1 Οκτ 2010

Αμοιβαίο όφελος από τις στενές σχέσεις με την Κίνα

(που έκανε ποιος άραγε;)
(σημείωση: Ο κ. Γουέν Θα επισκεφθεί επίσης την Ιταλία και την Τουρκία. )
Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua

Για τις υψηλές προοπτικές των σινοελληνικών σχέσεων μίλησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua....

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών», με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του Γουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα το Σάββατο.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, δεδομένου ότι οι δύο χώρες διαθέτουν τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους του κόσμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η ναυπηγική - η Ελλάδα κατασκευάζει εκατοντάδες πλοία στην Κίνα - όσο και οι εμπορευματικές μεταφορές, για τις οποίες η Κίνα διαθέτει σταθμούς φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως υποδέχεται τον κ. Γουέν με μεγάλη εγκαρδιότητα και πως «αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των δύο μερών τόσο στη ναυτιλία όσο και στον τουρισμό. Όπως είπε, «υπάρχουν δυνατότητες, που προκύπτουν από τη δυναμικότητα που διαθέτουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε συνδυασμό με τις ανάγκες επέκτασης της κινεζικής οικονομίας».

«Η Ελλάδα εργάζεται για την προσέλκυση κινέζων τουριστών, προωθώντας απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια των επενδύσεων, στο νόμο «fast truck» και τόνισε ότι έχουν γίνει οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη συνεργασία με την Κίνα στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, από "τη βελτίωση της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης"- στο πλαίσιο της G 20 - ως "την ανάγκη συμφωνίας στα θέματα της κλιματικής αλλαγής".

Κατά την εδώ παραμονή του, ο Γουέν Τζιαμπάο θα εκφωνήσει "σημαντική ομιλία" στο ελληνικό κοινοβούλιο,θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει ο κινέζος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη στη χώρα μας Λούο Λιντσουάν.

Ο κ. Γουέν θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ασίας - Ευρώπης (ASEM) καθώς και στη σύνοδο Κίνας - ΕΕ. Θα επισκεφθεί επίσης την Ιταλία και την Τουρκία.

http://www.skai.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη