30 Αυγ 2010

Η αποκάλυψη Μιχαλολιάκου για την παραίτηση Καστανίδη από το υπουργείο συγκοινωνιών φέρνει εξελίξεις στο σκάνδαλο εκποίησης του ΟΣΕ

Φαίνεται ότι η αποκάλυψη του Βασίλη Μιχαλολιάκου στο Μέγκα προκαλεί αναταράξεις και στο θέμα της Ζήμενς। Κατά τη διάρκεια της αντιδικίας του λοιπόν με τον κύριο Μαγκριώτη, ο γραμματέας αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας επανέφερε μία υπόθεση που φαίνεται να έχει πολύ βάθος:

Γιατί ο κύριος Σημίτης παραίτησε τον κύριο Καστανίδη από τη θέση του υπουργού συγκοινωνιών βάζοντας αντικαταστάτη του τον Μαντέλη; Ακριβώς τότε ξεκίνησαν οι περιβόητες χορηγίες, η...

εκποίηση των ναυπηγείων αλλά και οι ζημιές για τον ΟΣΕ, ενώ ο ίδιος ο κύριος Καστανίδης είχε δηλώσει ότι χάνει την θέση του γιατί δεν ήθελε να εξυπηρετήσει συμφέροντα!
Αυτή η αποκάλυψη πήρε διαστάσεις στην εξεταστική ρίχνοντας στο καναβάτσο τον κύρι Χριστοδουλάκη που προσπαθούσε απελπισμένα να μεταφέρει τις ευθύνες στον κύριο Βερελή και σε άλλα στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη. Δείτε τι ειπώθηκε:


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Εμάς τώρα, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μας ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά. Πράγματι, δεν υπήρξε εναντίωση, το είδα και εγώ. Εδώ όμως, συμβαίνει το εξής: αυτή η συγκεκριμένη κατεύθυνση που μας περιγράφατε, που προφανώς είχε σχέση με την ενίσχυση της πολιτικής απασχόλησης και την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, έφτασε στο σημείο να λύσει ουσιαστικά ή να απαλλάξει από ορισμένους όρους περιορισμούς νομιμότητας τη διαδικασία της ανάθεσης προμηθειών του δημοσίου σε συγκεκριμένους αποδέκτες.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τότε είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με τον κ. Καστανίδη, αν θυμάστε. Τη θυμάστε την περίπτωση της επιστολής του κ. Καστανίδη στον τότε Πρωθυπουργό όπου του εξέθετε τις ζωηρές επιφυλάξεις που είχε για τον τρόπο που θα αναδεικνύονται οι προμηθευτές, γιατί είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω ευθύς αμέσως, είναι ότι οι προγραμματικές συμβάσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Να πάμε τώρα στο συγκεκριμένο. Στην παραίτηση Καστανίδη. Θα επανέλθουμε σε αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Δε συμμετείχα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Δεν ήσασταν τότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Ήμουν υφυπουργός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Πάντως ως πολιτικός και Βουλευτής οπωσδήποτε…

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Ούτε Βουλευτής ήμουν, ήμουν Υφυπουργός Οικονομικών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Μη κοινοβουλευτικός;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Μάλιστα. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, μπορώ να πω την άποψή μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Το γεγονός και τους λόγους της παραίτησης του κ. Καστανίδη το θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της διαφάνειας, σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και σε βάρος της ποιότητας του τελικού αποτελέσματος. Είναι εξίσου μεμπτό και καταδικαστέο με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Δεν έχω πρόβλημα να σας το πω αυτό.

Προφανώς, εγώ θα έθετα κάτι ακόμη περισσότερο. Επειδή οι προγραμματικές συμφωνίες είναι πολυετούς χαρακτήρα εξ ορισμού και επειδή ακριβώς θα πρέπει να έχουν μια υποστήριξη λόγου του στόχου που έχουν να ενθαρρύνουν και να ανεβάσουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία, θα έπρεπε να υπόκειται και παλαιότερα και εφεξής σε πολύ αυστηρότερα κριτήρια διαφάνειας από άλλες διαδικασίες, οι οποίες είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα ή οτιδήποτε άλλο. Προς θεού, δεν μπορώ να φανταστώ – σας το λέω έτσι ευθέως – ότι μια διαδικασία προγραμματικής συμβάσεως, θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πρόσχημα για να κάνει κανείς κάτι το οποίο είτε αντίκειται στη διαφάνεια είτε εξυπηρετεί άλλους στόχους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ορθά το λέτε και μπράβο θα έλεγα, γιατί ακριβώς το γεγονός ότι έμεινε ανοχύρωτη αυτή η διαδικασία, χωρίς δηλαδή θεσμικές διασφαλίσεις στη διαφάνεια, οδήγησε τη Siemens ουσιαστικά χρησιμοποιώντας αυτές τις κερκόπορες που άνοιξε ο ν.2446, να αλώσει το δημόσιο οικονομικό χώρο και κυρίως με τις προγραμματικές συμβάσεις του Ο.Τ.Ε. και του Ο.Σ.Ε., όπου εκεί έχει ομολογηθεί και είναι δεδομένο ότι υπήρξε πολιτικό χρήμα, μίζες δηλαδή που δόθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens, 8% σε υπηρεσιακούς παράγοντες, 2% σε πολιτικά πρόσωπα, για να γίνεται προώθηση των εργασιών και όπως χαρακτηριστικά έχει λεχθεί επωφελείς δαπάνες για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Καταρχήν, με τα θέματα αυτά που είπατε, σας είπα και πριν, το Υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε είχε και την παραμικρή θεσμική, ουσιαστική ή οποιαδήποτε σχέση. Δεν νοείται, ούτε μπορώ να φανταστώ ότι επίτηδες κάτι αφέθηκε ανοικτό σαν κερκόπορτα που είπατε. Δεν το πιστεύω και δεν το διανοούμαι αυτό. Πιστεύω ότι θα μπορούσε και θα πρέπει να γίνει μια ορθή αποτελεσματική και απόλυτα διαφανής αξιοποίηση της δυνατότητας των προγραμματικών συμβάσεων. Όπου δεν γίνεται, εάν δεν γίνεται και εάν δεν έγινε, δεν φταίνε οι ίδιες οι προγραμματικές συμβάσεις, η έννοια των προγραμματικών συμβάσεων, ο τρόπος υλοποίησης. Και γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και ευθύνες εκεί που υπάρχουν ευθύνες όταν κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι εξιλαστήρια επίκληση η ύπαρξη των προγραμματικών συμβάσεων. Όλες οι χώρες έχουν προγραμματικές συμβάσεις. Όπως, επίσης, βέβαια, υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, όπως αυτά που αναφέρατε και σε άλλες διαδικασίες, μη προγραμματικών συμβάσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Αναμφίβολα. Εδώ όμως, υπάρχει το εξής γεγονός: ο κύριος Καστανίδης στην επιστολή που είχε στείλει στον Πρωθυπουργό τότε, είχε αρχικά προτείνει να γίνει ανεξάρτητη διοικητική αρχή δημοσίων προμηθειών, ακριβώς, για να καλυφθεί το θέμα της διαφάνειας που και εσείς πολύ ορθά αναγνωρίζετε ότι έπρεπε να διαφεντεύει σε αυτές τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Όχι μόνο σε αυτές τις διαδικασίες, σε όλες τις διαδικασίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Ειδικά, γιατί εκεί υπήρχε πακτωλός χρημάτων. Τελικώς, αναφέρει επιπλέον – είναι δεδομένα αυτά στη διαδικασία – ότι κάποιοι μέσα στην Κυβέρνηση τότε, ενοχλούνται από τις αντιρρήσεις που είχε για το θέμα αυτό ο κ. Καστανίδης και μάλιστα επί λέξη είχε γράψει ότι η παρουσία μου στην Κυβέρνηση εμποδίζει τα σχέδια μερικών άλλων. Από την αλληλουχία των γεγονότων, γιατί εν συνεχεία παραιτείται ή όπως λέει ο ίδιος εξωθήθηκε σε παραίτηση και στη θέση του Καστανίδη ως Υπουργού Μεταφορών, πηγαίνει ο κ. Μαντέλης, του οποίου η εμπλοκή σε αυτές τις υποθέσεις πιστεύω να θεωρείται και δεδομένη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη