14 Σεπ 2010

"Ακριβότερο" των προσδοκιών το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων

Με επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο των προσδοκιών, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου καθώς έφτασε στο 4,82%, ξεπερνώντας και το αντίστοιχο του Ιουλίου (4,65%). 

Από την έκδοση αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ, ενώ ο βαθμός υπερκάλυψης της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 4,54. Παρά το γεγονός ότι οι δημοπρασίες των εντόκων ελέγχονται» σε ποσοστό 90% από τις εγχώριες τράπεζες, δεν κατέστη δυνατό να πιέσουν πτωτικά τα επιτόκια σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα αρνητικό καθώς συμπίπτει με την εκστρατεία ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών σε ξένους επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. 

Την ίδια στιγμή η προαναφερθείσα εξέλιξη δυσχεραίνει τις δυνατότητες των τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους. 

Όπως ανέφερε από νωρίς το Capital.gr σύμφωνα με τραπεζίτες, με δεδομένες τις εκροές καταθέσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, θα είναι πολύ δύσκολη η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, τη στιγμή μάλιστα που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα αύξηση της χρήσης του καταθετικού λογαριασμού από το μέσο νοικοκυριό κατά 30% προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες βασικές ανάγκες.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας εντόκων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι  καθώς η απόδοση ήταν μόνο 17 μονάδες βάσης υψηλότερη από ό,τι αυτή στη δημοπρασία του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι τα spreads των CDS έχουν αυξηθεί έκτοτε», δήλωσε ο Π. Χριστοδούλου στο Dow Jones Newswires.

Πρόσθεσε ακόμη πως το ποσοστό της κάλυψης ήταν υψηλότερο από τις 3,6 φορές που ήταν τον Ιούλιο, ενώ θεωρεί πως θα αντλήσουμε 1,44 δισ. ευρώ από αυτή τη δημοπρασία.

http://www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη