14 Σεπ 2010

Μείωσε την εγκληματικότητα η ΔΙΑΣ

Δεν συνηθίζω να πλέκω εγκώμια σε καμιά κυβέρνηση, πόσο μάλλον τη σημερινή. Ούτε είμαι από αυτούς που θαυμάζουν τον Χρυσοχοϊδη. Το γεγονός ότι «πριμοδοτήθηκε» στο υπουργείο του, αλλά και στα ΜΜΕ, ως αυτός που εξάρθρωσε τη 17Ν, δεν μου λέει τίποτα. Γνώμη μου είναι πως κανένας απλός πολίτης δεν κινδύνευε από τη 17Ν. Οι απλοί...

πολίτες, οι οικογενειάρχες, κινδύνευαν και κινδυνεύουν από τα κακοποιά στοιχεία, που μετέτρεψαν τις πόλεις μας σε μικρογραφίες της Καμπούλ (όπως ο ίδιος κάποτε είπε).
Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω ένα πρόσφατο επίτευγμα του πρώην υπουργού, που ενώ είναι τόσο απλό, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2010 για να το εφαρμόσει κάποιος. Και αναφέρομαι στην ομάδα ΔΙΑΣ.
Από τότε που βγήκαν στους δρόμους, βαρέθηκα να τους βλέπω. Κυριολεκτικά. Εκεί που κάναμε μήνες να αντικρύσουμε περιπολικό, σήμερα τους συναντάω να κυκλοφορούν και να περιπολούν μέχρι και πέντε φορές την ημέρα! Παντού. Σε στενά, σε δρομάκια, στην εθνική οδό, σε κεντρικές λεωφόρους, σε πάρκα κλπ. Για κάποιον σαν και εμένα που πιστεύει στην αναγκαιότητα της αστυνομίας, εφόσον αυτή ασχολείται αποκλειστικά με τη δίωξη του εγκλήματος, η παρουσία της στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι σταγόνα ανακούφισης.
Και από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν πρόκειται απλά για μια σκέτη παρουσία και μια επικοινωνιακή επιχείρηση, αλλά και για ουσιαστικό έργο. Αν δεν κάνω λάθος, τα ποσοστά μικροεγκλήματος και παραβατικότητας έπεσαν σε ποσοστό 25-35% από την ημέρα που η ΔΙΑΣ βγήκε στους δρόμους. Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη ληστεία-ομηρεία σε τράπεζα της Αθήνας. Πόσες ληστείες δεν γίνονται καθημερινά; Μέχρι να φτάσει το περιπολικό, οι μάγκες έχουν εξαφανιστεί προ πολλού. Αυτή τη φορά όμως, στη σήμανση του συναγερμού επιλήφθηκαν τα παιδιά της
ΔΙΑΣ. Εξ ου και η εξέλιξη της υπόθεσης με τους ληστές εγκλωβισμένους στη τράπεζα, την ομηρεία κλπ.
Πολλοί θα διαφωνήσουν, είναι αυτοί που στο όνομα μιας λανθασμένης «δημοκρατικότητας», βγάζουν σπυριά και μόνο στη θέα αστυνομικού. Άλλοι δυσανασχετούν, διότι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη. Πολλοί μάλιστα συνάδελφοί τους αστυνομικοί, θεωρούν πως οι ημέρες της ΔΙΑΣ είναι μετρημένες, κυρίως διότι έχουν αποδυναμωθεί οι υπόλοιπες υπηρεσίες και τα τμήματα, προκειμένου να στελεχωθεί η ομάδα. Δεν ξέρω. Στην Ελλάδα ζούμε και όλα μπορεί να συμβούν. Προσωπική μου πάντως άποψη είναι πως η απλή ιδέα και εφαρμογή αυτού του είδους της
συχνής αστυνομικής περιπολίας, συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στη καταπολέμηση της παραβατικής συμπεριφοράς όσο και στη ψυχολογική ενίσχυση όσων από εμάς φοβόμαστε πλέον να κυκλοφορήσουμε, εξαιτίας της μεταμόρφωσης της κοινωνίας μας σε Σικάγο της δεκαετίας του `20.
Προσωπικά, έκανα παράβαση, με σταμάτησαν, τους έβρισα και τους πρόσβαλα, και αυτοί παρέμειναν ευγενικοί και επαγγελματίες. Και δεν με έκοψαν κλήση, ούτε και με συνέλαβαν όπως θα δικαιούντο εξαιτίας της στάσης μου. Με αποστόμωσαν με τη συμπεριφορά τους. Με το παρόν σχόλιο τους ζητάω έστω και καθυστερημένα συγνώμη.

Strange Attractor/antinews
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη