(Όνομα και αυτό το.. «Βασιλεία ΙΙΙ» !!)
Το σταθεροποιητικό κλίμα, που προσφέρεται από τους νέους κανόνες για τις τράπεζες, κατά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου «Βασιλεία ΙΙΙ», απολήγει στην εξοικονόμηση 10 χιλιάδων δισ.ευρώ, τόνισε σήμερα με δηλώσεις του στο Βερολίνο ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Μαρκ Κάρνι.
«Αν συνυπολογιστούν τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα από την αραιότερη εκδήλωση οικονομικών κρίσεων, τότε καταλήγουμε στο επίπεδο της Ομάδας των 20 (Οκτώ πλούσιες, 12 «αναδυόμενες» οικονομίες) σε ένα «καθαρό» πλεονέκτημα ίσον με το 30% της αξίας του τρέχοντος παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή ίσον με 10 χιλιάδες δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το διανεμηθέν κείμενο της ομιλίας του. «Και πρόκειται για μία επιφυλακτική εκτίμηση, η ανάλυση αυτή υπερεκτιμά τα κόστη και υποτιμά τα έσοδα», διευκρίνισε ο Καναδός αξιωματούχος.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης στην ομιλία του το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, ότι δηλαδή εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει προηγηθεί, τα έτη 2009-2012 θα «χαθεί», σωρευτικά, το 16% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, το 9% του καναδικού ΑΕΠ, μακροπρόθεσμα δε αυτά τα ποσοστά θα γίνουν, αντίστοιχα, 40% και 30% .
«Αυτό θα γίνει επειδή η κρίση εκδηλώθηκε συγχρόνως σε πολλές μεγάλες οικονομίες» στον πλανήτη, αιτιολόγησε ο αξιωματούχος. «Άρα, κατ' ανάγκην θα πρέπει να αποφασίσουμε να θυσιάσουμε ορισμένα πράγματα», επισήμανε ο κ Κάρνι.
Ας σημειωθεί, τέλος, πως όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο «Βασιλεία ΙΙΙ» θα ανταλλαγούν πολλές απόψεις κατά την προσεχή σύνοδο του «G20», οι εργασίες της οποίας έχει ήδη προγραμματιστεί να φιλοξενηθούν στη διάρκεια του Νοεμβρίου, στη Σεούλ.
Χθες Δευτέρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινκ, εστίασε «στο μεγάλο κόστος» από την αναγγελλόμενη αύξηση του δείκτη χρηματοπιστωτικής ευμάρειας των τραπεζών «Tier1» στο πλαίσιο του «Βασιλεία ΙΙΙ», ενώ από την πλευρά του ο κ. Κάρνι χαιρέτισε «τις ισορροπίες» που πετυχαίνει το ίδιο νέο θεσμικό εποπτικού χαρακτήρα πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό συνεφώνησαν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, μεγάλες εμπορικές τράπεζες και η υπάρχουσα εποπτική Αρχή, συνεδριάζοντας για πολλές ημέρες στη Βασιλεία της Ελβετίας. Είναι ένα πλαίσιο, που ποτέ μεν δεν τηρήθηκε επακριβώς στην πρώτη και δεύτερη εκδοχή του, όμως παγίως υιοθετείται - στην πράξη - από τους ενδιαφερόμενους, σημειώνουν οι αναλυτές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ