3 Σεπ 2010

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ

Εγκαίνια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Από 3 έως 12 Σεπτεμβρίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ με τη συναυλία του Γιώργου Καζαντζή "…Τα χρώματα της μουσικής... η μουσική των χρωμάτων"

Ένα μουσικό δρώμενο με οργανική μουσική μέσα από την video-εικαστική απεικόνισή της, αποτυπωμένης σε πολλαπλές αλληλοτομίες επιπέδων στο χώρο. Ο Σορόκος, Το βαλς της ουτοπίας, Τα χρώματα απ' την Οία, Το βαλς της σιωπής… επιτέλους στον νιδιάστατο χώρο τους...

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Έυη Καζαντζή τσέλο, Δημήτρης Γουμπερίτσης κοντραμπάσο, Γιώργος Καζαντζής πιάνο, Θάνος Καζαντζής κρουστά, Αλεξία Χρυσομάλλη βoκαλισμοί....

Κλείνοντας φέτος τον κύκλο των δέκα χρόνων το Πεδίο Δράσης Κόδρα, διατηρώντας τον αρχικό χαρακτήρα του με βασικό πυρήνα της έκθεσης τη δράση KODRA FRESH, με τις συμμετοχές φοιτητών ή πρόσφατα απόφοιτων από τις Σχολές Καλών Τεχνών, συνεχίζει να δίνει έναυσμα για γόνιμους διαλόγους ανάμεσα σε νέους και ώριμους καλλιτέχνες, λειτουργώντας ως σημείο εκκίνησης οσμώσεων και δημιουργικών συνεργασιών.

Έπειτα από μία περιπετειώδη διαδρομή με κορυφώσεις και κάμψεις, με καταθέσεις οραμάτων από καλλιτέχνες, ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς, επιμελητές, πολιτιστικούς μάνατζερ, το Πεδίο Δράσης Κόδρα καθιερώθηκε στην πολιτισμική μας συνείδηση. Ίσως καταφέρει να αφήσει ως ίχνος μία καλή καταγραφή, ένα ιδιαίτερα σημαντικό υλικό μελέτης και ίσως να τοποθετήσει το δικό του λιθαράκι στην αναδυόμενη contemporary εγχώρια εικαστική σκηνή, με αποτελέσματα ανοιχτά σε κάθε είδους αμφισβήτηση…
ΔΡΑΣΕΙΣ
KODRA FRESH με επιμέλεια του Νίκου Μυκωνιάτη

Πρόκειται για τη δράση - πυρήνα του Πεδίου Δράσης Κόδρα με συμμετοχές φοιτητών ή πρόσφατα απόφοιτων από τις Σχολές Καλών Τεχνών.
IN THE BACKYARD OF KINGS και ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY),

µε επιµελητές την Ειρήνη Λιναρδάκη-Vincent Parisot και την Εύη Μπανιωτοπούλου αντίστοιχα, αποτελούν τις δύο διεθνείς συµµετοχές του φετινού προγράµµατος.

IN THE BACKYARD OF KINGS...

Ένα project που αφουγκράζεται την: "…επιτάχυνση του χρόνου που βιώνουμε μέσα στη ζωή, κυρίως συνδεδεμένης με την αντίληψη του κόσμου γύρω μας, της εμπειρίας μας, και με το πώς η αντίληψη αυτή αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Η ταχύτητα του χρόνου μοιάζει να καθορίζεται κυρίως από το πόσες πληροφορίες απορροφά και επεξεργάζεται το μυαλό μας - όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν, τόσο πιο αργά κυλά ο χρόνος…" Brian Hines. Καλλιτέχνες που Συμμετέχουν:Wang Du, Knutte Wester, Nikos Varytimiadis, Dan Perjovschi, Nina Paley, Barbara Noiret, Richard Nazario, Kirsten Mosher, Aleksandra Mir, Marion Mahu, James Litston, Olivier Leroi, Vlatka Horvat, Hélène D' Hervé, Bertand Grosol, Cedrick Eymenier, Alain Domagala, Henriette Desjonqueres / Paul Fargues, Ronald Cornelissen, Marie de Brugerolle, Michele Butchko, Fanny Allié.

Η ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY), εξετάζει και σχολιάζει τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε, βιώνουμε και φανταζόμαστε τη σύγχρονη αστική πραγματικότητα μέσω ηχητικών έργων διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Lawrence Abu Hamdan, Chris Collier, diF, Disinformation, Harris Ladopoulos and Nick Stavrakis, Sophia Lycouris, Nicola Rae, Raqs Media Collective, Trevor Wishart.

Στο πλαίσιο του ΗΧΟΠΟΛΙΣ θα πραγματοποιηθεί το workshop "sound stories" από τον καλλιτέχνη Konrad Bayer, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, 13:15, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη".

Eνα εργαστήριο με στόχο την κατάθεση εμπειρίας του Konrad Bayer σχετικά με τη δημιουργία sound art. O καλλιτέχνης και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα καταλήξουν στην παραγωγή ενός ηχητικού έργου που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Πεδίο Δράσης.
ESCAPE FROM THE ATTIC, ESCAPE FROM THE CRISIS.

"Η υπεροχή της εσωτερικής όρασης" µε φόντο την οικονοµική κρίση, αποτελεί την επιµελητική πρόταση της Μαρίας Κενανίδου στην οποία φέτος για πρώτη φορά θα συµµετάσχουν καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών ενδυναµώνοντας το διάλογο µε τους φοιτητές τους. Συµµετέχουν οι καλλιτέχνες-καθηγητές Σχολών Καλών Τεχνών: Μπάµπης Βενετόπουλος, Κυριάκος Κατζουράκης, Χάρης Κοντοσφύρης, Κυριάκος Μορταράκος, Στέλλα Μπαρακλιάνου, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Τσακίρης, Γιάννης Φωκάς και ο καλλιτέχνης Πέτρος Βρέλλης. Οι καλλιτέχνες του συγκεκριµένου project µέσα από το εναπόθεµα της ωριµότητάς τους, στα έργα-απόσταγµα της εµπειρίας τους, προτείνουν την ανάγκη αναπροσδιορισµού-αναπροσανατολισµού µε µία νέα µατιά µέσω της κοινής εµπειρίας, ώστε να διασωθεί το ουσιώδες στην τέχνη χωρίς φορµαλιστικές, περιοριστικές αντιλήψεις θεώρησης παραγωγής, υποδοχής και ερµηνείας. Προτείνουν την παραγωγή έναντι της αναπαραγωγής, την υγιή αντίδραση και πρόκληση για την έξοδο-ESCAPE από την αποστείρωση, την αποχαύνωση και την αδράνεια.

PICTOR. EXPLORING THE FAMILIAR (I WALK IN THE CITY WHEN THE CITY IT IS NOT HERE).

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου. Συμπαραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς.

Η Δράση ROLE PLAYING, με την επιμέλεια του Ιάσωνα Κοντοβράκη, διαπραγματεύεται τον άνθρωπο ως μορφή, προσωπείο, ρόλο. Το άτομο ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ως μέρος ενός λειτουργικού "όλου".

Στη Δράση RUMBLE IN THE JUNGLE η Μαρίκα Κωνσταντινίδου, η Μόρφη Δημητρίου και ο Ορέστης Πάγκαλος για δεύτερη φορά ως ομάδα στο Κόδρα δημιουργούν τις δικές τους παρεμβάσεις - εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα στο χώρο του στρατοπέδου.
UN-PRIVATE ART

Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου, Μάρω Ψύρρα. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Τίνα Γκουντάρα. Γραφιστική επιμέλεια: victwr (Βίκτωρας Γκουντάρας).

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Plan C (Εύα Θεοδωρίδου, Νίκος Δεδίδης, Κωστής Νικολάου), Ζωή Γιαμπουλντάκη, Βαγγέλης Κολότσιος, Χρήστος Κούντουρας, Συμέλα Μαυρίδου, Ελίζα Μοσχοπούλου, Χρύσα Μπεζιργιαννίδου και Κώστας Πασχαλίδης.

Συγκεντρώνει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που διαπραγματεύονται τις έννοιες του ιδιωτικού και του μη ιδιωτικού, σε μια εποχή που τείνει να εξαφανίσει τα άλλοτε ευδιάκριτα όρια μεταξύ προσωπικού και δημοσίου.

ΕΛΑΤΟΜΑ στη gallery Remezzo

Gestalter: Χάρης Κοντοσφύρης. Τεκμηρίωση έργων: Διόνα Λεοτσινίδη. Σχεδιασμός λογότυπου: Ιωάννα Μπίτου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μιχάλης Αγγελίδης, Έλενα Ακύλα, Δημήτρης Γάκης, Στάθης Γκεβρέκης, Κωνσταντίνος Γιώτης, Αλεξία Καραβέλα, Πένυ Κολιοπούλου, Έλενα Μολυβά, Γρηγόρης Μυριώτης, Γεωργία Νικολάου, Άσπα Παπαζήση, Νανά Σεφερλή.

Το "ΕΛΑΤΟΜΑ" είναι μια εικαστική έκθεση για το πώς γράφεται η περιπέτεια της νίκης και της ήττας καθημερινά, η αναμέτρηση με το βλέμμα των άλλων ώστε να φτάσουμε έγκαιρα στη μακρινή αλλαγή μας. Το κουσούρι, το μειονέκτημα, η ατέλεια, η αναπηρία, το ελάττωμα οδηγούν στη διάκριση, στην οποία εκτίθενται τα άτομα ως αποτέλεσμα της έκπτωσης ή της ανικανότητας. Ποιοι είναι ελαττωματικοί και σύμφωνα με ποιο πλαίσιο κανονικότητας;

Workshop: Είμαι εγώ; της Λίας Τερματζίδου. Gestalter: Χάρης Κοντοσφύρης. Θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κυβερνείου στις 28 Αυγούστου, ώρα 20:00. Στη διαδρομή από το Κόδρα στη gallery Remezzo, το εργαστήριο (workshop) της Λίας Τερματζίδου ενώνει νοητά το φεστιβάλ με την έκθεση "ΕΛΑΤΟΜΑ" ερευνώντας την αναμορφωτική δύναμη του άλλου. Οι "άλλοι" μπορούν να διαμορφώσουν την εικόνα μας; Η Λία Τερματζίδου αυτοφωτογραφίζεται ως "άλλος" και προτείνει στους άλλους συμμετέχοντες στο εργαστήριο να αναθεμελιώσουν, να αναδημιουργήσουν το πορτρέτο της με κολάζ, επιχρωματισμούς και ό,τι άλλο πρωτότυπο μέσο.

GALLERY YOUNG. Οι galleries της πόλης μας για δεύτερη φορά προτείνουν νέους καλλιτέχνες τους. Συντονισμός: Μαρία Κενανίδου. Συμετέχουν οι galleries: TinT, Tsatsis Projects/Artforum, Artis causa, Container, Kalfayan Galleries, Lola Nikolaou, donopoulos, Παπατζίκου, vlassis, Ζήνα Αθανασιαδου, ΔΥΝΑΜΟ project-space, Ρωμανού 7, Tettix.

DISCUSSION PANEL

Ζωγραφική. Ζωγραφική; Ζωγραφική!

Συντονισμός και επιμέλεια: Χάρης Σαββόπουλος

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", ώρα 11:00. Ομιλητές: Χάρης Σαββόπουλος, Απόστολος Καλφόπουλος, Αρετή Λεοπούλου.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΗ

Workshop: "αυτο - πορτραίτα"

Συντονισμός - επιμέλεια εργαστηρίου: Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος-εικαστικός, ειδικευμένη στην εικαστική ψυχοθεραπεία.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην εικαστική ψυχοθεραπεία (Art-therapy).

Θα ακολουθήσει εισήγηση για την εικαστική ψυχοθεραπεία από την Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγο - εικαστικό και διάλεξη με θέμα: "Τέχνη και ψύχωση: ζωγραφική ατόμων με ψυχική διαταραχή" του Παύλου Βασιλειάδη, ψυχίατρου, διευθυντή ΕΣΥ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και επιστημονικά υπεύθυνου στη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ. Θα γίνει το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", ώρα 10:00.

ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010

Σάββατο 11 - Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Στοχεύει στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισμού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών μακριά από τα αστικά κέντρα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εντυπωσιακές προβολές video art, animation καθώς και εκθέσεις single channel video, video installations και ψηφιακής εικόνας (digital image), θεματική ενότητα "Feel Free To Feel Green" με περιβαλλοντικά - ευαίσθητα έργα όλων των κατηγοριών, που αφορούν την ευρύτερη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση.

Η ομάδα Realitaten Revue (Kirill Lorenz, Elio Wahlen and Ulrike

Tuch) από τη Γερμανία, θα παρουσιάσει Performance με τίτλο: "The shadow" στις 12 Σεπτεμβρίου, στο χώρο του στρατοπέδου, ώρα 22:00.



Μέγας Χορηγός: CYTA

Χορηγός: Φροντιστήριο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Υποστηρικτές: FARINA, Ν. ΑΛΕΞΟΥΔΑΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, www.agelioforos.gr, Κοσμοράδιο 95.1, PlusRadio 102.6
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη