3 Σεπ 2010

"Περιφερειάρχες ισότιμοι με υπουργούς"

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, ξεκινούν το απόγευμα οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
"Θεωρώ ότι το δίλημμα, το οποίο είναι πολιτικό - και οι άλλοι το θέτουν, αλλά το θέτουν με μια άλλη λογική- είναι, αν πάμε μπροστά, αν αλλάζουμε τη χώρα, ή δεν αλλάζουμε τη χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, αναφερόμενος στις εκλογές.

"Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της Τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία. Γιατί σκοπός του είναι να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση δεν αφορούν απλώς ένα κατάλογο ονομάτων, αλλά μια νέα αρχή, τόσο για την Αυτοδιοίκηση, όσο και για την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους.

"Και πρέπει να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς

Ο κίνδυνος χρεoκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών.

Ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

Κατά των κατηγόρων του μνημονίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ.Δασκαλόπουλος, ενώ τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ.Παπασπύρος, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό μία πολιτική που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη-απασχόληση και θα αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Ο κ. Παναγόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να μεταταγεί κανένα είδος λαϊκής κατανάλωσης από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Είπε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ δεν συζητά καν για επίπεδους φόρους, όπως την ενοποίηση φόρων για τα καύσιμα.

"Η αγροτική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση" ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Ο κ. Καραμίχας είπε ότι κατέθεσαν στον πρωθυπουργό δέκα προτάσεις με πιό σημαντικές εκείνες για την προετοιμασία και τη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει για τη νέα αγροτική πολιτική, καθώς επίσης και για το θέμα της αγοράς, η οποία - όπως είπε - είναι ασύδοτη και εξευτελίζεται το αγροτικό εισόδημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη