16 Αυγ 2010

Προς αναζήτηση φθηνού, κοινωνικού πακέτου η κυβέρνηση, ενόψει ΔΕΘ

Της Ρούλας Σαλούρου

Δράσεις για αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, αναδιάρθρωση των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων ώστε να απευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, συνδυασμός μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα που σήμερα παρέχονται ξεχωριστά, από διαφορετικά υπουργεία και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης ή τουλάχιστον την προστασία της εργασίας, θα περιλαμβάνει το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εντός του Σεπτεμβρίού. Αν και είθισται, κάθε χρόνο, λίγο πριν ή από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο εκάστοτε πρωθυπουργός να παρουσιάζει μέτρα υπέρ της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, εφέτος, το κοινωνικό πακέτο, αν και σχετικά... ελαφρύ, προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θα αποτελέσει το «κοινωνικό αντίβαρο» του Μνημονίου. 
Σε επίπεδο προθέσεων, υπάρχουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν πως πρέπει η κυβέρνηση να παράσχει ουσιαστική ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν περισσότερο από τα σκληρά μέτρα της προηγούμενης περιόδου, όμως, σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά από τη θετική αξιολόγηση των στελεχών της τρόικας, χάλασε πολύ γρήγορα, μετά και τη δημοσιοποίηση των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας, που δείχνουν ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση ενώ η μαύρη τρύπα στα έσοδα, αυξάνεται μήνα με το μήνα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, παρά κοινωνικού. Φάρμακο στον «πονοκέφαλο» αυτό, αναζητείται μέσα από την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων μηδενικού ή έστω μικρού δημοσιονομικού κόστους, με σημαντικότερο πολιτικό και κοινωνικό αντίβαρο. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τις 20 Αυγούστου, που θα έχουν επιστρέψει όλοι οι υπουργοί από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, όμως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συσκέψεις, καθώς σε αρκετά υπουργεία έχει ζητηθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Μάλιστα, έχουν γίνει ακόμη και συσκέψεις μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, οι οποίες θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για αύξηση, από τον επόμενο χρόνο, κατά 200 ή τουλάχιστον κατά 100 ευρώ, του επιδόματος των 800 ευρώ που αντικατέστησε 13η και 14η σύνταξη για συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.  Από το υπουργείο Εργασίας πάντως, έχει γίνει η απαιτούμενη μελέτη, από τον προηγούμενο μήνα, αφού στις προθέσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου ήταν να υπάρξει σχετική πρόβλεψη –ως τροπολογία– στο υπό ψήφιση τότε ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τελικά η τροπολογία δεν κατατέθηκε, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών κρίθηκε πως δεν πρέπει να υπάρξει μια τέτοια παρέμβαση πριν από την αξιολόγηση των ελεγκτών. Η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με τους εκπροσώπους της τρόικας να έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η περικοπή των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και δεν πρέπει να ανατραπεί.    

Έτσι, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όλο το τελευταίο διάστημα επεξεργάζονται, ως συμπληρωματικό ή και βασικό πακέτο, ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των ήδη καταβαλλόμενων επιδομάτων κοινωνικού και προνοιακού τύπου, είτε για να βελτιωθούν οι παροχές σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, είτε για να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε αποδοτικότερες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε κάποιου είδους παροχές που σήμερα διατίθενται άκριτα, οριζόντια, χωρίς διακυμάνσεις, σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, αλλά και κατάργηση κάποιων άλλων, που είτε αλληλοκαλύπτονται, είτε θεωρούνται παρωχημένα. Μέσω αυτής της αναδιάρθρωσης των παροχών και ανακατανομής των πόρων, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού θεωρούν ότι θα επιτύχουν εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων και βελτίωση τόσο του ύψους των παροχών σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απόφαση για ενοποίηση οργανισμών όπως ο ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και η Εργατική Εστία, σε έναν ενιαίο οργανισμό Εργασίας, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της παραπάνω αναδιάρθρωσης. Βέβαια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς όσων εισηγήθηκαν αυτή την ενοποίηση, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο έτη, προκειμένου να επιτευχθεί μια ουσιαστική ενοποίηση, με οικονομίες κλίμακος και στοχευμένες παροχές. 

Σε ένα τρίτο επίπεδο, και με το μυαλό πάντα στο στόχο της ελάφρυνσης των κοινωνικών στρωμάτων που πραγματικά βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχιας, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών εντός των επόμενων ημερών, θα διατυπώσουν πρόταση για δημιουργία πακέτων από συμπληρωματικά και αλληλοσυμπληρούμενα μέτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για το συνδυασμό ήδη υπαρχουσών κοινωνικών δομών, που χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ο συνδυασμός των οποίων όμως, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους. 

Με τις προβλέψεις για υψηλότατο ποσοστό ανεργίας από το Φθινόπωρο, η εξαγγελία νέων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ θεωρείται επίσης δεδομένη. Εκτός από την επέκταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 20.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων, και το Σεπτέμβριο, που ήδη σχεδιάζεται αφού αποδείχθηκε ότι τα αντίστοιχα προγράμματα για τους καλοκαιρινούς μήνες, έδωσαν έστω και εποχικά, ανάσα στην εγγεγραμμένη ανεργία, σχεδιάζονται δράσεις όπως μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε κουπόνι εργασίας και επιδότηση των εισφορών, ώστε οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους ή και ηλικιωμένους άνεργους καταβάλλοντας περίπου το 85% του κατώτατου προβλεπόμενου μισθού (τα υπόλοιπα που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές θα τα καταβάλει ο ΟΑΕΔ).

Πηγή: http://www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη