Θεσσαλονίκη 21.9.2010. Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δυσοίωνο, καθώς οι εξελίξεις που αφορούν στα οικονομικά του θεσμού προδιαγράφουν ένα περιβάλλον μέσο στο οποίο...
οι δήμοι όλης της χώρας όχι μόνο δε θα είναι πλέον βιώσιμοι αλλά θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βασικά και αυτονόητα καθήκοντα και υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες.
Αυτό τονίζει το ΔΣ της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, που ανέλυσε στη σημερινή του συνεδρίαση, διεξοδικά την σημερινή κατάσταση. Το ΔΣ αφού υπενθυμίζει τις πρόσφατες αρνητικότατες εξελίξεις (μείωση κατά 40% των θεσμοθετημένων πόρων, μείωση της ΣΑΤΑ, καθυστέρηση στην υπογραφή της ΚΥΑ για τους ΚΑΠ, κατάργηση του «Θησέα» και καθυστέρηση στην προώθηση του ΕΣΠΑ), χαρακτηρίζει ως απολύτως αρνητική την πρόνοια του νέου Μνημονίου, με την οποία περικόπτονται επιπλέον 500 εκ. ευρώ για καθεμία από τις τρεις επόμενες χρονιές.
«Οι πόροι που κατευθύνθηκαν προς τους δήμους όλης της χώρας το 2009 έφταναν τα 2,9 δισ. ευρώ. Για φέτος έχουμε τις γνωστές μειώσεις, που φτάνουν το 40%. Και εάν συνυπολογίσει κανείς τη μείωση που προβλέπεται στο Μνημόνιο, αντιλαμβάνεται ότι έτσι ουσιαστικά μηδενίζονται οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που εισηγήθηκε το θέμα.
Η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης ζητά:
- Να σταματήσει η δημιουργία νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
- Να αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι του 2010 στο σύνολό τους.
- Να υπογραφεί η ΚΥΑ για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
- Να διεξαχθεί έκτακτο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά.
- Να αρχίσει νέος δικαστικός αγώνας για την απόδοση των παρακρατηθέντων.
Η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης εξέτασε ακόμη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μεταφορά των μαθητών. Εκφράζει την αγωνία της για το θέμα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες του Νομού και τονίζει ότι εάν δεν υλοποιηθούν από την κυβέρνηση οι αποφάσεις πρόσφατης σύσκεψης με τη συμμετοχή δύο υφυπουργών και όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση, το ΔΣ ενημέρωσαν για θέματα της αρμοδιότητάς τους, ο Πρόεδρος και η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Μετά την ενημέρωση το ΔΣ αποφάσισε να αναζητήσει όλους τους τρόπους (προσφυγή στη Δικαιοσύνη, μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας του ΟΛΑΘ), προκειμένου να δοθούν στους δήμους τα χρήματα που τους οφείλονται από την παροχή υπηρεσιών στις λαϊκές αγορές.
Το ΔΣ εκτιμά ότι η αρμοδιότητα εποπτείας των Λαϊκών Αγορών θα έπρεπε να δοθεί στους δήμους, καθώς πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υφίσταται ξεχωριστός κρατικός Οργανισμός. Είναι επίσης ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι την πλειοψηφία στη διοίκηση του ΟΛΑΘ έχουν οι εκπρόσωποι των πωλητών και όχι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.