"Στη Χιλή, όπως και σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι δεν συγχωρούν την επιτυχία, εκτός εάν κάποιος είναι ποδοσφαιριστής». Εύγλωττο το σχόλιο της Ιζαμπέλ Αλιέντε μετά τη βράβευσή της με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Χιλής, εξ αιτίας της οποίας δημιουργήθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του έργου της και τους επικριτές της, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συγγραφέας δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως λογοτέχνης αλλά απλώς ως δημιουργός "εμπορικών" βιβλίων.
Εν τούτοις η Αλιέντε, ανιψιά του Χιλιανού προέδρου που δολοφονήθηκε από τους πραξικοπηματίες της χούντας του Πινοσέτ, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Καλιφόρνια, εξακολουθεί να παραμένει η Λατινοαμερικανίδα συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βιβλίων και τις περισσότερες μεταφράσεις.
Η 68χρονη συγγραφέας παρέλαβε το Βραβείο της με δάκρυα στα μάτια, ωστόσο διευκρίνισε στη χιλιανή τηλεόραση ότι "εάν το βραβείο δινόταν με απόφαση των συναδέλφων μου, δεν θα το έπαιρνα ποτέ. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας εκστρατείας των αναγνωστών μου. Εγώ δεν θέλω να βρεθώ μπλεγμένη ανάμεσα στα πόδια των αλόγων» πρόσθεσε με νόημα.
Η Ιζαμπέ Αλιέντε έγινε ευρέως γνωστή το 1982 με "Το σπίτι των πνευμάτων", το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Κατόρθωσε να διατηρήσει τη φήμη της αλλά και αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών της και με τα επόμενα βιβλία της, "Του έρωτα και της σκιάς", "Εύα Λούνα", "Ιστορίες της Εύα Λούνα", "Το επουράνιο σχέδιο" "Κόρη της Μοίρας", "Φωτογραφία σε σέπια", "Η πόλη των θηρίων", "Πάουλα" κ.ά., τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες ενώ στη χώρα μας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".
http://www.avgi.gr