10 Σεπ 2010

Στον αγιασμό με κενά και λιγότερα χρήματα...

Συμπληρωματικούς διορισμούς αναπληρωτών εξήγγειλε η κυρία Διαμαντοπούλου και περικοπές στα λειτουργικά έξοδα


Με 2.645 κενά εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει η εφετινή σχολική χρονιά, δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη αναπληρωτών. Η υπουργός μίλησε χθες για «Κασσάνδρες» στην πολιτική και στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που ανέβαζαν τις προηγούμενες ημέρες σε δυσθεώρητα ύψη τον αριθμό των κενών και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να καλύψουμε όχι μόνο το σύνολο του πρόσθετου ελλείμματος, αλλά και να μειώσουμε τον αριθμό των κενών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά όπου βρίσκονταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».


Βεβαίως η κυρία Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι τον τελικό αριθμό των κενών αυτών δεν μπορεί να τον έχει το υπουργείο Παιδείας προτού ανοίξουν τα σχολεία και διαπιστωθεί πόσοι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν, πόσοι παίρνουν εκπαιδευτικές, αναρρωτικές άδειες κτλ. Εκτός αυτού, στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να αποχωρήσουν πολλοί εκπαιδευτικοί λόγω Ασφαλιστικού. Η υπουργός Παιδείας μίλησε για πιθανά «απρόοπτα» με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και υποσχέθηκε ότι όλες οι κενές θέσεις τελικά θα καλυφθούν, καθώς σε δέκα ημέρες θα γίνει και νέα φάση συμπληρωματικών διορισμών αναπληρωτών.

Η κυρία Διαμαντοπούλου επιβεβαίωσε επίσης ότι κόβονται στο 1/3 τα χρήματα που θα πάρουν εφέτος οι σχολικές επιτροπές για τα λειτουργικά τους έξοδα (θέρμανση, αναλώσιμα κτλ.) και πρόσθεσε ότι όπου υπάρξουν προβλήματα θα επιδιωχθεί πρόσθετη χρηματοδότηση σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. «Είχαμε την εκτίμηση των 8.000 κενών του 2009 και ένα πρόσθετο έλλειμμα 12.000 εκπαιδευτικών που ανέβαζε σε 20.000 τα κενά για την εφετινή χρονιά.Θα βρισκόμασταν πράγματι αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση αν αφήναμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι ως τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει και το νέο μέτρο της «κάρτας σχολείου», όπου θα φαίνεται ποια είναι τα κενά, πόσοι εκπαιδευτικοί και ποιων ειδικοτήτων υπηρετούν κ.ο.κ.

Σχετικά με το θέμα της μετακίνησης καθηγητών σε δημοτικά σχολεία για την κάλυψη κενών, η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι υπήρξαν και κρούσματα ομάδων καθηγητών που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εμποδίσουν το έργο αυτό στα υπηρεσιακά συμβούλια. Η κυρία Διαμαντοπούλου επεσήμανε ακόμη ότι το 87% των βιβλίων θα βρίσκεται τη Δευτέρα που αρχίζουν τα μαθήματα στα σχολεία, ενώ τα υπόλοιπα θα καθυστερήσουν για λίγες ημέρες λόγω της απεργίας των φορτηγών.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις υπερβολικά επιεικείς ποινές που επιβάλλουν τα πειθαρχικά συμβούλια της εκπαίδευσης σε καθηγητές ή δασκάλους που κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η αδυναμία να διδάξουν κτλ., και δήλωσε «εξοργισμένη» . Είπε μάλιστα ότι η ίδια έχει προσωπικά παραπέμψει 50 αντίστοιχες υποθέσεις σε ανώτατα όργανα του υπουργείου της.

Κόβεται το «δημόσιο φροντιστήριο»
Περιορίζεται το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα σχολεία που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και είχε διαφημιστεί ως «κρατικό φροντιστήριο». Το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε, ενώ το υπουργείο Παιδείας «χρωστάει» περίπου 5,5 εκατ. ευρώ στους καθηγητές που δίδαξαν σε αυτό.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο διδασκαλίας μόνο σε μικρά σχολεία και σε αυτά που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Στα υπόλοιπα σχολεία, όπου προκύψουν ανάγκες, το πρόγραμμα θα γίνεται μέσω Ιnternet. Το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας παραμένει ως έχει. Και τα δύο προγράμματα στόχο είχαν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μαθητών με γλωσσικές αδυναμίες και μαθητές που είχαν ανάγκη φροντιστηρίου.

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ | http://www.tovima.gr/


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη