13 Αυγ 2010

Εξωτερικές ειδήσεις

Μιας και η ενημέρωση από τα κανάλια μας είναι ολίγον τι μονόχνοτη διαβάστε τις παρακάτω ειδήσεις που κυριάρχησαν στο εξωτερικό σήμερα και χθες:

Βρυξέλλες
Η ΕΕ ζητάει από την Google να δίνει διορία 6 εβδομάδων (αντί των 4 που δίνει μέχρι τώρα) μέσα στην οποία θα μπορούν οι ιδιοκτήτες σπιτιών να ζητήσουν να μην προβάλλονται οι ιδιοκτησίες τους στο Street View.

Λονδίνο
Η Wikileaks θα βάλει στην ιντερνετική πλατφόρμα της άλλα 15.000 διαβαθμισμένα ντοκουμέντα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν όπως αποκάλυψε χθες ο ιδρυτής της Julian Assange. Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο προειδοποίησε τη Wikileaks ότι απαγορεύεται η δημοσίευση τέτοιων εγγράφων που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών στρατιωτών και πρακτόρων. Προέτρεψε μάλιστα τη Wikileaks να αφαιρέσει τα ήδη δημοσιευμένα έγγραφα και να σβήσει από τα κομπιούτερ της όσα τυχόν έχει ακόμα (!!)... γιατί αλλιώς θα τους κάνουν νταντά...

Σαν Φραντσίσκο
Δικαστήριο που την προηγούμενη εβδομάδα είχε κρίνει αντισυνταγματική της απαγόρευση τέλεση γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων αποφάσισε τα ξημερώματα ότι στην Καλιφόρνια μπορούν πλέον να γίνονται γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η απόφαση θα ισχύσει από τις 18 Αυγούστου οπότε οσονούπω θα δούμε και τον Σβάρτσενέγκερ να παντρεύει ομοφυλόφιλους. Η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, το οποίο θα αποφασίσει και τελεσίδικα. Να τονιστεί ότι και παλαιότερα είχε επιτραπεί για κάποια περίοδο στην Καλιφόρνια, η τέλεση γάμων ομοφυλοφίλων και στο διάστημα αυτό παντρεύτηκαν 18.000 ζευγάρια. Η Καλιφόρνια είναι η 6η πολιτεία που επιτρέπει τέτοιους γάμους μετά τις Αιόβα, Βερμόντ, Νιου Χαμσάιρ, Κονέκτικατ και Μασσαχουσέτη, ενώ 30 πολιτείες επιτρέπουν στο Σύνταγμά τους μόνο την τέλεση γάμων μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά οι περισσότερες εξ αυτών δίνουν σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια (μέσω συμφώνου συμβίωσης) τα ίδια δικαιώματα όπως σε ετεροφυλόφιλα.

Μεξικό
στο Β. Μεξικό 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μέλη καρτέλ ναρκωτικών άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικών οχημάτων. Από την έναρξη της Προεδρίας Καλντερόν, το 2006, έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, στον πόλεμο εναντίων των ναρκωτικών, 28.000 άνθρωποι.

Ουάσιγκτον
Η πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 40 εκ. $ γιατί δεν φρόντισε να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας σε εγκατάστασή της στην πόλη του Τέξας όπου πριν 5 χρόνια είχαν σκοτωθεί 15 άτομα. Επιπλέον υποχρεώνεται από το δικαστήριο να επενδύσει 500 εκ. $ στην ασφάλεια των υπαλλήλων της. Βέβαια αυτό είναι μικρό πρόβλημα σε σχέση με τα 6 δις που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα η καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στη γεώτρηση Deep Orizon στον κόλπο του Μεξικό. Τελευταίες πληροφορίες από εκεί λένε ότι τελικά ίσως να μην χρειαστεί να κλείσει η διαρροή "εκ των έσω" ανοίγοντας μια παράλληλη γεώτρηση, όπως προέβλεπε αρχικά η διαδικασία «Bottom Kill», μιας και το "προσωρινό" κλείσιμο αποδεικνύεται πολύ σταθερό λέει η εταιρία... που τόσο φερέγγυα έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ώστε προκάλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της σύγχρονης ανθρωπότητας

Παρίσι
Οι θάνατοι λόγω καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μειώθηκαν αισθητά μεταξύ 1989 και 2006 όπως ανακοίνωσε το International Agency for Research on Cancer (IARC) χθες. Στις μισές από τις 30 υπό παρακολούθηση χώρες οι θάνατοι μειώθηκαν πάνω από 20%. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η Μ. Βρετανία η οποία όμως είχε ξεκινήσει και από την μεγαλύτερη θνησιμότητα το 1989. Η μόνη ΔυτικοευρωπαΙκή χώρα όπου οι θάνατοι αυξήθηκαν έστω ελαφρώς ήταν η Ελλάδα! Παρόλα αυτά ακόμα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά με 20 από τους 100.000 θανάτους γυναικών να οφείλονται στον καρκίνο του μαστού ενώ στην Αγγλία είναι 28,2 (από 41,6) στη Γερμανία 26,2 (από 31,3) και στη Γαλλία 25,6 (από 28,5). Οι λιγότεροι θάνατοι παρατηρούνται στην Ισπανία όπου μόνο 18,9 στους 100.000 οφείλονται σε καρκίνο του μαστού. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος με 1,5 εκ. κρούσματα παγκοσμίως κάθε χρόνο, που αντιπροσωπεύουν το 20% των περιστατικών καρκίνου. Επίσης είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών καθώς 1 στους 8 θανάτους από καρκίνο οφείλεται σ' αυτόν του μαστού.

Αννόβερο
Διοικητικό δικαστήριο επέτρεψε την πορεία μνήμης ακροδεξιών στην μικρή πόλη Bad Nenndorf της Κάτω Σαξωνίας ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσε την αντιδιαδήλωση που οργάνωνε η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων (σαν τη ΓΣΕΕ). Το δικαστήριο αποφάσισε έτσι αφενός λόγω του ότι οι ακροδεξιοί δήλωσν πρώτοι την πορεία και αφετέρου γιατί έκρινε προφανές (όπως επανειλλημένα έχουν κρίνει τον τελευταίο χρόνο δικαστήρια στην Γερμανία) ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επεισοδίων από τους ακροαριστερούς (που θα συμμετείχαν στην πορεία των συνδικάτων) απ' ότι από τους ακροδεξιούς. Η πορεία μνήμης γίνετε από το 2006 στο Bad Nenndorf όπου μετά τη λήξη του Β' ΠΠ οι Βρετανοί είχαν στήσει ανακριτικό κέντρο όπου αποδεδειγμένα, όπως έχουν πλέον παραδεχθεί, βασανίζονταν κρατούμενοι προκειμένου να παραδεχθούν συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου.

Ιράν
Στις 21 Αυγούστου σε πανηγυρική τελετή με Ρώσους θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο πηρυνικό εργοστάσιο του Ιράν. Το εργοστάσιο άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 70 από τη Siemens και συνέχισε να χτίζεται από τους Ρώσους μετά την επικράτηση των ισλαμιστών και τον διωγμό του Σάχη. Θα παράγει 1000 Megawatt και βρίσκεται στην πόλη Buschehr

Λουξεμβούργο
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat η Γερμανία είχε την μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ, ανάμεσα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το περασμένο τρίμηνο. Το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 2,2%, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση από την επανένωσή της. Θετική ανάπτυξη, πολύ μικρότερη όμως είχαν και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Μ. Βρετανία είχε 1,1%, ή Γαλλία 0,6%, η Ιταλία 0,4% και η Ισπνία 0,2%. Τελευταία ως γνωστόν η χώρα που κυβερνάει ο ΓΑΠ με -1,5%...

Σίδνεϋ
Όπως πρώτοι σας είπαμε πριν μερικές μέρες, μετά τη λήξη της μούφας του Η1Ν1 έρχεται ο νέος τρόμος που είναι το NDM-1. Το νέο σούπερ βακτηρίδιο που είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά και "υποκύπτει" μόνο σε συγκεκριμένους συνδυασμούς αντιβιοτικών. Τρείς Αυστραλοί που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στην Ινδία μετάφεραν το βακτηρίδιο στην Αυστραλία... για τα υπόλοιπα θα μας ενημερώσει ο ΠΟΥ όταν θα είναι έτοιμος για τη νέα "τρομοκρατική επίθεση"
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη