7 Σεπ 2010

Νέα τροπή στην έρευνα Siemens

Σωρεία επαφών του Π. Καρακώστα με υψηλά ισταμένους της εταιρείας,
της Ιντρακόμ και του ΟΤΕ (Θα ζητηθεί η επανεξέταση του κ. Σ. Κόκκαλη; Διαβάστε και εδώ>>)

Νέα τροπή στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens δημιουργούν τα ευρήματα από το κατασχεθέν υλικό από το σπίτι, το ξενοδοχείο όπου κατέλυε στον Κάλαμο και το γραφείο του μηχανικού κ. Παντ. Καρακώστα, ο οποίος καλείται εκ νέου σήμερα από την εξεταστική επιτροπή σε συμπληρωματική κατάθεση.


Το ζητούμενο από το νέο αίτημα παρουσίας του στην επιτροπή ήταν να αποδείξει με την προσκόμιση στοιχείων τον αποδέκτη των τουλάχιστον 450.000 μάρκων, ποσό που του εμβάστηκε από τον τροφοδότη λογαριασμό των «μαύρων ταμείων» της Siemens του Ηλία Γεωργίου και -κατά τον ίδιο τον κ. Καρακώστα- δόθηκε σε ένα «χονδρό Γερμανό» στην Ελβετία, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Αν και με επιστολή του της περασμένης εβδομάδας προς την εξεταστική επιτροπή ο κ. Καρακώστας υπογραμμίζει ότι διαθέτει πλέον την ιδιότητα του κατηγορουμένου ύστερα από παραγγελία της επιτροπής, κάτι που προδιαγράφει αφενός ότι δεν θα ανοίξει το στόμα του και αφετέρου θα προσπαθήσει να «στρογγυλέψει» όσα υποστήριξε στην πρώτη του κατάθεση, θα ερωτηθεί για όσα ανακύπτουν και από τα στοιχεία της έρευνας, από τα οποία αν μη τι άλλο προκύπτει η τριγωνική του σχέση με Siemens - Ιντρακόμ - ΟΤΕ.

Οπως έγραψε η «Κ» το περασμένο Σάββατο, οι βουλευτές κ. κ. Βάσω Τσόνογλου και Πάνος Καμμένος κατά τη συνάντησή τους με την ανακρίτρια κ. Νικολακέα μελέτησαν το υλικό που κατασχέθηκε και διαπίστωσαν σωρεία επαφών του κ. Καρακώστα με υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΟΤΕ και της Siemens, αλλά και της Ιντρακόμ. Εξεταζόμενος από την εξεταστική επιτροπή, ο κ. Κόκκαλης απαξίωσε πλήρως τον ρόλο του κ. Καρακώστα, ο οποίος αποδεικνύεται «βαποράκι» μαύρου χρήματος εμπλεκόμενος τελικώς και με την Ιντρακόμ. Φαίνεται από τα στοιχεία που κατασχέθηκαν ότι υπάρχει αναφορά - εμπλοκή και διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας σχετικά με τους κοστολογικούς ελέγχους των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ το 2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κόμματα, προς τα οποία δόθηκαν αντίγραφα από τις 6 κούτες υλικού που συνολικά κατασχέθηκαν, υπάρχουν τέσσερις επιστολές και ένα υπόμνημα από το 2003 - 2007, που απευθύνει ο κ. Παντ. Καρακώστας προς τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη από τον οποίο ζητεί πιεστικά συνάντηση, επικαλούμενος την προσωπική του δεινή οικονομική κατάσταση. Ζητεί στις επιστολές να του δοθούν συνολικά 480.000 ευρώ από αυτά που όπως ισχυρίζεται του οφείλονται από τη συνεργασία που ξεκίνησε το 1996 στο γραφείο του κ. Κόκκαλη, με αντικείμενο την αίσια έκβαση των προγραμματικών συμφωνιών, καθώς και τη χειραγώγηση των κοστολογικών ελέγχων του ΟΤΕ από το 2000 έως το 2003 για να μην ισχύσουν οι ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων, ενώ πλήρωσε και τους συμβούλους της ελεγκτικής εταιρείας Price Waterhouse που διενήργησαν τον κοστολογικό έλεγχο. Πάντως, δεν βρέθηκε απαντητική επιστολή του επιχειρηματία, γεγονός από το οποίο τεκμαίρεται ότι δεν είχαν οι δύο άνδρες επαφή.

Η χειρόγραφη επιστολή
Υπάρχει όμως και ένα σημείο σε μία χειρόγραφη επιστολή που μπορεί κατά τους βουλευτές να εκληφθεί και ως εκβιασμός του κ. Καρακώστα προς τον κ. Κόκκαλη, όταν σημειώνει ότι «κάποιοι έφθασαν να πουν ότι μου έδωσαν για λογαριασμό σας χρήματα να καλύψω και υπουργούς - τεράστιο ψέμα. Υπηρεσίες προσέφερα με συμφωνίες και υπάρχει ολόκληρος φάκελος με κάθε λεπτομέρεια στα χέρια μου…».

Χθες από νωρίς ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Σ. Βαλυράκης (ο οποίος σημειωτέον είχε κατ' αρχήν την άποψη ότι ο μάρτυρας είναι «μαρίδα με την οποία δεν αξίζει να ασχολείται κανείς») είχε επαφές με το νομικό επιτελείο της Εξεταστικής και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα εξετάστηκαν από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει τα ψέματα και τις αντιφάσεις στις καταθέσεις Καρακώστα: «Οι αμαρτωλές ατζέντες, οι σημειώσεις και η αλληλογραφία του κ. Καρακώστα τον διαψεύδουν και κρύβουν πολλά για το αμαρτωλό τρίγωνο OTE - Siemens - Intracom». Αλλά και ο συντονιστής της Ν. Δ. κ. Κ. Τζαβάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί η επανεξέταση του κ. Σ. Κόκκαλη.


Του Φ. Καλλιαγκοπουλου
http://news.kathimerini.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη