Το βόρειο Σέλας είναι ορατό στο κέντρο της εικόνας σαν λοξές πράσινες γραμμές |
Προχθές το βράδυ γνώριζα πως υπήρχαν εκτιμήσεις για εμφάνιση Βορείου Σέλαος και στην Ελλάδα, αν και σπάνιο φαινόμενο για την χώρα μας, μιας και παρατηρούνται στο βόρειο ημισφαίριο και αρκετά υψηλά.
Μια μεγάλη ηλιακή έκρηξη ίσως η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ίσως δημιουργούσε ορατό Σελάς και στην χώρα μας. Το μέγεθος της Ηλιακής καταιγίδας ήταν πολύ κοντά σε αυτήν που έγινε το 2003 και κατάφερε για πρώτη φορά έτσι να φωτογραφίσει ένας Έλληνας και φίλος ο κ. Αντώνης Αγιομαμίτης, σχετικά δείτε στο
http://www.perseus.gr/Astro-Aurorae.htm
όμως όταν είδα τις φωτογραφίες που πήρα με έβαλαν σε σκέψεις και με προβλημάτισαν για δύο λόγους, γνωρίζοντας από τον κ. Αντώνη το σέλας το δικό του είχε κόκκινο χρώμα σε αντίθεση με το δικό μου που εμφανίζονταν σε πράσινο. Σε κόκκινο είναι στην περιοχή μας γιατί από όσο ξέρουμε είναι πλούσια η ατμόσφαιρά μας σε άζωτο.
Επίσης άλλος προβληματισμός η κατεύθυνση στις γραμμές του Σέλας, έβλεπα φωτογραφίες και γνώριζα ότι έχουν κατεύθυνση από κάτω προς τα επάνω και όχι οριζόντια όπως βλέπουμε στην φωτογραφία μου!!!
Έτσι την έστειλα στον Καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μουσσά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να μου δώσει εξηγήσεις αν και κατά πόσο είναι Σέλας ή κάτι άλλο. Η απάντηση του ήταν άμεση και θετική ότι είχαμε μια καταγραφή του φαινομένου Σέλας στην Βόρεια Ελλάδα.
Η ίδια φωτογραφία υπερεπεξεργασμένη στο Photoshop για να αναδειχθεί το Σέλας καλύτερα |
- Φωτογραφικό τρίποδα
- Φωτογραφική μηχανή
- ISO 400 (ευαισθησία)
- 30 δευτερόλεπτα έκθεση
- Διάφραγμα το μικρότερο της μηχανής μας.
Αν δεν έχουμε τρίποδα προσαρμόστε την μηχανή σας κάπου σταθερά, αυτό απλά το κάνουμε γιατί η έκθεση είναι αρκετών δευτερολέπτων και το να κρατάμε την μηχανή χωρίς να κουνηθεί είναι αδύνατο.
Γιώργος Ταρσούδης
ΥΓ: Το ίδιο Σέλας φωτογραφημένο από την Νορβηγία:
© Michel Tournay |