... για την 3η δόση του δανείου
Ενα νέο μίνι Μνημόνιο θα υπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα -κατά το πρότυπο του αρχικού Μνημονίου- ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, πρόκειται για την έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, την οποία ετοιμάζει εντατικά η αντιπροσωπεία της, επισημαίνοντας επιτυχίες αλλά και αδυναμίες που διαπίστωσε και υποδεικνύοντας, εν είδει «εντολών», τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Η επίμαχη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η εξυγίανση ΟΣΕ και συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μια πλήρης αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό είναι μερικές από τις «εντολές» που διατυπώνονται στην έκθεση, την οποία θα συνυπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ώστε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Το νέο αυτό μίνι Μνημόνιο, ναι μεν δεν ζητά πρόσθετα μέτρα, αλλά συγκεκριμενοποιεί ορισμένες γενικές δεσμεύσεις του αρχικού με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ θέτει και νέα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων.
Το μίνι Μνημόνιο δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί για να εισπράξει η χώρα την τρίτη δόση του δανείου, 9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί η χορήγηση της 2ης δόσης, επίσης 9 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με Τα Νέα, η τρόικα ζητά:
1. Ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά την τρόικα ο καλύτερος τρόπος είναι με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κάτι με το οποίο η κυβέρνηση δεν συμφωνεί.
2. Βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φορολογικών εσόδων. Ζητείται η σύσταση έξι ομάδων έργου.
3. Πλήρη αναλογιστική μελέτη για τα επικουρικά ταμεία, ώστε να εξεταστεί εάν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων σε σχέση με το Ασφαλιστικό.
4. Επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
5. Μέτρα για την παρακολούθηση των οικονομικών σε νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, καθώς οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο για το δανεισμό τους περικλείουν ισχυρό κίνδυνο καταπτώσεων και οι σχετικές δαπάνες θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 5% του ΑΕΠ.
6. Αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, για να στηριχθεί η ανάπτυξη.
7. Μέτρα για τη βελτίωση του πληθωρισμού, που αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς δείχνει ότι ο ανταγωνισμός είναι ανεπαρκής.
8. Να βρεθεί λύση για την ΑΤΕ και να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των τραπεζών.
9. Να προωθηθεί ο νόμος για τον ΟΣΕ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για ψήφισή του το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έχει ζητήσει απολύσεις προσωπικού.
10. Καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ