Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Το τεταμένο πολιτικό σκηνικό, λόγω των σεναρίων για πρόωρες εκλογές, οδηγεί στα «ύψη» τα spreads και το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σε νέες σημαντικές απώλειες, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Στο επίκεντρο οι τράπεζες μετά την ανακοίνωση της Πειραιώς για ΑΜΚ.
Για μία ακόμη συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δέχεται ισχυρό πλήγμα από τη φημολογία για εκλογές, που προκαλεί πολιτική αστάθεια, ενώ η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εγείρει ανησυχίες ότι ο κατά γενική ομολογία γύρος τραπεζικών ΑΜΚ που αναμένεται να ακολουθήσει θα απορροφήσει ρευστότητα από την αγορά.
Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την απόφαση της Πειραιώς να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Τάκης Ζαμάνης, υπεύθυνος του τμήματος συναλλαγών της Beta Securities. «Η αγορά σήμερα κινείται πτωτικά, σε μία κλασσική αντίδραση μετά από ανακοίνωση για ΑΜΚ, ενώ αυτό που μένει είναι να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον και με τις υπόλοιπες τράπεζες», σχολιάζει.
Ο κ. Ζαμάνης θεωρεί σημαντική τη Γενική Συνέλευση της Πειραιώς στις 23 Νοεμβρίου, όπου «θα είμαστε έτοιμοι να δούμε το λεπτομερές σχέδιο σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα εννεαμήνου», ενώ η έκδοση του ομολογιακού δείχνει μία ομοιότητα με τον τρόπο που λειτούργησε και η ΕΤΕ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, είναι θετικό ότι οι 4 μεγάλοι οίκοι – Goldman Sachs, Barclays Capital, Credit Suisse και Morgan Stanley – εγγυώνται την κάλυψη της ΑΜΚ.
Αναφορικά με το γενικότερο κλίμα της αγοράς, ο κ. Ζαμάνης τονίζει το τεταμένο πολιτικό σκηνικό, τόσο στην Ευρώπη εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, όσο και στην Ελλάδα λόγω του κλίματος αντιπαράθεσης λίγο πριν τις εκλογές. Ωστόσο θεωρεί ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι πολύ θετικό ότι οι τράπεζες ισχυροποιούνται.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.547,43 μονάδες με απώλειες 1,93%, κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 3,02%. Στο Χ.Α. διακινήθηκαν την Παρασκευή 34,46 εκατ. τεμάχια αξίας 156,16 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 124 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 46 ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο και 119 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 3,81% στις 1.558,42 μονάδες. Από τη σύνθεσή του ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κυριαρχούσε η πτώση της Τρ. Πειραιώς, ξεχώρισε τελικά η Alpha Bank με απώλειες 6,48% στα 4,76 ευρώ. Ακολούθησαν Eurobank (-5,32%) στα 4,45 ευρώ και TBank (-5,26%) στα 0,36 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με πτώση 4,35% στα 3,74 ευρώ, ενώ Κύπρου, Marfin και Proton υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 3%. Ο τίτλος της ΕΤΕ έκλεισε στα 7,87 ευρώ (-2,72%), του ΤΤ στα 3,86 ευρώ (-2,03%) και της ΑΤΕ στα 0,87 ευρώ (-1,14%). Αμετάβλητη η μετοχή της Attica στα 1,03 ευρώ.
Από τον FTSE20 την πτώση «οδήγησαν» οι τράπεζες και ακολούθησαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ (-2,62%), Motor Oil (-2,59%), Βιοχάλκο (-2,39%), ΟΤΕ (-2,38%), Coca-Cola 3Ε (-2,11%) και Μυτιληναίος (-2,00%). Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη (+3,59%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 13,55 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΛΠΕ.
Πηγή:www.capital.gr