7 Σεπ 2010

Δύσκολοι καιροί για επενδυτές...

Της Έφης Καραγεώργου

Δύσκολοι καιροί για επενδυτές. Με τη ρευστότητα να είναι το μεγάλο ζητούμενο, οι καταθέτες και οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα τάξη πραγμάτων.

Οι ετήσιες απολαβές από προθεσμιακές καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια, και κρατικά ομόλογα είναι δελεαστικές. Ωστόσο οι συντηρητικοί διαφυλάσσουν τη ρευστότητά τους με την ελπίδα της ακόμα καλύτερης επένδυσης.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, παραμένουν στα επίπεδα του 3,5% με 4% (ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης). Η διαρροή σημαντικών κεφαλαίων προς το εξωτερικό την περασμένη άνοιξη (5 δισ. ευρώ «έφυγαν» μόνο τον Απρίλιο) και το «ροκάνισμα» των αποταμιεύσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφενός και, αφετέρου, η ανάγκη για ρευστότητα, έχει οδηγήσει τις τράπεζες, μικρές αλλά και μεγαλύτερες, να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.

Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο του 3,5% και 4% στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών, καθώς στα τέλη του 2008 - αρχές του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε ύφεση, οι ελληνικές τράπεζες πρόσφεραν αποδόσεις ακόμα και 6%.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας θα πρέπει σταδιακά να αποκλιμακωθούν, όμως όσο τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι τράπεζες θα διατηρούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις παραδοσιακές καταθέσεις προθεσμίας, οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν λανσάρει και νέα προϊόντα, στα οποία το επιτόκιο αυξάνεται μήνα με μήνα.

Αντίθετα εκείνοι που διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου έχουν μηδαμινές αποδόσεις, καθώς τα επιτόκια της κατηγορίας κυμαίνονται ανάμεσα στο 0,25% και το 1%.

Σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, στο 9,5% στη 2ετία και 11% στη 10ετία, προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα.

Όσοι πάντως επιλέξουν το δρόμο αυτό, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σημαντικότατες μεταβολές και ενδεχομένως υψηλές, βραχυπρόθεσμες απώλειες, καθώς τα spreads των ομολόγων του δημοσίου έχουν γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας στις αγορές, συμπαρασύροντας μαζί τους τις αποδόσεις τόσο των τραπεζικών όσο και των εταιρικών τίτλων.

Επίσης, τα τραπεζικά ομόλογα προσφέρουν επιτόκια στα επίπεδα του 8% για διάστημα 3-10 ετών. Όμως για να τοποθετηθεί κάποιος σε αυτής της κατηγορίας τα ομόλογα πρέπει να διαθέτει κατά κανόνα τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Ακόμα, το Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση των «λαϊκών ομολόγων», όπως ήταν το 10ετές ομόλογο του δημοσίου με επιτόκιο 6,25% (αφορολόγητο).

Τα ομόλογα μπορεί να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις ωστόσο ενέχουν και υψηλό ρίσκο.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε κάποιον που έχει επενδύσει σε ομόλογα είναι να χρεοκοπήσει ο εκδότης του ομολόγου, καθώς ο επενδυτής χάνει τα χρήματά του και μόνο μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία μπορεί να αποζημιωθεί για ένα μικρό κομμάτι της επένδυσής του.

Επίσης, όσοι επενδύουν σε ομόλογα γνωρίζουν ευθύς εξ αρχής ότι η αξία τους μεταβάλλεται συνεχώς, από την έκδοσή τους μέχρι και τη λήξη τους, ειδικά όταν υπάρχουν έντονα σκαμπανεβάσματα των spreads, όπως σήμερα.

Ακόμα, αν ο κάτοχος των ομολόγων για οποιοδήποτε λόγο θελήσει να τα ρευστοποιήσει πρόωρα, πιθανότατα θα χάσει σημαντικό από το κεφάλαιό του. Ό,τι όμως έχει υψηλό ρίσκο, έχει και μεγάλες αποδόσεις, αν δηλαδή βελτιωθεί η κατάσταση του εκδότη (π.χ. στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αν μειωθούν τα spreads) τότε τα επιτόκια των παλιών εκδόσεων θα είναι πολύ υψηλά.

http://www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη