Σχόλιο για τις ανακοινώσεις που έκανε χτες για τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη
Γράφει για ta xalia ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαίδης
Πήγα χτες στην εκδήλωση της Τίνας Μπιρμπίλη χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, πρέπει να σας εξομολογηθώ. Έχοντας ακούσει την περιγραφή των παρεμβάσεων του υπουργείου της στη συνεδρίαση του υπουργικού...
συμβουλίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη εκτίμησα ότι δε θα είναι τίποτε περισσότερο από μία… «κουλτουριάρικη ανάλυση» γνωστών σε εμάς ζητημάτων…
Δυστυχώς δικαιώθηκα: Η κ. Μπιρμπίλη αναλώθηκε να παρουσιάζει επί 35 λεπτά αυτονόητα πράγματα, που μάλλον δεν τα γνωρίζει και πολύ καλά, κάνοντας απρεπείς και προσβλητικές για τη νοημοσύνη μας υπερβάσεις, χωρίς να εξαγγέλλει ή να προγραμματίζει κάτι… Όπως τουλάχιστον έχει υποχρέωση ως πολιτική ηγεσία συναρμόδιου υπουργείου…
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Μίλησε για το πώς κατά την άποψη της θα πρέπει να διαμορφωθούν οι χώροι των πρώην στρατοπέδων που όμως ακόμη ούτε έχουν απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό, ούτε έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους. Δηλαδή, η συμπαθέστατη και αντισυμβατική Τίνα, αντί να εξαγγείλει ότι για παράδειγμα θα συνταχθεί με τους δήμους, που έχουν… γανιάσει να μιλούν για τα στρατόπεδα, για να πιέσουν όλοι μαζί το υπουργείο Άμυνας ώστε να γίνει επιτέλους το αυτονόητο, μας ανέλυσε σχέδια επί χάρτου…
Στο ίδιο μοτίβο, αντί να μας εξαγγείλει ή να μας προτείνει ή να μας εξηγήσει τις ιδέες της για το πώς θα βρεθούν χρήματα για να γίνει ένα ωραίο πάρκο στη θέση της ΔΕΘ, μας παρουσίασε τις απόψεις της για το τι πρέπει να γίνει στο χώρο. Χαίρω πολύ. Αυτό εύκολα το βρίσκει κανείς. Οι υπουργοί είναι για τα δύσκολα. Όχι για εκθέσεις ιδεών, αλλά για χρηματοδοτικά προγράμματα, σοβαρές προετοιμασίες διεθνών projects και επίλυση σοβαρότατων ζητημάτων που υπάρχουν εκεί… Θα περίμενα από την κυρία υπουργό αντί να μας λέει ελαφρά τη καρδία ότι στη σημερινή ΔΕΘ θα είναι καλό να γίνουν λωρίδες περιπάτου και ποδηλατόδρομοι (τι πρωτότυπο) να μας πει πώς θα φύγει από εκεί η ΔΕΘ που θέλει λεφτά για να στήσει το νέο συνεδριακό κέντρο και ήδη υπάρχουν σκέψεις στη διοίκηση της για «αξιοποίηση» του σημερινού οικοπέδου…
Εντύπωση μου έκανε επίσης ότι κοινός παρανομαστής κάθε πρότασης της (σπορ ντυμένης) Τίνας ήταν ότι πρέπει να γίνει μία νέα μελέτη. Μία νέα μελέτη για την πεζοδρόμηση της παραλιακής, μία νέα μελέτη για τη μετατροπή της Τσιμισκή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, για την νέα παραλία, την Εγνατία οδό, τα πρώην στρατόπεδα κλπ, κλπ.
Για τις μελέτες κόπτονται οι τεχνοκράτες γιατί αυτές κοστίζουν και παράγουν μεροκάματα. Και στην Ελλάδα, όποιος είναι ανίκανος να κατασκευάσει… δέκα χρόνια μελετάει. Είναι προσβλητικό για τους Θεσσαλονικείς να μιλούμε για εκπόνηση νέων μελετών, σε μία εποχή κρίσης, τη στιγμή που ζούμε στη πιο μελετημένη πόλη της Ελλάδας.
Τέλος, μέχρι τέλους… έμεινα με την απορία. Ποιος άραγε «κατέβασε» όλες αυτές τις ιδέες; Από πουθενά δεν προέκυπτε η συμμετοχή κάποιου τοπικού φορέα. Άρα… κάποιοι Αθηναίοι- καρεκλοκένταυροι των «κεντρικών υπηρεσιών». Λες και στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν άξιοι επιστήμονες και τεχνοκράτες…