12 Αυγ 2010

Κίνα: Η μαμά «φούσκα»

Στην τελευταία έκδοση του Casey Report, ο Bud Conrad αναλύει πολύ σωστά την αλήθεια για την Ασία. Η Ιαπωνία είναι μια δημογραφική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η Κινεζική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη φούσκα, η οποία όταν σκάσει θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το θαύμα της Κίνας δεν είναι στην ουσία θαύμα. Πρόκειται για μια φούσκα που χρηματοδοτείται από συνεχή πίστωση. Σας ακούγεται γνωστό;
Διάλεξα τέσσερις πίνακες από το άρθρο του Bud που δίνουν την εικόνα όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι η αμερικανική φούσκα στην αγορά κατοικίας δείχνει σαν "σαμαράκι" μπροστά στην ιαπωνική φούσκα της αγοράς ακινήτων του 1980 στην Ιαπωνία και την τρέχουσα φούσκα της Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη περιθώριο πτώσης 20% με 30%, ενώ σε αυτούς που ψάχνουν ακόμη την ανάκαμψη έχω να πω ότι η αγορά κατοικίας στην Ιαπωνία πέφτει εδώ και 20 χρόνια χωρίς κανένα ίχνος ανάκαμψης.

Αναρωτιέμαι αν η Ένωση Μεσιτών σχεδιάζει διαφημιστική καμπάνια για το 2025, η οποία θα μας λέει ότι είναι η καλύτερη περίοδος για αγορές.

Ας δούμε τις τιμές κατοικιών στην Κίνα. Από την κρίση του 2008, η κινεζική αγορά κατοικίας έχει ενισχυθεί κατά 60%. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 65 εκατ. άδειες κατοικίες. Η ερώτηση δεν είναι πλέον αν υπάρχει κινέζικη φούσκα στην αγορά κατοικίας, αλλά πότε θα σκάσει. Υπάρχει ένα πράγμα που όλες οι φούσκες κάνουν, κι αυτό είναι να σκάνε.

Η μέση τιμή κατοικίας μέσα και γύρω από το Πεκίνο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 9% στα τελευταία χρόνια. Η ψευδαίσθηση δεν είναι πια αμερικανικό προνόμιο. Αυτοί οι δυο πίνακες θα μπουν στο λεξικό δίπλα στην λέξη παγκόσμια φούσκα. Η υπόθεση θα καταλήξει σίγουρα με δάκρυα για όποιον έχει αγοράσει σπίτι στην Κίνα την τελευταία διετία.

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Alan Greenspan, οι φούσκες μπορούν να διαμορφωθούν μόνο όταν η νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή. Ο βασιλιάς της φούσκας υπερφόρτωσε την φούσκα στην αμερικανική αγορά κατοικίας με το επιτόκιο στο 1% στις αρχές του 2000. Οι Κινέζοι έχουν χιλιάδες αρχές του Paul Krugman στην οικονομική γραφειοκρατία τους.

Δεν υπάρχουν ποτέ αρκετά μέτρα στήριξης για να ικανοποιηθεί ένας "Κρουγκμανικός". Οι αρχές στην Κίνα πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουν το ΑΕΠ τους στο 10%. Μια επιβράδυνση στο 5% θα σκορπούσε κοινωνικό χάος μεταξύ των εκατομμυρίων χωρικών που έχουν μετακομίσει στην πόλη από την επαρχία για δουλειά.

Ο πίνακας δείχνει ότι όταν ελέγχεις τα νομισματοκοπεία και τις τράπεζες που δίνουν δάνεια μπορείς να κάνεις τα πακέτα στήριξης να λειτουργήσουν. Στις ΗΠΑ, η FED έχει τυπώσει χρήμα, ωστόσο οι τράπεζες αρνούνται να το δανείσουν.

Οι κινεζικές αρχές έχουν τυπώσει χρήμα και έχουν δασκαλέψει τις τράπεζες να εκδώσουν δάνεια για την κατασκευή πολυκαταστημάτων, πύργων με γραφεία και ουρανοξυστών.

Ο μέσος πολίτης έχει αγοράσει σχεδόν 5 διαμερίσματα σε ουρανοξύστη. Κάθε Wang, Chang, και Wong γνωρίζει ότι το real estate μόνο ανεβαίνει.

Το πακέτο στήριξης των 585 δισ. δολαρίων χρησιμοποιήθηκε μόνο για να χτίσει ολόκληρες πόλεις που μένουν ακατοίκητες. Το South China Mall των 2,2 εκατ. τ.μ. με χώρο για 2.100 καταστήματα μένει εντελώς ανεκμετάλλευτο. Οι Κινέζοι έχουν θέσει το νόημα της φράσης "γέφυρες στο πουθενά" σε άλλο επίπεδο.

Πηγή: axiaplus

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη