11 Αυγ 2010

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ

Η Βόρεια Ελλάδα στο «μάτι» της κρίσης

Έντονο παραμένει το γερμανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Και σήμερα για πολλοστή φορά οι γερμανόφωνες εφημερίδες επικεντρώνονται στην ελληνική κρίση

«Το κέντρο τα ρουφάει όλα – κριτική της Βόρειας Ελλάδας προς το συγκεντρωτικό κράτος της Αθήνας – κατηγορίες για εγκατάλειψη», με αυτό τον τίτλο δημοσιεύεται σήμερα στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναλυτικό ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η σημαντικότερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Μπορεί η κρίση να κυριαρχεί σε ολόκληρη την χώρα, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα την νιώθει κανείς πιο έντονα, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. Η ανεργία ξεπερνάει εδώ και χρόνια τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Την δεκαετία του ’90 φαινόταν ότι θα γινόταν σύγκλιση του τοπικού ΑΕΠ με το εθνικό, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες διόγκωσαν το χάσμα: διότι όλες οι επενδύσεις, ιδιωτικές και κρατικές, διοχετεύθηκαν στην Αθήνα και στην ευρύτερή της περιοχή.
Σύμφωνα με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Ελλάδας η ένταση της κρίσης στο βορρά έχει άμεση σχέση με την εγκατάλειψη της περιοχής στις αρχές της δεκαετίας. ‘Δεν έχουμε κανένα οικονομικό κλάδο που να παίζει τον ρόλο της ατμομηχανής’, λέει ο κ. Βλαχογιάννης. Οι παραδοσιακές βιομηχανίες του βορρά, υφαντουργία και τρόφιμα, υποχώρησαν στις πιέσεις του ισχυρού ανταγωνισμού από την Εγγύς και Άπω Ανατολή. Όλες σχεδόν οι υφαντουργίες μετέφεραν την παραγωγή τους στη γειτονική ΠΓΔΜ ή στη Βουλγαρία.»

Η «αθηναϊκός» συγκεντρωτισμός και το πελατειακό σύστημα

«Το μοντέλο της συγκέντρωσης της εξουσίας στην Αθήνα λειτουργεί αντιπαραγωγικά για όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η αποκέντρωση της χώρας θα μπορούσε να υλοποιηθεί, μόνον εάν τα κονδύλια από την ΕΕ δεν διοχετεύονται κυρίως στην Αθήνα και την γύρω περιοχή. Η κεντρική διοίκηση και ο κρατικός μηχανισμός, μαζί με το πελατειακό σύστημα, κατάφεραν να οδηγήσουν την Ελλάδα στη σημερινή κρίση.»
«Ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για τη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι δεν γίνεται καμία διαφοροποίηση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έτσι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποφασίζει να επενδύσει στην Αθήνα. Αν και η Θεσσαλονίκη διαθέτει αντικειμενικά περισσότερα προτερήματα λόγω της ενδοχώρας που διαθέτει και μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας μέσω Θεσσαλονίκης να διακινήσει γρήγορα τα προϊόντα του στα Βαλκάνια και όχι μόνον.»
«Το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα είναι χειρότερο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Το βαρόμετρο του καταναλωτή άγγιζε τον Σεπτέμβριο του 2009 στη Θεσσαλονίκη το -32, τον Μάρτιο άγγιξε το -61. Η Ελλάδα στο σύνολό της αγγίζει το -57, ενώ η ΕΕ το -14.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες καταναλωτές δήλωσαν ότι τα βγάζουν με το ζόρι πέρα, το 18% ότι τρώει τα έτοιμα και το 16% πως δανείζεται για να επιβιώσει.
Στη Βόρεια Ελλάδα φοβούνται ότι θα βάλουν λουκέτο ακόμη περισσότερες εταιρείες στο λιανικό εμπόριο, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιανεμπόρων εκφράζει φόβους ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα κλείσουν σε ολόκληρη τη χώρα γύρω στις 60.000 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, δηλαδή το ένα τρίτο.»

Λουκέτο στο 15% των καταστημάτων της Αθήνας

Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες φιλοξενούν σήμερα την είδηση για τα χιλιάδες λουκέτα σε καταστήματα της πρωτεύουσας. «Λουκέτο στο 15 % των καταστημάτων στην Αθήνα», γράφει στην ηλεκτρονική έκδοση της η εφημερίδα Die Welt. «Οι συνέπειες της κρίσης, εκατοντάδες καταστήματα στην Ελλάδα κήρυξαν πτώχευση», είναι ο τίτλος της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, ενώ στην ιστοσελίδα του περιοδικού Focus διαβάζουμε: «Το πρόγραμμα περικοπών φέρνει κύμα πτωχεύσεων».
Οι γερμανικές εφημερίδες υπογραμμίζουν στο σύνολό τους ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος μπορεί να αποδίδουν καρπούς, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρονται στα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα λουκέτα στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, στη μείωση της κατανάλωσης και ειδικά των πωλήσεων σε υποδήματα και ρούχα.

Αποχώρηση Αμανατίδη από την Εθνική

Τέλος, στην αποχώρηση του Γιάννη Αμανατίδη από την Εθνική Ελλάδας αναφέρονται σήμερα οι περισσότερες αθλητικές εφημερίδες: «Ποτέ ξανά για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος στην εφημερίδα Frankfurter Neue Presse. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι συνθήκες στην ελληνική ομάδα είναι καταστροφικές. 'Αν μιλήσω, θα σκάσει βόμβα', είπε ο επιθετικός.
Η σιωπή ωστόσο δεν είναι χαρακτηριστική για τον Αμανατίδη, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για διαφθορά.
«Ο Αμανατίδης γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Kicker. Ο Αμανατίδης επέλεξε όχι απλά να αποχωρήσει, αλλά και να επιτεθεί φραστικά εναντίον της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και του πρώην τεχνικού Ότο Ρεχάγκελ, γράφει η εφημερίδα.
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
D.WELLE
''The New Mail''
www.thenewmail.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη