολύ απ’ αυτήν. Άρα όπου μας τάξει ο πρωθυπουργός και το δημόσιο συμφέρον, είμαστε στη διάθεσή τους.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Και όπου σας τάξει μέχρι τον Σεπτέμβριο απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, γιατί ακούω ότι καμία θέση δεν είναι μόνιμη. Άρα απ’ όσο αντιλαμβάνομαι είστε πιο κοντά στη θέση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος ζητάει έναν γενικότερο ανασχηματισμό, παρά σ’ αυτή του κ. Παπουτσή, ο οποίος σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ λέει ότι είναι αντίθετος σ’ έναν ανασχηματισμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν είμαι κοντά σε κανενός θέση κ. Λασκαράτο. Όλοι μας, μα όλοι μας, ανεξάρτητα από ποιες απόψεις εκφράζουμε, γνωρίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που - πέρα από την τυπική απόφαση του ανασχηματισμού - έχει και την ουσία της αξιολόγησης του έργου μας και συλλογικά της κυβέρνησης. Και ο πρωθυπουργός αποφασίζει με βάση το τι εισπράττει από την ελληνική κοινωνία.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Και θα πρέπει να διαχειριστεί και τις διαφορετικές φωνές, που υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, απ’ ότι φαίνεται και για το θέμα του ανασχηματισμού. Κύριε Πεταλωτή, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας εδώ, στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ -1.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλό μεσημέρι σ’ όλους.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Και καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές, αφού σας το επιτρέπει ο πρωθυπουργός πια και το απαιτεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στις Περιφέρειές μας δουλεύουμε ήδη, έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις και συσκέψεις.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Οι διακοπές είναι στις Περιφέρειες. Μάλιστα. Να ‘στε καλά κύριε Πεταλωτή και καλό μεσημέρι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ευχαριστώ, καλό μεσημέρι. Γεια σας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη