25 Αυγ 2010

Nα πληρώσουν οι φοροφυγάδες ...το ΦΠΑ σας!

Γιατί να μετακινηθούν αγαθά και υπηρεσίες σε υψηλότερους συντελεστές του ΦΠΑ και να ακριβύνουν
αντί να βρεθούν τα ανάλογα έσοδα από τους φοροφυγάδες;

Κι’ όμως παρά την κρίση λεφτά υπάρχουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δίκιο όταν προεκλογικά έλεγε πως υπάρχουν λεφτά.
Μόνο που δεν βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, αλλά στις τσέπες των φοροφυγάδων, των ...

οφειλετών του Δημοσίου, των τρωκτικών που λυμαίνονται νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, προμήθειες του Δημοσίου.
Και το ζήτημα είναι...πλέον τι κάνουμε για να τα εισπράξουμε. Γιατί εκτός της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τίθεται θέμα δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης των πολιτών και εφαρμογής μιας πολιτικής που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση, θα ικανοποιήσει ανάγκες πολιτών που βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.
Για να είμαστε δίκαιοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται προσπάθειες, υπάρχουν αποτελέσματα. Ομως δεν αρκούν. Μόνο η εργασιοθεραπεία του ΣΔΟΕ δεν φτάνει.
Χρειάζεται κινητοποιηθεί ολόκληρος ο μηχανισμός. Αλλά για να γίνει αυτό γρήγορα θα έπρεπε... χθες να είχε αναδιοργανωθεί και να λειτουργεί πλέον σε διαφορετική βάση.
Η λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που έλεγε ότι η παραοικονομία αποτελεί μαξιλάρι για την ανεργία, αποδείχθηκε τραγική για την οικονομία.
Η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή (σ.σ. δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα) να ανακηρυχθούν ως οι μεγαλύτεροι εχθροί της οικονομίας, της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση να προχωρήσει με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα. Ειδάλλως κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από την τρόικα και να χάσει έτσι την ευκαιρία να δείξει ότι όταν λέει πως στην αντιμετώπιση της κρίσης θα συμβάλλουν όλοι το εννοεί και το πράττει.
Ας κλείσουμε με κάτι πρακτικό. Γιατί να μετακινηθούν αγαθά και υπηρεσίες σε υψηλότερους συντελεστές του ΦΠΑ και να ακριβύνουν και να μην βρεθούν τα ανάλογα έσοδα από τους φοροφυγάδες; Εκτός από πράξη δικαιοσύνης θα είναι ενέργεια οικονομικής ορθότητας που συμβάλλει και στην ανάπτυξη.
Θ.Λυρτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/08/blog-post_1257.html#ixzz0xc1dQMxS
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη