Την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μεγάλων επενδυτικών έργων και την απεμπλοκή των εκκρεμοτήτων στις οποίες έχουν "κολλήσει" εδώ και χρόνια σημαντικά projects προσδοκά να επιφέρει το σχέδιο νόμου "Επιτάχυνση Μεγάλων Εργων - Στρατηγικών Επενδύσεων", που δόθηκε ήδη εδώ και περίπου μια εβδομάδα από τον υπουργό Επικρατείας για δημόσια διαβούλευση.
Στη διαδικασία μεγάλων έργων εντάσσονται επενδυτικά σχέδια δημόσιου ή/και ιδιωτικού χαρακτήρα με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται στα 75 εκατ. εάν δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας και μειώνεται ακόμα περισσότερο -συνολικό κόστος τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ετησίως- όταν επενδύεται σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Κατ' εξαίρεση μπορεί να υπάγονται επενδύσεις που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια αλλά που θεωρούνται μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο χρόνος για την έκδοση των αδειών μειώνεται ακόμα και σε τρεις μήνες από την υποβολή των φακέλων των επενδυτικών σχεδίων. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων για την προώθηση ενός έργου στην εταιρεία Invest in Greece (πρώην ΕΛΚΕ - Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων), η οποία όχι μόνο θα αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες άδειες για λογαριασμό του ιδιώτη επενδυτή, αλλά θα γνωμοδοτεί στη Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών για το εάν η υποψήφια επένδυση πρέπει να ενταχθεί ή όχι στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης.
.
Το στοίχημα της ανάπτυξης
Η κυβέρνηση λοιπόν, αντιλαμβανόμενη πλήθος γραφειοκρατικών κωλυμάτων και προβλήματα που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις, μελέτες, περιβαλλοντικά ζητήματα, αρχαιολογικά ευρήματα, αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είτε άλλων οργανώσεων κ.λπ., επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να προωθηθούν οι νέες μεγάλες επενδύσεις, αλλά και να απεμπλακούν υφιστάμενα σχέδια, που ιδίως σε περιόδους κρίσης και ύφεσης, όπως αυτή που βιώνει η ελληνική αγορά, θεωρούνται μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία. Αποτελούν κάτι σαν "εθνικό στοίχημα" για τη χώρα, μια και οι νέες μεγάλες μπίζνες θα συμβάλουν με καθοριστικό τρόπο στο να κερδηθεί το "στοίχημα" της ανάπτυξης. Αλλωστε, υπάρχει πλήθος επενδύσεων που έχουν βαλτώσει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας λόγω των αγκυλώσεων του συστήματος, με συνέπεια να χάνονται κεφάλαια και θέσεις εργασίας, projects που θα υλοποιούνταν είτε από ξένους ομίλους, άρα θα μιλούσαμε τώρα για εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, είτε και από εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα. Μπίζνες σε ενέργεια, τουρισμό, υποδομές κ.λπ. που θα μπορούσαν σε μεσοπρόθεσμο ορίζονταν να δώσουν τόνωση στην οικονομία, θα βοηθούσαν να κινηθεί το σύστημα, υπό την προϋπόθεση πάντα να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, κάποιοι όροι, κάποιο κριτήρια ώστε να μην έχουμε να κάνουμε με συνθήκες… "ξέφραγου αμπελιού". Όμως, όπως λέγεται στην αγορά, άλλο πράγμα να αγνοούνται ή να καταπατώνται νόμοι και μελέτες, και άλλο να πληρούνται οι προϋποθέσεις αλλά μία επένδυση να κολλάει σε λεπτομέρειες ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Ο ρόλος του ΣτΕ
Προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις από τις αντιδράσεις είτε της τοπικής κοινωνίας είτε άλλων οργανώσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει την ταχεία εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεων ακύρωσης ή αναστολής εκτέλεσης απαλλοτριώσεων. Στην περίπτωση κατάθεσης αίτησης ακύρωσης μιας απαλλοτρίωσης, η απόφαση εκδίδεται υποχρεωτικώς εντός το πολύ 50 ημερών από την κατάθεση της αίτησης.
Στην περίπτωση αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η δικαστική απόφαση εκδίδεται το πολύ εντός 13 ημερών από την κατάθεσή της. Στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης υπάγονται με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής και μεγάλα δημόσια έργα ύστερα από αίτηση του αρμόδιου υπουργού και με σχετική πλειοψηφία της επιτροπής. Όσα μεγάλα δημόσια έργα εισέλθουν στη διαδικασία θα ανατίθενται μέσω ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών, σε μία φάση και χωρίς προεπιλογή.
Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις το προωθούμενο νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα ανάθεσης ΜΔΕ μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού με προεπιλογή. Στην περίπτωση των μεγάλων δημοσίων έργων και όπου προβλέπεται η σύμπραξη διοικητικών αρχών, οι αναγκαίες γνώμες και αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση των έργων πρέπει να εκδίδονται μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.
Σημειώνεται ότι στη λίστα εντάσσονται και έργα που προωθούνται με το μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης.
Οι διαδικασίες
Η διαδικασία ένταξης επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης περιλαμβάνει:
- Υποβολή επενδυτικού σχεδίου στην Invest in Greece. Συνυποβάλλονται πλήρης φάκελος που περιλαμβάνει επιχειρησιακό σχέδιο, οικονομοτεχνική μελέτη, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ανάλυση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της επένδυσης στην ελληνική οικονομία, ανέκκλητη εντολή προς την Invest in Greece να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τον έλεγχο των στοιχείων του φακέλου. Ο επενδυτής καταβάλλει στην Invest in Greece το Αντισταθμιστικό Τέλος.
- Η Invest in Greece εντός 15 ημερών από την παραλαβή του φακέλου γνωμοδοτεί επί της πληρότητας αυτού και της σκοπιμότητας υπαγωγής του στη Διαδικασία Μεγάλων Εργων. Η γνωμοδότηση προωθείται στη Διυπουργική Επιτροπή.
- Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίζει για την ένταξη της επένδυσης στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης.
- Μετά την έγκριση υπαγωγής, ο επενδυτής καταθέτει στην Invest in Greece πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών που είναι απαραίτητα για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
- Η Invest in Greece προωθεί τον σχετικό φάκελο στις αρμόδιες για την έκδοση των αδειών υπηρεσίες εντός 5 ημερών.
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν κατά απόλυτη προτεραιότητα την πληρότητα του φακέλου δικαιολογητικών για την εκτέλεση μεγάλων έργων εντός 15 ημερών από την παραλαβή του φακέλου.
- Εκδοση όλων των αδειών για τη μελέτη, κατασκευή χρηματοδότηση και λειτουργία των επενδύσεων εντός τριών μηνών από τη διαβίβαση του φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες.
http://www.axiaplus.gr/
Εμείς τα λέγαμε λίγες μέρες αφού αναλάβατε κύριε πρωθυπουργέ...