25 Οκτ 2010

Παρέμβαση Ψωμιάδη με επιστολές προς Υπουργούς για 2 ζητήματα, που καίνε

Με δυό επιστολές, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, θέτει στους Υπουργούς, Παύλο Γερουλάνο και Χρήστο Παπουτσή, το θέμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και την ελλειπέστατη χρηματοδότησή του, αλλά και το θέμα της μη καταβολής του μερίσματος που δικαιούνται από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και την άρνηση του ταμείου για την απόδοση των Βοηθημάτων Επαγγελματικής Αυτοτέλειας σε παιδιά ενστόλων.


Αναλυτικά:



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Π.ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ

Eπιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες της Ένωσης Αστυνομικών Εν Αποστρατεία Νομού Θεσσαλονίκης για τη μη καταβολή του μερίσματος που δικαιούνται από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και την άρνηση του ταμείου για την απόδοση των Βοηθημάτων Επαγγελματικής Αυτοτέλειας σε παιδιά ενστόλων.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να κόβεις επιδόματα και συντάξεις από ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους και ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου», ζητώντας από τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα για τη στήριξη των εν αποστρατεία αστυνομικών και των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πρόσφατα έγινα αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών της Ένωσης Αστυνομικών Εν Αποστρατεία του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονά τους για την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να χορηγήσει στους συνταξιούχους ενστόλους το μέρισμα που δικαιούνται από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το οποίο δεν τους έχει καταβληθεί για το τελευταίο τρίμηνο. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την άρνηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού να αποδώσει τα Βοηθήματα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας σε παιδιά ενστόλων, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που εκκρεμούν αιτήσεις δικαιούχων από το 2008!

Η Ένωση Αστυνομικών Εν Αποστρατεία Νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει την αγανάκτησή της για την απαράδεκτη αντιμετώπισή της από την Πολιτεία, η οποία, μετά τις σοβαρές περικοπές των συντάξεων στο όνομα του μνημονίου, αρνείται σήμερα να αποδώσει τις νόμιμες συνταξιοδοτικές κρατήσεις που οι ένστολοι πλήρωναν ανελλιπώς κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δυστυχώς για μια ακόμη φορά η Πολιτεία φέρεται άστοργα στην Αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν να κόβεις επιδόματα και συντάξεις από ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους και ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Κατόπιν τούτων και θεωρώντας δεδομένο το προσωπικό σας ενδιαφέρον για τους ένστολους λειτουργούς του κράτους, σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα για τη στήριξη των εν αποστρατεία αστυνομικών και των δίκαιων αιτημάτων τους. Θεωρώ χρέος όλων των πολιτικών να σταθούμε στο πλευρό των αστυνομικών ως ελάχιστη πράξη αναγνώρισης για το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελούν.

Με εκτίμηση,
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Π.ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ

Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ για τις αλλεπάλληλες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης, που οδηγούν στην αδυναμία καταβολής μισθών και στον ορατό κίνδυνο το ΚΘΒΕ να οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο για ένα θέατρο διεθνών προδιαγραφών, με την ιστορία και την πολιτισμική παρακαταθήκη του ΚΘΒΕ, να βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης και να αντιμετωπίζει την κρατική αναλγησία» και ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού, «στηρίζοντας οικονομικά το ΚΘΒΕ και ανακαλώντας την τελευταία περικοπή επιχορήγησης, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του θεσμού και η έξοδός του από την κρίση». «Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς θεατές της κατάρρευσης ενός από τους πιο σημαντικούς φορείς πολιτισμού της Μακεδονίας», καταλήγει ο Π. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Πρόσφατα έγινα αποδέκτης διαμαρτυριών του Σωματείου Εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους για τις αλλεπάλληλες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης προς το θέατρο, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία καταβολής μισθών και τον ορατό κίνδυνο το ΚΘΒΕ να οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την εργασιακή αβεβαιότητα στην οποία έχουν περιέλθει, διότι η δυσχερής οικονομική κατάσταση του ΚΘΒΕ θα σημάνει όχι μόνο την αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων τους, αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας. Επισημαίνουν δε ότι οι -ήδη περικομμένοι- μισθοί των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ αφορούν στην πλειονότητά τους συμβασιούχους και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση, δημιουργώντας σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα στους εργαζομένους και στις οικογένειές τους.

Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς ότι είναι ανεπίτρεπτο η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας και ένας από τους βασικότερους καλλιτεχνικούς πνεύμονες της Βόρειας Ελλάδας να βιώνει μια τόσο πρωτοφανή κρίση. Είναι απαράδεκτο για ένα θέατρο διεθνών προδιαγραφών, με την ιστορία και την πολιτισμική παρακαταθήκη του ΚΘΒΕ, να βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης και να αντιμετωπίζει την κρατική αναλγησία. Πώς θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης το 2012 και να αποτελέσει πραγματικό «Σταυροδρόμι των Πολιτισμών», σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, εάν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτιστικής της ανάπτυξης βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης;

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, στηρίζοντας οικονομικά το ΚΘΒΕ και ανακαλώντας την τελευταία περικοπή επιχορήγησης, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του θεσμού και η έξοδός του από την κρίση. Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς θεατές της κατάρρευσης ενός από τους πιο σημαντικούς φορείς πολιτισμού της Μακεδονίας.

Με εκτίμηση,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη