11 Αυγ 2010

Ερογλου: Λύση ή διχοτόμηση

Στη ρητορική περί δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο επανήλθε χθες ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Ερογλου, επιχειρώντας εμμέσως να θέσει και χρονοδιάγραμμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια. «Δεν πρέπει κανείς να περιμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραιτηθούν από το δικαίωμα να διοικούν οι ίδιοι τις τύχες τους, τη διζωνικότητα και τα δύο κράτη», ανέφερε, μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας το 1964.
Ο κ. Ερογλου θέλησε να επιρρίψει στην ελληνοκυπριακή πλευρά όλη την ευθύνη για την πορεία των συνομιλιών: «Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί, μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του έτους, επειδή είναι γνωστό τι επιθυμούν οι πλευρές», είπε χαρακτηριστικά αποποιούμενος την ευθύνη της συμμετοχής του στη διαπραγμάτευση. Ακολούθως, επανέφερε τη μόνιμη «απειλή» για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, δηλαδή την προοπτική διχοτόμησης. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αφεθούν να είναι άλλο οι αδικημένοι της μη λύσης.

Οι δηλώσεις του κ. Ερογλου ήρθαν την παραμονή της συνάντησης, σήμερα, με τον κ. Χριστόφια, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων και ενώ βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο οι συνομιλίες για το περιουσιακό.

Αν και οι δημόσιες τοποθετήσεις δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τις θέσεις που αναπτύσσονται στη διαπραγμάτευση, δηλώσεις σαν αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

http://news.kathimerini.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη