12 Αυγ 2010

Η προσωπικότητα κατοικεί μέσα μας... χρόνια τώρα...

Τα στοιχεία προσωπικότητας που παρατηρούνται στην παιδική ηλικία αποτελούν ισχυρό προγνωστικό στοιχείο της ενήλικης συμπεριφοράς, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Riverside, και του Όρεγκον.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από έρευνα του 1960 σε σχεδόν 2.400 μαθητές στη Χαβάη, ερευνητές συνέκριναν τους χαρακτηρισμούς των μαθητών από τους καθηγητές σχετικά με στοιχεία προσωπικότητας, με βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις 144 από αυτούς τους ανθρώπους, 40 χρόνια αργότερα.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Christopher S. Nave, τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, καθώς παραμένουμε αναγνωρίσιμα ίδιοι. Αυτό υποδεικνύει τη σημασία της κατανόησης της προσωπικότητας, καθώς μας ακολουθεί όπου κι αν πάμε στο χώρο και τον χρόνο.
Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, την άνεση στον προφορικό λόγο, την εύκολη προσαρμογή, την παρορμητικότητα και τη μετριοφροσύνη.


Τα παιδιά που είχαν άνεση λόγου, ως ενήλικες έδειχναν ενδιαφέρον σε πνευματικά θέματα, μιλούσαν άνετα, προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση και εμφάνιζαν μεγάλη εξυπνάδα. Τα παιδιά που βαθμολογήθηκαν χαμηλά στην άνεση λόγου, ως ενήλικες ζητούσαν συμβουλές, υποχωρούσαν όταν αντιμετώπιζαν εμπόδια και εμφάνιζαν παράξενο διαπροσωπικό στυλ.


Παιδιά που χαρακτηρίστηκαν ευπροσάρμοστα-ανταποκρίνονταν εύκολα και πετυχημένα σε νέες καταστάσεις- έτειναν σαν μεσήλικες να συμπεριφέρονται ευχάριστα, να μιλούν άνετα και να δείχνουν ενδιαφέρον σε πνευματικά θέματα. Όσοι βαθμολογήθηκαν χαμηλά στην προσαρμοστικότητα ως παιδιά, σαν ενήλικες έκαναν αρνητικές δηλώσεις για τον εαυτό τους, αναζητούσαν συμβουλές και παρουσίαζαν ένα παράξενο διαπροσωπικό στυλ.

Οι μαθητές που είχαν χαρακτηριστεί ως παρορμητικοί, όπως και σαν ενήλικες, έτειναν να μιλούν δυνατά, να είναι ομιλητικοί και να παρουσιάζουν ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Όσοι είχαν χαμηλή βαθμολογία στην παρορμητικότητα, ως ενήλικες ήταν φοβισμένοι ή ντροπαλοί, κρατούσαν τους άλλους σε απόσταση και εξέφραζαν ανασφάλεια.

Τα παιδιά που υποβίβαζαν τον εαυτό τους-και χαρακτηρίστηκαν ταπεινά, υποβιβάζοντας την αξία τους ή αποφεύγοντας την επίδειξη-ως ενήλικες εξέφραζαν ενοχές, αναζητούσαν να καθησυχαστούν, έκαναν αρνητικές δηλώσεις για τον εαυτό τους και ένιωθαν ανασφαλείς. Όσοι είχαν χαμηλή βαθμολογία στον υποβιβασμό του εαυτού, ως ενήλικες μιλούσαν δυνατά, έδειχναν ενδιαφέρον σε πνευματικά ζητήματα και επιδείκνυαν καταδεχτική συμπεριφορά.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι εκτιμά πως η προσωπικότητα κατοικεί μέσα μας. Είναι μέρος μας,, μέρος της βιολογίας μας. Τα γεγονότα της ζωής επίσης επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δύναμη της προσωπικότητας στην κατανόηση της μελλοντικής συμπεριφοράς.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο προσεχές τεύχος του περιοδικού ‘Social Psychological and Personality Science’.
http://www.iatronet.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη