6 Οκτ 2010

Αποσυμφόρηση στις φυλακές


Εκτός φυλακής θα βρεθούν σύντομα όσοι κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας λόγω αδυναμίας να καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα ή τη χρηματική ποινή που τους έχει επιβληθεί, σύμφωνα με μία σειρά μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία διαπνέονται από διάθεση άρσης των αδικιών, εκσυγχρονισμού του συστήματος ποινών, αλλά και αποσυμφόρησης των φυλακών.

Oι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της ποινικής δίκης και, εφόσον εφαρμοστούν ως έχουν, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων ομάδων που βρίσκονται στη φυλακή εκτίοντας ποινές φυλάκισης έως 5 έτη. Το πρώτο απτό αποτέλεσμα της εφαρμογής των επικείμενων διατάξεων θα είναι η αποφυλάκιση 130 ανθρώπων που κρατούνται όχι γιατί τους έχει επιβληθεί κάποια ποινή, αλλά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα. Εφεξής άλλωστε θα απαγορεύεται η κράτηση για τον λόγο αυτό σε κάθε περίπτωση πραγματικής αδυναμίας καταβολής των εξόδων της δίκης. Και άρρωστοι
Το ανθρώπινο πρόσωπο του σωφρονισμού πάντως προβάλλει κυρίως από τη διάταξη που προβλέπει την έκτιση της ποινής κατ΄ οίκον για όλους τους κρατουμένους άνω των 75 ετών οι οποίοι εκτίουν ποινές φυλάκισης (έως 5 έτη), ενώ για κάποιες κατηγορίες κρατουμένων (ανάπηροι, καρκινοπαθείς, παραπληγικοί κ.ά.) όπως και για μητέρες που μεγαλώνουν στη φυλακή τα έως τριών ετών παιδιά τους, ο χρόνος κράτησης θα υπολογίζεται στο διπλάσιο (η μία ημέρα για δύο), όπως ισχύει για όσους εργάζονται στις φυλακές.

Με κατεύθυνση την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ποινικού συστήματος, προωθείται επίσης ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να προσδιορίζει το ποσό της μετατροπής της ποινής αναλόγως της οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης του κατηγορουμένου. Ετσι, εκτός του ότι θα μετατρέπονται σε χρηματικές οι ποινές φυλάκισης έως 3 ετών (αντί των 2 που ισχύει σήμερα), επανακαθορίζονται τα όρια της μετατροπής. Το ποσό θα κυμαίνεται από 5 έως 100 ευρώ ημερησίως, (σήμερα από 10 έως 60 ευρώ) ώστε να μπορεί το δικαστήριο να ορίσει τη μετατροπή στο κατώτερο όριο για έναν άνεργο οικογενειάρχη και στο ανώτατο ενδεχομένως για κάποιον κατηγορούμενο για οικονομικά εγκλήματα.

Παράλληλα προβλέπεται και η τμηματική καταβολή της χρηματικής ποινής- με προθεσμία 2 έως 3 ετών- που θα αποφασίζεται απευθείας από το δικαστήριο, εφόσον ο κατηγορούμενος δεν έχει δυνατότητα άμεσης πληρωμής του συνολικού ποσού. Οσοι κρατούνται σήμερα γι΄ αυτό τον λόγο θα αποφυλακιστούν κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών που ανήκουν στην κατηγορία εκείνων οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα καταβολής της χρηματικής τους ποινής ανέρχονται στους 1.100.

Κοινωφελής εργασία
Για όσους πάντως δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τμηματικά, προβλέπεται η τροποποίηση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, με τη μείωση των ωρών συγκριτικά με τις ώρες που ισχύουν σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ποινές ενός έτους η κοινωφελής εργασία θα προσδιορίζεται μεταξύ 100 και 240 ωρών, ενώ το ανώτατο όριο θα αγγίζει τις 720 ώρες για ποινές έως τριών ετών. Σε κοινωφελή εργασία ή σε χρηματική ποινή αν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής, θα μπορεί επίσης να μετατρέπεται το 1/5 της ποινής των καταδικασθέντων από 3 έως 5 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5, προκειμένου έτσι να συμπληρώσουν τα 2/5 της ποινής και να αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Ακόμη μία καινοτομία που εισάγεται με το νέο νομοθέτημα αφορά τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής σε όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση έως 5 ετών, εφόσον όμως δεν έχουν παλαιότερη καταδίκη με ποινή άνω του ενός έτους.

http://www.tanea.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη