12 Οκτ 2010

Γερμανικό όχι στην παράταση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους....

Του Γιάννη Αγγέλη

Τα σχέδια της Γερμανίας για την ευρωζώνη του μέλλοντος δεν επιτρέπουν συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το γερμανικό "όχι" στη συζήτηση που άρχισε με πρωτοβουλία του ΔΝΤ για την παράταση αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ "απειλεί" να δημιουργήσει και πάλι ένταση στο εσωτερικό της ευρωζώνης, καθώς στη γερμανική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ωριμάζουν σκέψεις για το... ξεκαθάρισμα της ευρωζώνης από τις οικονομίες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν το βηματισμό της.

Οι προθέσεις αυτές έχουν γίνει ήδη ορατές στις συζητήσεις που ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες στην ομάδα του προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. κ. Βαν Ρόμποϊ για την αναμόρφωση του τρόπου εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Γερμανία σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr έχει αποσύρει την πρόταση για την εφαρμογή του "ελεγχόμενου χρεοστασίου" καθώς θεωρεί ότι η διαδικασία της ομάδας Βαν Ρόμποϊ δεν μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε.

Πολύ περισσότερο όμως η αναδίπλωση της Γερμανίας φαίνεται να συνδέεται με εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη την διετία 2011- 2012 η οποία θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ανισορροπίες στο εσωτερικό της και θα καταστήσει μάλλον αδύνατη την συμβίωση των ισχυρών με τις αδύναμες οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό η "θέση" της γερμανικής κυβέρνησης είναι αρνητική στο να αποδεχθεί από τώρα μια συζήτηση που θα οδηγούσε στη δέσμευση της Ευρωζώνης να επιτρέψει την αναχρηματοδότηση σε μεγαλύτερη διάρκεια των 5 ετών του δανείου στην Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η εκ νέου συμφωνία των χωρών-μελών και των κοινοβουλίων τους γεγονός που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στις συνθήκες που θα συζητηθεί το θέμα αυτό το 2011 και 2012...

Δεν φαίνεται να συμφωνεί πάντως και το ΔΝΤ στην "θέση" αυτή. Στις επαφές που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Στρος Καν έγινε σαφές ότι η εφαρμογή του Μνημονίου επιτρέπει τη χρήση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΔΝΤ για την αναχρηματοδότηση των δανείων "ακόμα και αν δεν συμμετάσχει σ΄ αυτό η ευρωζώνη...".

Βέβαια κάτι τέτοιο θα φέρει παράταση των όρων του Μνημονίου ή μάλλον ενός νέου Μνημονίου, αυτή την φορά μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΝΤ υπό την εποπτεία πάντα της Ε.Ε. αλλά όχι πριν το 2012...

Στις διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται πάντως να παίξει σημαντικό ρόλο το τί θα γίνει στο μεταξύ στην Ιρλανδία όπου η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπ. Οικονομικών έφερε και επισήμως στο τραπέζι της συζήτησης για τη διάσωση της ΑΙΒ το ενδεχόμενο να κληθούν "οικειοθελώς" οι κάτοχοι ομολόγων της ΑΙΒ να αποδεχθούν ένα "haircut" το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί, προκειμένου να περιορισθεί κατά το δυνατό το τεράστιο κόστος για το ιρλανδικό κράτος.



Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη